Educație

Foto | Un ”altfel” de articol.O zi din viața unui grup de elevi de la Colegiul Economic ”Mihail Kogălnicenu” Focșani

Ziarul de Vrancea
14 mar 2023 1302 vizualizări

Am avut o discuție cu un reprezentant  al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A.) Vrancea după o activitatea la noi în Colegiu (Colegiul Economic ”Mihail Kogălnicenu” Focșani )

”Surprins,

Surprins plăcut !

“Am fost surprins plăcut, o zi …., încărcată de obicei cu urgențe și termene, am avut pregătite materiale atât video, pagini cu probleme, cât și întrebări care să îi pună să gândească, să găsească și să răspundă situațiilor de presiune pentru consum de droguri.

Am băgat capul pe ușă și am văzut că erau la tablă și vorbeau, exersau ceva (nu am văzut materialele).

Am aflat când am intrat că la prima întâlnire le-am zis, la plecare, să pregătească materiale în care să identifice de ce încep tinerii să consume, care sunt efectele așteptate, care sunt consecințele nedorite și efectele nocive ale acestor substanțe.

Erau pregătite.Echipe de câte doi și la una patru.

Nu am vrut să știu dacă toate prezentările au fost corecte (nici nu aș fi putut să fac asta), nu am vrut să știu de unde au fost inspirate ….., am făcut câteva poze cu acceptul lor și cu promisiunea mea de a face ca să ajungă “la ziar”.

O planșă realizată de 4 elevi, 2 eseuri / materiale citite, 2 materiale Power Point - Andrei C., Alina B., Ionelia B., Andrei S., Victor I., Tiziano A., Mario C. și Paul B.. a IX - C, -Colegiul Economic ”Mihail Kogălnicenu” Focșani,

Surprins, Surprins plăcut !

În ultima perioadă, ne întrebăm: cum să motivăm elevii, cum să-i determinăm să vină cu plăcere la școală. De asemenea, ne propunem ca aceștia să se implice activ în demersul actului instructiv-educativ, în activitățile extrașcolare și nu găsim mereu cele mai eficiente metode de a atinge aceste obiective.

Educația nonformală le oferă tinerilor șansa de a dezvolta valorile lor, abilitățile și competențele, altele decât cele solicitate în cadrul educației formale. Aceste competențe (numite “soft skills") se referă atât la trăsăturile de caracter, cât și la abilitățile interpersonale: spiritul de echipă, de organizare și de gestionare a conflictelor, conștientizare interculturală, leadership, planificarea, organizarea, coordonarea și rezolvarea problemelor practice, abilitățile, munca în echipă, încrederea în sine, disciplina și responsabilitatea. Ce este special la acest tip de educație este faptul că indivizii, participanții sunt actori direct implicați în procesul de învățare.

Educația nonformală se caracterizează prin următoarele aspecte: voluntară;accesibilă tuturor; un proces organizat, cu obiective educaționale; participativă și centrată pe elev; centrată pe învățarea deprinderilor de viață și pregătirea pentru o cetățenie activă; bazată pe implicarea atât individuală, cât și de grup ;globală și orientată spre progres; acțiunea începe de la nevoile participanților și pe baza experienței lor.

Importanța acestor competențe este adesea minimalizată și există mult mai puțină instruire pentru acestea decât pentru abilitățile dificile, cum ar fi programarea. Angajatorii se așteaptă ca oamenii să știe cum să se comporte la locul de muncă și să-și fi însușit abilitățile:inițiativa, comunicarea eficientă și ascultarea, ceea ce de multe ori nu se întâmplă.

În concluzie, prin astfel de activități nonformale motivăm elevii, îi putem implica activ în procesul de învățare și cel mai important este faptul că ei se vor pregăti pentru integrarea în mediul social și pentru o carieră de succes.

Activitatea s-a realizat cu sprijinul doamnei director al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani, Gabriela Dorina Bocsok, doamnei director adjunct Mihaela Tudor, doamnei consilier educativ Mihaela Fiștoc, consilier școlar C.J.R.A.E. Vrancea, Tatiana Duță.

Informații și fotografii transmise de Tatiana Duță, consilier școlar C.J.R.A.E. Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.