Foto | Toamna galbenă, aurie e din nou printre elevii Şcolii Primare din Haret
„Toamnă galbenă, aurie
Pe covor de frunze moi,
Şi cu haină ruginie
Iarăşi ai sosit la noi!...”
Toamna bogată, toamna aurie, care a poposit deja pe meleagurile vrâncene, a fost sărbătorită cu fast la Şcoala Primară cu cls. I-IV, din Haret. Purtând pe umeri mantia bogăţiei şi frumuseţii calme, prietenoase, Toamna şi-a făcut apariţia cu alaiul de fructe şi legume specifice anotimpului recoltei. Dar, asta nu a fost tot, senzaţia momentului a fost alaiul multicolor al costumelor purtate de prichindeii acestei şcoli care are, într-o singură clasă, elevi de la clasa I- a, până la cls IV, inclusiv. Toţi au purtat costume „simbol al toamnei”, aşa cum au văzut-o ei, colorată, parfumată, cu ochişori desenaţi de copii, cu obrajii din bostănel, mere, struguri ori din legume, care i-a întâmpinat pe toţi, mămici, bunici tătici şi copii. O aură prietenoasă..., i-a cuprins pe toţi transformând acest adevărat eveniment într-o poveste de ţinut minte.
Deşi nu-i prima oara când participă, părinţii au fost şi de astă dată surprinşi de ceea ce se întâmplă şi fericiţi că „joaca” din şcoală îi ajută pe copii lor să -şi dezvolte imaginaţia, căpătând - în acelaşi timp - o mulţime de cunoştinţe despre fructe şi legume, despre minunata toamnă, cum minunate sunt şi celelalte anotimpuri ale anului. Dar Toamna, are ceva în plus...
Prichindeii au venit costumaţi în fructe, legume, frunze şi flori, evoluând în faţa părinţilor, bunicilor şi frăţiorilor mai mici, uitând - la un moment dat de emoţie -, bucurându- se din toată inima de succesul obţinut şi de aplauzele la scenă deschisă.
Pentru „Românaşii” din clasele primare „Toamna frumoasă, Toamna bogată”, a însemnat Fructe şugubeţe, Legume cu Feţe Vesele, Flori şi Frunze desenate, colorate de cel mai talentat şi inspirat pictor.
- Cum v-a venit ideea? întreb.
„Frumueţea toamnei ne-a convins... De ce să nu ne bucurăm de ceea ce ne oferă acest frumos şi bogat anotimp, de ce să nu scoatem în evidenţă parfumul, culoarea acestui timp fantastic prin realizarea unor lucrări originale, valorificând potenţialul creativ al copiilor din Școala Primară Haret.Prin aceste demersuri creative ne înfrumuseţăm viaţa, educând tinerele vlăstare să-şi dezvolte gustul pentru frumos.Suntem la a doua ediţie a <<Festivalului Toamnei>> și am propus elevilor activitatea extracuriculară în parteneriat cu părinţii, cu scopul stimulării capacităţilor creative, intelectuale şi afective ale acestora prin diferite activităţi. Cred că era momentul potrivit să organizăm, într-o manieră plăcută şi relaxantă, în timpul liber al copiilor, această activitate, moment în care, copii, care locuiesc la ţară, au posibilitatea să-şi manifeste în voie spiritul de iniţiativă”, spune doamna prof. Gabriela Melu Butu, de la Şcoala Primară Haret.
La final a avut loc parada costumelor create cu drag de copii, ajutaţi de mămici emoţionate care-şi amintesc de vremea când erau ele copii...
Două fetiţe, ca două flori într-o grădină, cu pălăriuţe împodobite cu flori ale toamnei, sunt însoţite de tăticul lor
- A cui a fost ideea? întreb
„Ideea fost a fetelor, dar am participat şi eu şi mami”.
- Aveţi două flori de toamna...
„... două flori de toamnă, da...”, spune fericitul tătic.
Fetele sunt în cls. pregătitoare şi cls. a IV
- Cum a fost, fetelor? întreb
„Mi-a plăcut foarte mult”, spune Miruna.
„Şi mie mi-a plăcut”..., spune mezina.
- Cum aţi reuşit să faceţi un costum atât de frumos, ? întreb
„A fost ideea mea, spune mămica puştiului, m-am inspirat din Vrăjitorul din Oz şi am folosit pentru crearea costumului ce am găsit în casă.”
- Pălăriuţa face tot farmecul, spun
„Pălăriuţa am găsit-o în pod, e de la bătrâni. I-a prins bine, e un adevărat personaj. Piele, paie..., eu şi cu Leo, atât, şi uite c e costum minunat a ieşit... ”
- Ai ales Vrăjitorul din Oz, spun,
„Da...”
- De ce? întreb
„Pentru că îmi place povestea”, spune Leonard Melinte.
O fetiţă frumuşică foc, Georgiana, este Zâna Toamnă.
- Cum ţi-a venit ideea? întreb
„A venit singură...”
- Ţi-a plăcut să fii zână?
„Da,”
- Dar ce face o zână? întreb
„... păi, nu ştiu..., ”
„Am zis să fim în ton cu Toamna”, îi şopteşte mămica ei.
Un băieţel de 10 ani este un impozant butuc de vie.
„Mi-a venit o idee şi am făcut un costum care reprezintă viţa de vie, mama m-a ajutat.”
- Ideea a fost foarte interesantă, îmi place foarte mult. În ziua de azi nu se mai face practică, cum se făcea odată. Băiatul este entuziasmat. Pentru că am 100 ha, devie, de aceea îi plac strugurii.
Ultimul, dar nu cel din urma, spune că şi-a cumpărat costumul pe care l-a garnisit cu frunze...
„Am auzit că trebuie ceva de toamnă şi atunci am pus frunze pe el, mi-am pus şi o pălărie cu frunze. Anul trecut mi-am făcut o băscuţă din bostănei.”
( A fost petrecere în toată legea şi bucurie şi emoţii, bună dispoziţie şi cu tătici pe post de creatori de costumaţie şi de croitoreasă uneori, pentru copii lor... Dar ce vă spun acum, e un secret, păstraţi-l pentru dumneavoastră, să nu se emoţioneze tăticii prea tare! Cu prietenie, Janine VADISLAV)