Educație

Galerie foto | O zi cât toate curcubeele, la clasa pregătitoare de la Şcoala Gimnazială din comuna vrânceană Garoafa

Ziarul de Vrancea
8 oct 2019 5023 vizualizări

„Am 31 de copii în clasa pregătitoare, care mai de care mai frumoşi şi mai isteţi...”

Aşa îşi începe doamna profesor Rica Verdeţu, de la Şcoala Gimnazială din Garoafa, povestea emoţionantă care are ca protagonişti câţiva copii ai căror părinţi se luptă din greu să facă faţă greutăţilor zilnice şi nu reuşesc, cărora le este aproape imposibil, deşi îşi doresc nespus de mult, să asigure micuţilor necesarul  de rechizite - şi nu numai - îmbrăcăminte, încălţăminte, dar şi ce pune pe masa când se întorc de la şcoală şi spun că le este foame...    

Sunt copii care au nevoie de atenţie specială, de un efort în plus, de sprijinul unor oameni cu suflet mare, într-un cuvânt, al nostru, al tuturor.

„Suntem o clasă pregătitoare dintr-o şcoală de la ţară. La început de an şcolar, ca niciodată,  mi-a fost puţin teamă deşi, pusă în faţa unor probleme, cu experienţa pe care o am, sigur m-aş descurca. Nu ştiam însă că de data asta va fi mult mai greu”, povesteşte doamna profesor Rica Verdeţu.

- Eraţi emoţionată? întreb.

„Încă sunt emoţionată, chiar dacă am ceva ani petrecuţi în şcoală, printre copii.

Mi-a luat ceva timp să le învăţ tuturor numele. Printre frumoşii mei plini de voie bună, am descoperit  o fetiţă şi un băieţel timizi şi cu ochişorii blânzi, Ioana şi Florin Pătrăşcan. Amândoi curat îmbrăcaţi, cu o anume atenţie la detaliu, dar trişti, foarte trişti”.

Deşi fetiţa suferă de o boală incurabilă la un ochi, doamna profesor spune că este foarte atentă cu frăţiorul ei şi, când acesta nu înţelege ceva, îi explică pe îndelete. Nu aveau culori, creioane, nici cărţi de colorat, şi nici jucării pentru colţul LUDOTECĂ.

- Cum aţi rezolvat? întreb.

„Am apelat la generozitatea copiilor din clasă, o dată, de două ori, dar nu puteam recurge la această soluţie la nesfârşit. M-am gândit să fac un apel la oameni cu suflet mare. Mă îmbărbătam singură, „fie ce-o fi, poate se rezolvă, mai ales că mai am trei piticuţi în clasă, în aceeaşi situaţie... Până la urmă, speranţa moare ultima”. Cu acest gând şi cu sufletul deschis am fost în audienţă la un domn colonel la U.M. 01470, unde şi soţul meu a lucrat şi unde-mi spunea mie inima că voi găsi înţelegere. Am povestit despre situaţia celor doi frăţiori, care ar avea mare nevoie de rechizite, cărţi şi ghiozdan..., am povestit despre problema de sănătate a fetiţei, care face radioterapie. După ce am fost ascultată cu multă atenţie, mi s-a promis că problema va fi rezolvată.”

Şi aşa s-a şi întâmplat. Copiii, care îi aşteptau pe „cei de la armată”, au avut surpriza şi bucuria să-i vadă la şcoală.

- Cum a fost? Cu siguranţă, bucuria a fost mare, spun.

„A fost o mare, mare bucurie! Oaspeţii au ajuns la pauza mare. Nu am cuvinte să descriu  câtă bucurie şi curiozitate am văzut în ochii copiilor şi a colegilor din şcoală.  Au venit şi din alte clase copii, să participe şi ei la eveniment. Sala de clasă a fost plină la refuz. Oaspeţii noştri, tineri toţi au venit încărcaţi de pachete şi ghiozdane pline cu de toate. Pe tabla din clasă, o fostă elevă a mea, acum în  clasa a V -a, a desenat U.M. cu brazi, soldaţi şi tunuri. Surpriza cea mare însă, pentru domnii ofiţeri a fost o elevă, Daria, care a venit îmbrăcată în costum de armată. Emoţionată, bunica Dariei a ajutat- o să facă aşa o surpriză tuturor”. 

Copiii au trăit, fiecare în felul lui, momentul. David, un piticot isteţ foc, a spus că i-a plăcut tare mult când domnii ofiţeri au coborât din maşină şi toţi copii i-au înconjurat. Cei doi fraţi s-au bucurat de toate darurile dar mai ales de jucăriile care au fost alese cu grijă şi de cărţile cumpărate tot de domnii ofiţeri.

Domnul Ion Danţiş, ofiţer de Informaţii şi Relaţii Publice a promis că şi de Moş Crăciun vor veni la şcoală să-i vadă pe copii. 

„Mulţumesc frumos pentru ajutor tuturor colaboratorilor de la  BRIGADA 8 LAROM „ALEXANDRU IOAN CUZA" Focşani. Mulţumesc mult domnilor ofiţeri, care au făcut posibilă această întâlnire, pentru bucuria adusă pe chipul copiilor noştri. La rândul nostru le vom întoarce vizita pe 25 octombrie de Ziua Armatei. Tot respectul pentru „CURCUBEUL DIN CLASA MEA ", a mai spus doamna profesor Rica Verdeţu, de la Şcoala Gimnazială din comuna Garoafa.

Proiectul „Împarte şi tu  bucurie” este unul educaţional făcut să sprijine familiile cu resurse financiare reduse pentru ca şi copii acestora să poată frecventa şcoala, dar mai ales pentru prevenirea abandonului şcolar. ( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.