Educație

Foto | Şcolarii vrânceni participă la acţiuni frumoase cu profesorii lor

Janine VADISLAV
27 ian 2023 1654 vizualizări

Şcoala Primară Haret, parte din structura Şcolii Gimnaziale nr.2 Mărăşeşti, reprezentată de directorul Mirela Lorelai Novetschi şi profesor învățământ primar, Gabriela Melu Butu în calitate de iniţiator proiect, precum şi Şcoala Gimnazială  „Anghel Saligny” Focşani, reprezentată de directorul Mircea Lazăr şi profesorul învățământ primar, Ionelia Dragu, au demarat un parteneriat educaţional  între cele două instituţii, de cooperare inter- instituţională, pentru derularea unor activităţi educative şi/sau cultural-artistice care să contribuie la dezvoltarea personală a elevilor şi părinţilor implicaţi în acest schimb de experienţă.

Prin activităţile desfăşurare se urmăreşte stimularea potenţialului, încurajarea schimbul de informaţii şi de experienţe pedagogice în contexte multi- culturale pentru dezvoltarea unor  practici de predare reflective, precum şi pentru îmbunătăţire a ofertei curriculare  în vederea stimulării interesului, încrederii şi conştiinţei–de- sine în învăţare pentru elevi. Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 4 ani.

Prima activitate s-a desfăşurat în Şcoala Primară Haret, iar cea de-a doua a avut loc pe data 20 ianuarie 2022 când,  Şcoala Gimnazială Anghel Saligny a găzduit o frumoasă şi emoţionantă activitate dedicată zilei de 24 Ianuarie 1859.

Elevii clasei a III-a E, coordonaţi de  profesoul învățământ primar Ionelia Dragu, de la Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny”, Focşani, au fost gazde primitoare pentru colegii lor de la Şcoala Primară Haret. Cu această ocazie, micuţii cititori au vizitat Biblioteca şcolii focşănene, modernizată şi îmbogăţită cu titluri noi.

Şcoala Gimnazială <<Anghel Saligny>> are una dintre cele mai moderne biblioteci din ţară. Vechea bibliotecă a fost modernizată, cu sprijinul autorităţilor locale, în cadrul unui proiect în valoare de 139.200 lei. Avem mobilier nou şi tablă interactivă pentru activităţi. A fost un proiect de suflet, la care am ţinut foarte mult, pentru că biblioteca reprezintă sufletul unei şcoli, locul unde copii noştri pot visa şi îşi pot dezvolta orizonturile”, a spus, profesorul  Mircea Lazăr, directorul Şcolii Gimnaziale <<Anghel Saligny>>, din Focşani.

M-a impresionat şi entuziasmat Biblioteca la fel de mult ca şi pe elevii mei. Cred că este una dintre cele mai bine dotate biblioteci din judeţ, din câte am văzut. Este un model şi un proiect inspiraţional pentru oricare dintre noi, cadru didactic, sau elevii, care nu au acasă o bibliotecă. Este un lucru extraordinar ceea ce a realizat domnul. director Mircea Lazăr, care a înţeles ce şi cât înseamnă o Bibliotecă, cât de importantă este pentru dezvoltarea noastră, a copiilor noştri, de acasă şi  a celor de la şcoală”, a spus profesorul învățământ primar Gabriela Melu Butu, de la Şcoala Primară Haret. 

Grupul de elevi, condus de d-na prof. Mirela Lorelai Novetschi, directorul Şcolii Gimnaziale nr.2 Mărşeşti şi d-na prof. înv. prim. Gabriela Melu Butu şi-a continuat periplul „şi au dat mână cu mână” la Muzeul Unirii pentru  a marca evenimentului istoric omagiat cu un  recital de poezie, expoziţii cu lucrări ale elevilor, legende despre Cuza Vodă... La final elevii au primit diplome de participare şi pliante cu informaţii despre Moş Ion Roată.    

De Ziua Unirii, profesorul învățământ primar Gabriela Melu Butu, de la Şcoala Primară Haret, alături de alţi colegi profesori,  a participat la evenimentul care a avut loc în comuna Câmpuri, unde a fost omagiat Moş Ioan Roată, cel care a reprezentat ţărănimea din Vrancea cu atâta nobleţe şi demnitate în Divanul Ad Hoc şi care a luptat fără teamă pentru drepturile ţăranilor săi care au şi acum pământul cu care au fost  împroprietăriţi  şi pentru care îl vor pomeni în veci pe Moş Ion Roată, pentru binele făcut.

La Câmpuri, comună generoasă şi ospitalieră, cu dragoste de istorie si respect pentru eroii locului, întreg evenimentul  a fost găzduit de Căminul Cultural, cuvântul de bun venit şi de deschidere al programului omagial fiind rostit de prof. Marius Cojocaru. Despre importanţa zilei de 24 ianuarie, a vorbit prof. Dumitru Bărus. Cu această ocazie a fost lansat şi primul număr al revistei „Urmaşii lui Moş Ion Roată”, coordonat de prof. Maricica Stoica. Invitaţii şi câmpurenii prezenţi au urmărit apoi un frumos spectacol susţinut de talentaţii elevii  ai Şcolii Gimnaziale din Câmpuri şi de invitaţii speciali. Celor prezenţi le-au fost oferite diplome care să le amintească, peste ani, de prezenţa lor în comuna lui Moş Ion Roată, cel care a ştiut să-şi poarte consătenii, cât a trăit, pe drumul cel bun, fapt pentru care n-a fost uitat, iar la monumentul funerar i se aprind lumânări în zilele de sărbătoare...( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.