Educație

Galerie foto | Ambasadori ai satelor în cadrul proiectului “Fotografie și poveste” la Vintileasca

Ziarul de Vrancea
28 mar 2019 1351 vizualizări

Peste 30 de elevi talentați de la Vintileasca, alături de frați, părinți și bunici au luat parte la proiectul “Fotografie și poveste”, inițiat de Școala Gimnazială “Regina Maria” și Asociația Eu, tu și ei Focșani. Copiii și adolescenții de pe valea Râmicului au fost încurajați să își promoveze zona de baștină, frumusețile naturii, tradițiile, ca și oamenii locului printr-un interesant proiect intitulat “Fotografie și poveste”

Început în urmă cu trei ani, concursul s-a numit la început "Fotografiază, nu sta-n casă!" și i-a provocat pe copii să descopere și să promoveze frumosul din jurul lor. Competiția, care reunește copii din toate satele localității, s-a transformat de anul acesta în "Fotografie și poveste" și a fost inclusă în activitățile proiectului cultural Caravană de lectură pentru copiii din sate. Îndemnul organizatorilor este "Să facem din imagine o poveste pe care să o dăm mai departe", proiect care a continuat și cu o secțiune de creatie literară inspirată din fotografiile puse la dispoziție de vrâncenii reuniți în Grupul fotografilor vrânceni de pe Facebook dar și din lecturile copiiilor care au avut acces la “Biblioteca lui Cărțilă” deschisă în cadrul proiectului c@rte în sate.  

Ambasadori culturali ai satelor

Proiectul pornit de la Vintileasca are șansa să se transforme într-unul național, grație profesoarei Stana Georgescu, inițiatorul său. Cadru didactic cu vechime și cu drag de meserie, profesoara Georgescu a simțit de la o vreme că Școala are un concurent căruia trebuie să se grăbească a-i face față: tehnologia modernă. Și a realizat că nu putem face față acestui concurent decât luându-l ca partener, implicâd totodată și comunitatea, societatea civilă.  “Pentru a face lumii cunoscute valorile de azi ale comunității noastre, a fost nevoie de lectură, de fotografie, de idei, de implicare comunitară. Cu toții, elevi, profesori, părinți ne-am pus pe treabă, cum ne-am priceput și cu mijloacele pe care le-am avut la îndemână. Am gândit proiectul ca pe o mobilizare a elevilor și a părinților totodată de a ieși în natură pentru a-i conștientiza frumusetea și valoarea,  de a surprinde în imagine ce e mai frumos și a face frumosul cunoscut celor din jur. Ni s-a alăturat Asociația „Eu, tu și ei”, coordonată de dna Silvia Vrânceanu Nichita, iar la îndemnul dumneaei ne-au venit în sprijin prieteni care iubesc fotografia. Fotograful Doru Sava ne-a oferit sfaturi utile în ceea ce priveste realizarea unor fotografii de calitate cu aparatele de care dispun copiii, în speță cele de la telefoanele mobile. Prin acest proiect, Asociația ne sprjină așa încât copiii să învețe să se exprime prin artă, prin cultură scrisă. După două ediții la nivelul Școlii Gimnaziale “Regina Maria”, ne gândim să lansăm această provocare și altor școli și să transformăm proiectul nostru educativ într-unul județean apoi național. Se va numi “Fotografie și poveste” deoarece va avea și o activitate de creație literară având ca suport fotografia.”, a declarat profesoara Stana Georgescu, la rândul său fotograf amator entuziast. 

Prima lor expoziție și diplome de foto-povestași

Cu ajutorul Asociației “Eu, tu și ei”, fotografiile realizate de copii, în număr de peste 40, au fost printate iar duminică a fost vernisată o expoziție de fotografie la nivelul școlii, iar cei prezenți au citit și au ascultat povești create în cadrul proiectului. La activitate au participat și mămici și bunici de la Organizația locală de femei Vintileasca. Voluntar al Asociației “Eu, tu și ei”, fotograful Doru Sava le-a ținut elevilor implicați, ca și părinților și bunicilor un workshop de fotografie așa încât paticipanții să-și îmbunătățească tehnica. S-a pus accent pe fotografiile care spun povești și care pot deveni adevărate documente peste timp, fie că vorbin de oameni, locuri, obiceiuri sau activități casnice, cum ar fi încondeiatul ouălor, țesutul sau frîmântatul pâinii. La final a avut loc și o sesiune de fotografie în aer liber, mai ales că o parte dintre copii au venit la activitate îmbrăcați în frumoasele costume tradiționale ale zonei iar soarele îmbia la plimbări în aer liber. Fiecare participant a primit sfaturi personalizate cu privire la fotografiile realizate, eforturile acestora fiind răsplătite cu diplome de “foto-povestași” și „fotografi în devenire”. Andreea Vrânceanu, Aniela Colniceanu, Bianca Roman, Corina Banu, Denisa Agachi, Elena Marinescu, Elena Noapteș, Georgiana Tănase, Iulia Tănase, Laurențiu Beșleagă, Loredana Țuțui, Nicoleta D. Tănase, Nicoleta S. Tănase, Nicoleta V. Tănase, Robert Negru, Ștefan Turea, Andrei Vasile sunt cei care s-au implicat în acest proiect cultural dedicat promovării lecturii, cărții și artelor în rândul copiilor din mediul rural dezavantajat din punct de vedere economic și cultural. Activitatea a fost inclusă în cadrul proiectului “Caravană de lectură pentru copiii din sate”, proiect implementat de către Asociația “Eu, tu și ei”, în perioada martie – noiembrie 2019, cu ajutorul unei co-finanțări primite de la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Parteneri ai proiectului cultural sunt Inspectoratul Școlar Județean și Biblioteca Județeană “Duiliu Zamfirescu”. Caravana de lectură pentru copiii din sate va continua pe parcursul întregului an în încercarea de a-i încuraja pe copii să citească, să înțeleagă și să își cultive gustul pentru ceea ce este frumos și valoros. 

Comunicat de presă al Asociației “Eu, tu și ei”

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.