Educație

Galerie foto | Portret de scriitor: Culiță Ioan Ușurelu – un reper în literatura vrânceană

Radu BORCEA
30 sep 2019 4952 vizualizări

În această săptămână, mai exact sâmbătă, 5 octombrie, Culiță Ioan Ușurelu, profesorul, scriitorul, directorul Revistei și al Editurii Salonul literar, din Odobești, va împlini 75 de ani. Sau 15 luștri de viață, cum se exprima „divinul critic” George Călinescu când menționa anii trăiți de luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu: adică aproape opt luștri de viață.

 75 de ani de viață ar putea însemna pentru un creator de literatură și un moment când privește la ce lasă în urma lui, dar și de reflecție la ce mai are de făcut pentru a-și rotunji lucrarea.

Pe Culiță Ioan Ușurelu îl cunosc încă de pe vremea când avea jumătatea vârstei de acum. De atunci, drumurile noastre s-au intersectat de mai multe ori, iar în ultimii 10 ani - chiar foarte des. Am fost alături de el, în calitate de cronicar al Revistei Salonul literar, și la împlinirea vârstei de 70 de ani, sărbătoriți la Panciu, în cadrul Festivalului Internațional de Creație „Vrancea literară” (ediția a II-a). Acolo, în orașul dintre vii, la Casa de Cultură „Mihai Eminescu”, era înconjurat de vreo 25 de scriitori valoroși din mai multe filiale zonale ale Uniunii Scriitorilor din România – USR: de la București, Bacău, Galați, Iași, precum și de către un numeros public iubitor de literatură. Atunci și-a lansat lucrarea de căpătâi - Opera OMNIA (proză, eseu, teatru) -, și se credea că scriitorul a atins apogeul creației, urmând să ia o pauză pentru a-și reîncărca bateriile creației.

…Dar nu, nu a fost așa. Din 2014 și până în prezent, Culiță Ioan Ușurelu a continuat să pună în operă alte și alte proiecte scriitoricești. Fiindcă mi-ar trebui un mare spațiu tipografic să le înșir pe toate (din toată cariera lui), rezum într-o propoziție ceea ce a spus în 2014, la Panciu, poetul vrâncean Liviu Ioan Stoiciu: „Culiță Ușurelu a scris o căruță de cărți”. 

Pe lângă cărțile scrise (printre care și Vrancea literară - Antologia scriitorilor vrânceni, o voluminoasă lucrare care a necesitat o muncă de arheolog literar, să zic așa) - în acești ani, la editura sa, au apărut câteva zeci de cărți de poezie, proză, eseuri, memorialistică și alte genuri literar-publicistice, dar și-a alăturat și o sumedenie de prieteni scriitori trăitori pretutindeni în țară sau peste hotare (la edițiile III-VII ale Vrancei literare, ca și la unele lansări de carte, au venit și scriitori din Bucovina, Bihor, Maramureș, din Franța, Italia, Germania). Părerile unora despre sărbătorit o voi consemna ceva mai târziu, pentru că în rândurile următoare vreau să argumentez de ce am ales titlul acestui portret de scriitor, conștient că înțelesul cuvântului REPER este unul profund.

Ei bine, Culiță Ioan Ușurelu este un REPER  în literatura vrânceană din cel puțin cinci puncte de vedere (ale mele, evident):

1) A scris o operă apreciată de critici literari recunoscuți pentru exigența și obiectivitatea lor (iarăși îmi trebuie mult spațiu tipografic ca să argumentez).

2) Editează o revistă care este o tribună de exprimare literară, culturală, științifică (uneori), pentru numeroase personalități cu vizibilitate în spațiul românesc și nu numai, publicație aflată de multă ani pe piață și apărută cu mari eforturi pecuniare din partea editorului. 

3) Conduce o editură (Salonul literar) care în ultimii cinci ani a editat atâtea titluri de cărți de autori vrânceni, încât, câte un exemplar din fiecare, ar ocupa vreo două rafturi de bibliotecă. 

4) Datorită lui Culiță Ioan Ușurelu și-au făcut debutul în lumea scrisului literar și au intrat în atenția publicului cititor poeți și prozatori vrânceni înzestrați cu har, apreciați de cei care au pasiunea lecturii (pe lista scurtă, în opinia mea, situându-se Ion Apostu, Constantin Toma, Pompiliu Crețu, Oana Alexandrescu). 

5) Al cincilea element din REPER, poate cel mai important, este organizarea anuală a Festivalului Internațional de Creație „Vrancea literară”. Aici, totul se leagă: la revistă scriu cei ce au de spus ceva care stârnește receptorului emoții artistice, iar atunci când creatorii își adună ideile și gândurile într-un volum, vine editura și trimite la tipar opera lor. Numai așa valorile ajung să fie cunoscute! 

În toți anii de când, de sub rotativă sau mașina-plană din tipografii, continuă să apară, lună de lună, cărți tipărite purtând „botezul” Editurii Salonul literar, numărul celor ce au văzut în Culită Ușurelu un promotor al talentelor literare a crescut exponențial. Pe cel mai mulți dintre creatori, critici și simpli spectatori i-am cunoscut la Vrancea literară. Cu unii am schimbat impresii despre această manifestare literară și organizatorul ei. Aprecierile lor despre REPERUL Culiță Ioan Ușurelu sunt consemnate și în scrieri de câteva fraze, pe o pagină sau mai multe. Evident că recurg la o selecție pentru a contura, în linii mari, acest portret de scriitor (invitat, la rându-i, la atâtea și atâtea alte manifestări de gen organizate de confrați de-ai săi acolo unde aceștia locuiesc și creează).

Nicolae Breban, romancier: „Cărțile sale sunt bine scrise, interesante, întru totul lăudabile prin ambițioasele și dificilele concepte discutate, prin escursul paideic, ce onorează cariera unui harnic și devotat dascăl, scriitor, editor și șef de revistă culturală, animator cultural literar al celebrei zone a Focșanilor, Odobeștilor, a Vrancei, pe unde au hălăduit nu puțini corifei și mentori, maeștri ai scrisului românesc”.  

Florentin Popescu, Redactor șef al Revistei „Bucureștiul literar și artistic” (autor a peste 50 de volume): „Scriu cu reală plăcere și cu mare bucurie aceste rânduri de prețuire pentru râvna, perseverența, dar mai ales pasiunea cu care distinsul prozator și editor de revistă literară, Culiță Ioan Ușurelu, dă la iveală, de câțiva ani buni, cărți de prim raft despre locurile și valorile de necontestat ale Vrancei de azi”.

Lucian Strochi, directorul revistei „Asachi”, doctor în filologie și un fin critic literar, care, în finalul unui superb poem în proză („Cuiul lui Arap Alb”), dedicat sărbătoritului, a scris următoarele: „Cu fratele nostru Culiță Ioan Ușurelu, Lumea e mai Frumoasă, mai Largă, mai Zâmbitoare. Acum, la Aniversară, îți urez să trăiești ca până acum și, vorba unei florărese, să ne îmbucuri”.

Petruș Andrei - Filiala Bacău a U.S.R.: „Opera sa de până acum este impresionantă, cuprinzând romane, eseuri, piese de teatru. Despre opera sa au apărut referințe critice semnate de personalități de primă mărime ale vieții noastre literare: Nicolae Breban, Emilian Marcu, Theodor Codreanu, Ion Rotaru, Viorel Dinescu, Ionel Necula, Florentin Popescu ș.a.”

Cassian Maria Spiridon – Filiala Iași a U. S. R.: „Prozator, dramaturg, șef de revistă, Culiță Ioan Ușurelu este o prezență efervescentă, un polarizator cultural al ținutului Vrancei și o adevărată instituție, prin Salonul literar și prin Festivalul Internațional de Creație Vrancea literară, în Focșani”. 

Liviu Ioan Stoiciu, laureat (la 18 ianuarie 2019, la Botoșani), al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia: „Vrancea literară de azi l-a scos în evidență pe prozatorul, eseistul, publicistul Culiță Ioan Ușurelu – premiat de două ori de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Bacău (pentru Eseu și Istorie literară). El este unul din stâlpii literaturii vrâncene”. 

Desigur că un portretist poate fi subiectiv atunci când își alege tema desenului său spiritual, precum și culorile prin care să-i scoată în relief trăsăturile sale luminoase. Dar din lecturarea rândurilor și gândurile de mai sus, se vede treaba că personajul portretizat este văzut în culori asemănătoare, senine, de toți cei cu care vine în contact.

Radu BORCEA         

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.