Educație

Foto | Târgul de Carte de la Focșani din acest an a fost o reuşită şi, ca tot ce e bun şi frumos, a durat atât de puţin

Ziarul de Vrancea
8 oct 2021 2570 vizualizări

Ca în fiecare an - de astă dată după doi ani, o absenţă motivată de pandemie - începutul lunii octombrie găzduieşte la Focşani, în frumoasa clădire a fostei prefecturi - primării ( căci până-n 1989 aici veneam şi plăteam taxe şi impozite), Târgul de Carte, organizat de Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu”- Vrancea. Aflat la a XV ediţie, 15 edituri şi-au prezentat oferta generoasa, au avut loc lansări  de carte, au fost vernisate expoziţii, organizate ateliere de lectură şi sesiuni de autografe pentru copii.

 

 Nu ştiu cum a fost altădată, dar anul acesta  parcă, parcă a fost mai frumos ca niciodată, mai emoţionant, mai instructiv, cu multe noutăţi editoriale. La prima vedere a fost târgul copiilor, care au luat cu asalt standurile cu cărţi, însoţiţi de profesori sau de părinţi. Curioşi să vadă, să cumpere cărţi, cei mai tineri cititori au răsfoit, au spicuit de ici, de colo, s-au sfătuit cu însoţitorii lor care au şi scos bani din buzunar, copiii plecând acasă cu multe, multe cărţi. Dar, au petrecut şi momente de neuitat la atelierele organizate pentru ei. La atelierul „Învăţăm să povestim, să gândim şi să ghicim!”, copiii s-au întâlnit cu scriitoarea Victoria Furcoiu, din Braşov, care a avut pentru ei nu numai cărţi ci şi un mesaj.

„De mici puteţi si voi să ocrotiţi tot ce este curat. Arătaţi coşul de gunoi celor care l-au ignorat.”

La atelierul de lectură, au ascultat poveşti citite de autorii care au dat şi autografe, aşa cum se face la orice lansare de carte care se respectă. Interesul copiilor a fost la cote maxime. Părinţii, mai ponderaţi, aleg cu grijă câte o carte, caută, răsfoiesc, studiază conţinutul.

- Sunt interesaţi vizitatorii de cărţi? întreb

„Sunt interesaţi, mai ales copii”, spune reprezentantul unei edituri pentru cei mici.

- Aveţi copii?  întreb o mămică.

„Da, am un băieţel de 10 ani”.

-  Citeşte? 

„Da, citeşte! Ne-a văzut pe noi şi a devenit interesat. Abia a descoperit cititul şi faptul că îi place să citească”. 

- Găsiţi cărţile pe care aţi dori să le citească fiul dumneavoastră?

„Dacă ştii să cauţi şi unde să cauţi şi te interesează, da, găseşti cărţi pentru copii.” 

Copii au stat minute bune la rând pentru un autograf de la scriitorul preferat. 

„Astăzi doar elevii, doar copiii aleg cărţi. Ei îşi investighează pasiunile şi aleg în funcţie de  dorinţele lor. Sunt foarte curioşi, şi-au adus părinţii să le cumpere cărţi”, spune o doamnă profesor.

O doamnă venită din Israel pentru întâlnirea de 50 de ani de la terminarea liceului,  n-a rezistat ispitei şi a intrat la târg să cumpere cărţi pentru nepoate.

„Vreau să cumpăr pentru nepoatele mele care nu ştiu nici un cuvânt în româneşte. Am luat deja un mic abecedar pentru pregătirea la şcoală. Mă uit acum, este şi Istoria României în 100 de imagini, o cumpăr. Pentru început e bine”.

La Târgul de Carte e ca în vremurile bune.

„Sunt prezente 15 edituri, nume cunoscute, nume mai puţin cunoscute, dar toate cu titluri interesante, titluri noi, care n-au putut fi lansate  în anii trecuţi. Cu siguranţă, fiecare îşi poate găsi cartea preferată. Suntem onoraţi că aceste edituri au reuşit să ajungă, în aceste vremuri, la Focşani”, spune doamna bibliotecar dr. Teodora Fîntînaru. 

Editura „Saeculum” este prezentă, ca de obicei, la Focşani, chiar dacă iubitorii de carte sunt ţinuţi la oarecare distanţă de pandemie. Nu se aşteaptă la o vânzare spectaculoasă, ca în anii trecuţi, dar se bucură că ultimele lor apariţii editoriale pot fi văzute de către iubitorii de carte.

„Ne-am bucurat  nu atât de mult ca vânzarea cărţii care, din păcate nu se prea cumpără -  nicăieri, nu numai aicea, ci de faptul că lucrările noastre sunt văzute măcar. A dăunat circulaţiei cărţii pandemia, n-au mai fost târguri, nu s-au mai vândut... La noi însă, cam toate cărţile sunt şi pentru pandemie şi pentru vremurile de sănătate”, spune domnul Ionel Oprişan, directorul Editurii „Saeculum”. 

În zilele destinate Târgului de Carte au lansat cărţi mai multe edituri locale, dintre care, cea mai generoasă, „Terra”, a venit cu un număr impresionant de cărţi noi şi mai puţin noi, cu un conţinut remarcabil, dedicate unor iluştri vrânceni care au făcut carieră în politică, în învăţământ, dar care publică şi beletristică de calitate, din care spicuiesc: Romeo-Valentin Muscă - „Schitul Scânteia din Măgura Odobeştilor”, Janine Vadislav - „Adam Nour cel Bun”, „Satul-erou Mărăşti, în memoria colectivă”, Ediţia a II-a, 2021.

Vasile N. Taftă - „ Studii şi articole” (BSM 122). Vasile I. Ţiroiu - „Cum am colaborat cu profesorul Simion Mehedinţi” (BSM 124).

I-am văzut în zilele de tîrg pe scriitorii  care şi-au prezentat cărţile şi aici aş aminti pe  domnul Ioan Adam cu „Duiliu Zamfirescu. Opere II: Integrala corespondenţei A-M (Academia Română – Titu Maiorescu). Ediţie îngrijită, text stabilit de Ioan Adam şi Georgeta Adam; Argument, cronologie, note, comentarii, glosar, dosar de referinţe critice, şi indice de nume, de Ioan Adam; Studiu introductiv de Eugen Simion. Academia Română - Fundaţia pentru Ştiinţă şi Artă, 2021.

Mircea Ciobanu. „Iniţieri şi iluminaţii”. Ediţie îngrijită de Georgeta Ciobanu şi Ioan Adam. Prefaţă, notă asupra ediţiei, dosar critic şi bibliografie de Ioan Adam. Traducere şi cronologie de Ada-Michaela Ciobanu. Editura „Curtea Veche”, 2018.

Georgeta Adam - „Imaginarul poeziei feminine: O secţiune de aur”. Editura „Niculescu”, 2010. 

Au fost prezenţi cu cărţi domnul Gheorghe Neagu, care şi-a prezentat câteva apariţii editoriale, printre care „Oul de zăpadă”, Editura „StudIS”, 2018, carte premiată de Uniunea Scriitorilor din România Filiala Bacău, domnul Petrache Plopeanu, coordonatorul Cenaclului  „Dimitrie Dăscălescu”, care şi-a lansat cartea „Marmurele mele prinse-n lut: splendida deturnare”, Editgraph, 2020 şi domnul Gh. Mocanu, membrii ai Uniunii Scriitorilor din România, Victor Simion - „Strada mare şi... alte mahalale. Întâmplări de altădată cu şi fără haz”. Editura „Militară”, 2021..

Cititorii vrânceni au avut în mijlocul lor pe poetul Liviu Ioan Stoiciu, care a lansat volumul  „Stricarea frumuseţii”. Editura „Rocart”, 2019, cu un omagiu adus într-un portret de autor dedicat de către doamna Teodora Fîntînaru, poetului Liviu Stoiciu , dar şi prozatoarei Doina Popa. Un superb omagiu i-a fost dedicat  şi  scriitorului  Varujan Vosganian, Prim vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România şi Preşedintele Uniunii Armenilor din România.

O seară, aş putea spune magică, a fost dedicată unei cărţi singulară printre apariţiile editoriale,  „Povestea străzii mele”, rodul lucrului elaborat al celor  25 de focşăneni, care au participat la  concursul iniţiat de Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu”, autori de toate vârstele.

„Suntem în acest moment festiv în care lansăm antologia proiectului „Povestea străzii mele”, devenită astăzi carte”, a  dat startul lansării, doamna director Oana Raluca Boian.

25 de scriitori, istorici, colecţionari de artă, profesori arhivari şi arhitecţi, elevi, care au scris despre strada copilăriei lor, au avut surpriza să-şi vadă textele adunate într-o frumoasă antologie realizată cu profesionalism şi multă dragoste căci, în fiecare localitate din Vrancea există câte o stradă a copilăriei pentru fiecare, păstrată cu sfinţenie, toată viaţa, în suflet. Cea care a dat viaţă proiectului,  lansând vrâncenilor provocarea de a scrie, este bibliotecar dr. Teodora Fîntînaru, ea însăşi o scriitoare de succes.

„Aici este de fapt o istorie a oraşelor din Vrancea, că nu este vorba numai despre Focşani... La Bibliotecă  au sosit în scurt timp multe texte care au fost citite de un juriu şi împărţite în capitole de texte istoriografice, memorialistice şi de texte literare”, a spus doamna Teodora Fîntînaru. 

Prozatorul Varujan Vosganian  a fost încântat de proiect, mai ales că romanul său,  „Cartea Şoaptelor”, este o descriere  a oraşului Focşani de la al Doilea Război Mondial încoace. Declaraţia sa de iubire pentru oraşul copilăriei sale se află deja în paginile Antologiei.

„Focşani este oraşul în care mi-am petrecut copilăria şi adolescenţa şi în care am revenit apoi tot timpul. Probabil că cele mai profunde amintiri şi cele mai trainice prietenii sunt cele care mă leagă de Focşani. Mereu amintesc de Focşani peste tot pe unde merg şi nici nu ştiu dacă viaţa mea ar putea fi povestită fără Focşaniul copilăriei mele, unde cred eu că este locul bun pentru mine”, a spus domnul Varujan Vosganian care are credinţa că oraşul Focşani este Macondo copilăriei sale.

Pentru poetul Liviu Stoiciu, cei 15 ani petrecuţi în Focşani nu au fost doar lapte şi miere.

„Aici mi-am scris cărţile care au contat, aici m-am însurat şi am un copil. Aici am avut problemele pe care sunt convins ca le ştiţi, probleme cu securitatea, se-nţelege. Am amintiri destul de triste  despre Focşani, despre oamenii Focşani-ului, despre trădare şi nu despre prietenie, despre oameni fără caracter şi fără coloană vertebrală. Aşa au fost vremurile (...) Păcate am şi eu, fireşte, numai că ale mele  sunt păcate omeneşti, ale lor erau păcate politice, mai puţin literare. 

Eram în lumea literară totuşi, asta conta şi de câte ori mă întorc la Focşani, trebuie să recunosc că mă întorc un pic încordat pentru că, e ciudat, au trecut 30 de ani de-atunci dar nu simt spirit de solidaritate cu mine, nu simt - ştiu şi eu - măcar o prietenie de formă în acest oraş care, repet, 15 ani contează în viaţa omului Aveam 39 de ani când a venit Revoluţia.

Şi totusi,  vin cu mare bucurie de câte ori sunt invitat. A fost o manifestare  literară de calitate, nu vine Varujan la orice manifestare. Această Antologie este foarte bine făcută şi nu am decât laude  pentru Teodora Fîntînaru care, iată, a intrat în lumea scriitorilor încet, încet şi cred că va profesionaliza. O Bibliotecă trebuie să stea în slujba scriitorilor. Ei scot cărţile, a mai spus poetul Liviu Ioan Stoiciu.

Dacă pandemia nu ne va închide din nou în casă, organizatorii promit un Târg de Carte naţional în 2022, la care vor fi invitaţi scriitori din toată ţara.( Janine VADISLAV )








 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.