Educație

FOTO | Şcoli de nota 10 în Vrancea 

Janine VADISLAV
16 sep 2022 6282 vizualizări

Pentru cei mai mulţi dintre elevii care au trecut la 5 septembrie pragul şcolilor din Vrancea, noul an pare unul obişnuit: aceeaşi clasă, aceeaşi bancă, aceeaşi curte în care se joacă în recreaţie. Alţii, mai puţini la număr, e adevărat, au primit un dar fabulos, o şcoală reabilitată în totalitate sau ridicată de la zero, o şcoală de poveste, cu o arhitectură surprinzător de elegantă, cu mobilier ca la oraş, dar aflată într-o localitate rurală. Toţi elevii însă, indiferent în ce şcoală se instruiesc, s-au bucurat să-şi revadă colegii, prietenii şi profesorii, cu speranţa unui an mai bun, plin de reuşite.

Vă doresc mult succes în noul an şcolar şi să avem rezultate minunate...!” 

Aşa şi-a întâmpinat elevii în prima zi de şcoală doamna profesoară pentru învăţământul primar Gabriela Melu-Butu de la Şcoala Primară din satul Haret.  

De cum treci pragul şcolii, intri ca-ntr-o poveste, întâmpinat de copii haioşi, dornici să pornească într-o nouă aventură, într-o şcoală gătită de sărbătoare. Timp de 2 săptămâni, doamna învățătoare a lucrat de dimineaţă până seara pentru ca pe 5 septembrie elevi şi părinţi să păşească în acest decor de basm. Micuţii de la clasa 0, dar şi cei de la clasele I, II, III şi IV au fost încântaţi şi nu se mai săturau să admire decorul. 

Bianca este în clasa a II-a şi are o singură dorinţă, anul acesta să obţină numai note bune.

„Îmi place la şcoală, e frumos.”

- Pe cine doreai să vezi neapărat? întreb

Toţi colegii şi pe doamna învăţătoare.

Marina este în clasa a III-a.

- E mai greu ca anul trecut? întreb

Da, un pic. Îmi doresc să învăţ foarte bine şi să nu iau niciodată note mici...”

Emoţionată, la fel de tare ca şi elevii săi, a fost şi doamna învățătoare, care a pregătit şcoala cum a ştiut mai bine, oferind copiilor o mare surpriză.

„Am copii foarte frumoşi, foarte inimoşi, se şi vede lucrul asta. Mi-a fost dor de ei”. 

- Cât timp v-a luat să decoraţi? Eu am venit aici în luna august. La jumătatea lui august am avut Şcoala de Vară apoi, în ultimele zile de concediu, mi-am pregătit clasa aşa cum o vedeţi. La momentul acesta eu pot să spun că este bine, că este un spaţiu prietenos pentru piticii mei, pentru românaşii mei”, a spus doamna profesor Gabriela Melu- Butu de la Şcoala Primară Haret. 

Andreea îşi iubeşte foarte mult şcoala.

- Ce zic părinţii tăi? întreb

Zic, e bine că-ţi place şcoala, că vrei să înveţi... Şi mie chiar îmi place să-nvăţ!.”

Şi părinţii sunt mulţumiţi. Au ales şcoala din sat, deşi ar fi avut posibilităţi să-şi înscrie copiii la o şcoală din oraş, care oferă multe avantaje. Dar la Haret, Doamna este foarte apropiată de elevii ei, iar ca învăţător se ocupă de fiecare în parte.

Un tătic, care are copilul în clasa a II-a, se declară mulţumit de condiţiile oferite după reabilitarea şcolii.

„Sunt foarte mulţumit de condiţiile din şcoală. Chiar dacă reabilitarea ei a durat ceva timp, a meritat.

- Sunteţi mulţumit şi de doamna învăţător? întreb

„Foarte mulţumit”, spune domnul Cătălin Mîţu.

O bunicuţă cu nepotul în clasa a treia este toată numai zâmbet.

Şcoala este foarte frumoasă, aici am învăţat şi eu pe vremuri, dar nu era aşa... Mă bucur că sunt din nou copii în şcoală...

Bunicuţa a fost impresionată şi de felul în care a fost gătită clasa, semn că Doamna îşi iubeşte elevii.

- Dacă ar fi s-o caracterizaţi pe doamna învăţător, ce-aţi spune? întreb

„Este o doamnă foarte cumsecade din toate punctele de vedere. Suntem foarte mulţumiţi cum lucrează cu copiii, să fie sănătoasă, să-i ducă până la capăt.”

Orice părinte doreşte pentru copilul lui ce-i mai bun, să pornească cu dreptul în viaţă” - spune o mămică şi ştie ce spune pentru că a comparat mai multe opţiuni.

Văzând ce opţiuni avem aici şi ce avantaje, clar, nu am avut nici un dubiu că aici fetiţa noastră va termina inclusiv clasa a IV-a. Faptul că au şi o sală de activităţi... nu ne aşteptam. Suntem foarte mulţumiţi şi încântaţi de tot. Cred şi sunt sigură că doamna învăţător este plusul din şcoală, un dascăl mai bun nu se putea. Copiii sunt fascinaţi şi, sincer, cred că majoritatea învaţă de dragul dumneaei. Sper că generaţiile care vin - că mai am o fetiţă mai mică - să se bucure tot de dumneaei, aici”.

În comuna Gura Caliţei, elevii Şcolii Gimnaziale au început anul într-o şcoală nou-nouţă, cu o arhitectură modernă, o şcoală bine compartimentată, care are şi laborator de informatică, cu toalete în interior, apă curentă, încălzire centrală, totul sclipind de curăţenie.

Ioana este în clasa a VIII-a.  

- A fost o surpriză? întreb

Foarte mare... acum ne putem desfăşura orele mult mai bine, avem mult mai multe condiţii”. 

- E frumoasă? întreb

„Foarte!”

 „M-am bucurat mult că avem mai multe condiţii ca la şcoala veche. Avem toalete frumoase ...” 

- Contează? întreb

„Da!”.

 „Şcoala e foarte mare, foarte spaţioasă, mult mai luminoasă decât cealaltă”, spune şi Alexa.

- Ai fost întotdeauna un elev de zece? întreb un puşti din ultima bancă. 

„Nu. Acum vreau să învăţ pentru că sunt în clasa a VIII şi am examen”.

Încântaţi de noile condiţii de studiu sunt şi elevii clasei a VII-a.

 „M-am bucurat foarte mult, şcoala e foarte frumoasă, mult mai spaţioasă ca cea veche. Cu siguranţă, vom învăţa mai bine aici”, spune una dintre eleve.

 „Am avut un şoc, nu credeam că va arăta atât de bine. Clasele sunt mari, băncile comode... În şcoala veche stăteam câte unul în bancă, atât de mici erau.

Mi-a plăcut în mod deosebit sala de informatică, calculatoarele noi, mi-a plăcut curtea care este plină de flori...”, spune unul dintre băieţi.

Mulţumiţi sunt şi profesorii care consideră că ambianţa şi condiţiile de predare schimbă mult situaţia in bine, îi motivează şi pe elevi. 

Doamna profesor Maria Ţigănuş a învăţat în această şcoală în care s-a întors apoi ca să predea copiilor limba franceză

M-au încercat sentimente de regret, că nu mai este şcoala în care am învăţat eu dar, din ipostaza profesorului care se gândeşte la elevii lui, mă bucur de condiţiile pe care le oferă noua şcoală, cu săli de clasă adecvate timpului în care trăim, care au toate condiţiile de lucru, sălile de clasă sunt frumoase, dotate cu tot ce ne trebuie, iar spaţiile igienico - sanitare sunt în interior şi nu afară.

Doamna profesor Virginica Toader este şi directorul şcolii.

„Ne-am bucurat că pe 5 septembrie 2022 am intrat într-o şcoala nouă, în spaţii curate, luminoase, cu mobilier nou, cu mijloace informatice suficiente pentru a ne putea desfăşura procesul educativ”.

- În concluzie, inima dumneavoastră este mulţumită? întreb

Suntem foarte mulţumiţi pentru tot ce am găsit când am păşit pentru prima oară în şcoală şi ne dorim ca rezultatele pe care le vom obţine  la sfârşitul anului şcolar să fie foarte bune” a mai spus doamna profesor Virginica Toader, directorul Şcolii Gimnaziale din com. Gura Caliţei. 

Primarul, care a făcut treabă bună, spune că e mai mult decât fericit când intră în şcoală ştiind că şi elevii din comună se bucură de facilităţi ca cei din mediul urban.

Mă mândresc că am ajuns şi am construit şcoala de jos până sus, construcţie nouă. Clasele sunt dotate cu mobilier, calculatoare, tot ce trebuie unui copil  să ajungă să fie performant”, a spus domnul Gică Grosu, primarul comunei Gura Caliţei.

Iar acest sentiment de mândrie este întemeiat în mare măsură, dacă realizezi cât de mult s-a schimbat imaginea localităţii în ultima perioadă.

Lucrările la noua clădire a şcolii au demarat în 2018, cu bani de la Ministerul Dezvoltării, 1.600.000lei, la care s-a adăugat contribuţia primăriei de 600.000 lei.

Ultima şcoală care m-a încântat (dar nu cea din urmă), este Şcoala Primară din satul Carşochești, comuna Spulber, şcoală nouă care-i întâmpină pe prichindei cu un frumos loc de joacă.

Este o şcoală etalon pentru comuna noastră şi nu numai, unde învaţă 60 de copii. Cadrele didactice pe care le avem sunt bine pregătite şi, spre mulţumirea noastră, locuiesc în Spulber. Valoarea proiectului a fost de 850.000 lei, bani din proiectul de Dezvoltare Locală care, cred eu, au fost investiţi cu folos. Aici este pepiniera de elevi studioşi, ca să spun aşa şi, de ce nu, schimbul de mâine care va duce localitatea mai departe. Am reuşit să o dotăm la fel ca pe o şcoala din mediul urban, sălile de clasă au mobilier nou, modern, spaţiu igienico-sanitar în interior, mai mult şcoala este supravegheată video. Este o şcoală pe care comunitatea locală, copiii, o merită, sunt copii care ne fac cinste, care vor fi mesagerii localităţii noastre în ţară şi în străinătate”, a spus domnul Sorinel Vulcan, primarul comunei Spulber.( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.