Educație

Galerie foto + VIDEO | Talentații copii de la Centrul de zi „Dănuț” din satul Pituluşa, comuna Broşteni, premiați la Buzău

Janine VADISLAV
4 apr 2019 2249 vizualizări

Cea de-a X ediţie a Festivalul Naţional de Muzică Francofonă „Francochanson", care a avut loc în perioada 29-31 martie 2019, a pregătit un program divers pentru cei  600 de profesori şi elevi veniţi din Buzău, Vrancea, Prahova, Dâmboviţa, Ialomiţa, Constanţa, Bacău, Brăila, Galaţi, Botoşani, Vaslui şi Bucureşti, cei mai mulţi participanţi fiind din judeţele Buzău, Vrancea, Bacău , Dâmboviţa şi Prahova.

Festivalul Naţional de Muzică Francofonă „Francochanson”, proiect înscris în Calendarul Concursurilor Şcolare al Ministerului Educaţiei Naţionale pentru anul şcolar 2018-2019, şi-a propus pentru cea de-a X  ediţie un program divers, atractiv, bine structurat, dedicat  tuturor, profesori şi elevi. Timp de trei zile aceştia au putut participa la un Atelier de formare pentru profesori „Interculturalitate şi incluziune şcolară  prin muzică”, coordonat de domnul profesor Gérard Gobry, din Franţa, din partea GERFEC, Asociaţie acreditată de Consiliul Europei, Departamentul de Politici Educative. Tot in prima zi avut loc şi vernisajul expoziţiei „Les images d’une francophonie rayonnante” - unde au putut fi admirate lucrări plastice ale elevilor din unităţile de învăţământ buzoiene, realizate în proiectele dedicate lunii francofoniei 2019. A urmat un spectacol de muzică şi dans „Muzica ne uneşte”, la care au participat 12 grupuri vocale şi de dans, exemple de bune practici din unităţi de învăţământ din judeţul Buzău, care desfăşoară proiecte şi programe educative pe tema incluziunii şcolare prin muzică.

A doua zi ( sâmbătă, 30 martie ) Amfiteatrul Colegiului Naţional Pedagogic „Spiru Haret”, din Buzău, a găzduit concursul de interpretare  în limba franceză şi în limba română – secţiunea învăţământ primar, iar Sala Mare a Consiliului Judeţean Buzău a fost gazda concursului de interpretare în limba franceză şi în limba română – secţiunea învăţământ gimnazial. Seara, toţi participanţii au urmărit Spectacolul de gală susţinut de Dora Gaitanovici (Colegiul Naţional „B P Hasdeu”) şi de elevi ai Liceului de Arte „Margareta Sterian”, Buzău. Totul s-a încheiat cu Festivitatea de premiere pentru secţiunile învăţământ primar şi gimnazial.

Duminică (31 martie ) a avut loc Concursul de interpretare  în limba franceză şi în limba română – secţiunea învăţământ liceal şi superior, iar la ora 18.00 Spectacolul de gală susţinut de Doiniţa Ioniţă (Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare”, Rm Sărat), laureaţi ai ediţiilor anterioare ale Festivalului de muzică Francochanson, urmat de festivitatea de premiere pentru secţiunile învăţământ liceal şi superior.

„Ca in fiecare an, copiii pregătiţi în cadrul Centrului de Zi „Dănuţ”au strălucit pe scena Festivalului. Competiţia a fost foarte strânsa dar, ca de obicei, ajutaţi de echipa de voluntari inimoşi, din care fac parte compozitorul Cristian Alivej, psaltul Marian Găină, părintele Cristian Dima şi Gianin Oprea, de la Seminarul Teologic Buzău, copiii Centrului de zi „Dănuţ” s-au  prezentat pe scena Festivalului foarte bine, mai mult s-au intors acasă cu doua premii importante şi o diplomă de participare: Daniela Docan, Premiul I, la secţiunea învăţământ superior, Ionut Bouroş, Premiul Special şi Alexandra Oproiu, Diploma de participare, De menţionat că Cetrul de Zi „Dănuţ” a fost prezent la acest festival înca de la prima ediţie, sărbătorind anul acesta ce-a de-a X participare, an de an întorcându-se acasă cu premii importante”, ne-a spus doamna Elisaveta Norocea, coordonatorul Centrului de Zi „Dănuţ”

Încă de la început,  Festivalul Francochanson a demonstrat că, prin muzică, se pot perfecţiona competenţele de limba franceză şi cele interculturale ale elevilor. Proiectul se derulează în parteneriat cu instituţii internaţionale precum Delegaţia Valonia-Bruxelles din România, Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România şi Campus France. ( Janine VADISLAV)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.