Foto | Proiectul „Povestea străzii mele”, inițiat de Biblioteca Judeţeană Focșani şi-a premiat câştigătorii
.Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu”, din Focşani, a fost gazda unui eveniment cultural aparte. 20 de oameni de cultură, ingineri, profesori, istorici, elevi, au fost implicaţi într-un proiect inedit, iniţiat de secţia de carte veche, intitulat, „Povestea străzii mele”. Focşaniul e la jumătate de drum între vechi şi nou, cu multe străzi care şi-au păstrat imaginea, parfumul şi amintirile de altădată. Cele care au căzut sub şenilele buldozerelor au fost readuse la viaţă din amintiri, hărţi şi documente găsite la Arhivele Statului.
În acest proiect, care iniţial a fost destinat doar elevilor, au fost înscrise lucrări cu poveşti despre 17 străzi din oraşele Focşani, Mărăşeşti, Panciu şi comuna Broşteni, purtând semnătura unor arhivari, profesori de istorie, ingineri, colecţionari de artă, scriitori şi doar 3 elevi. Lucrările au avut între 2 si 50 pagini, unele dintre ele fiind extrem de elaborate, însoţite de text, hărţi şi imagini, în care tema propusă a fost abordată mai ales din punct de vedere documentar, mai puţin memorialistic sau literar. Fiecare însă, în felul ei, şi-a atins scopul impresionând juriul care nu a putut face o departajare între ele. Aşa că, organizatorul, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu”, a decis ca toţi participanţii să primească daruri. De emoţiile momentului n-au scăpat nici participanţii cu tâmple cărunte şi nici mai tinerii căutători de „comori”.
Oaspeţii Bibliotecii au fost întâmpinaţi de doamna director care a spus, „În această seară va fi doar o mică festivitate de premiere, pentru că toţi sunteţi premianţi. Fiecare lucrare are o notă de sensibilitate, o notă de frumos încât a fost greu să se poată face o alegere, nu mi s-a părut corect.”
Participanţii la concurs şi-au prezentat lucrările urmate de discuţii aprinse. Primul a vorbit domnul profesor Mihail Adafini, profesor cunoscut, şi iubit în oraşul Panciu. De-a lungul anilor a fost mentorul multor elevi, unii dintre ei alegând să-i calce pe urme. Doamna profesor Camelia Sandu, membru în juriul alături de un alt istoric renumit, doamna Venera Arvinte, este unul dintre elevii săi.
„Ce mi-a plăcut la acest proiect, „Povestea străzii mele”, a fost faptul că eu am scris deja o carte despre Panciu, ştiu istoria destul de în amănunţime. Şi pentru că locuiesc pe una dintre cele 4 străzi importante ale oraşului, am ales Bulevardul, cu o istorie interesantă”.
O altă prezentă fermecătoare a fost domnul profesor Cezar Cherciu, un monument de informaţii istorice, un orator înnăscut, o prezenţă care animă orice societate în mijlocul căreia se află. A fost încântat de proiect, mai ales că ideea s-a mai vehiculat, dar nu s-a concretizat niciodată până acum.
„Acţiunea a fost teribil de interesantă, foarte utilă, foarte necesară. Înmănuncherea într-un volum a acestor lucrări va prezenta un material de informare şi didactic pentru generaţiile care vor veni. Strada mea este strada Jalaboi, strada de suflet a copilăriei mele, este dragostea mea, sunt bunicii mei, sunt oamenii care m-au învăţat, sunt vecinii de la care am învăţat datina creştină. Sunt oamenii de multă omenie care au înnobilat din totdeauna Focşaniul.
- De ce nu se pot uită aceste lucruri? întreb.
„Aceste lucruri rămân pentru sufletul nostru, ele vor merge de la o generaţie la alta. Aceste lucruri sunt cu totul deosebite, ele dau trăinicia datinilor şi frumuseţea morală a neamului românesc”, a mai spus domnul profesor Cezar Cherciu.
Marius Nedelcu este elev la Liceul de Artă, dar pasiunea pentru arhivistică i-a fost cultivată de profesorul său de geografie, el însuşi prezent cu o lucrare proprie în acest proiect.
„Eu am scris despre strada Popa Şapcă, fostă stradă a Umbrei. E mai puţin cunoscută, de aceea mi s-a părut important să caut şi să găsesc mai multe informaţii.
- Vei continua? întreb.
„Cu siguranţă, mai ales că-mi doresc să continui şi în alte proiecte.”
Cel mai tânăr participant este Alexandra care nu are o stradă, are o uliţă într-un sat pitoresc, Căpătanu, care pentru ea reprezintă întreaga lume.
„Locul în care m-am născut este casa mea de suflet şi reprezintă copilăria mea până la vârsta de 13 ani.
- Cine te-a sfătuit să te implici în proiect?
„Eu am avut iniţiativa să merg la concurs. A fost o provocare şi a avut şi rezultate.
Iniţiatorul proiectului, dr Teodora Fîntînaru, spune că reuşita i-a depăşit toate aşteptările.
„A fost un rezultat peste aşteptări. Această temă are nişte rădăcini foarte subtile în alt proiect al Bibliotecii, care se numeşte biblio art, când am avut ca invitaţi colecţionari din comunitate, am vorbit despre cărţi, despre artă şi aşa s-a înfiripat această idee, care nu este singulară.
Participarea din punct de vedere al tratării subiectului, din punct de vedere al conţinutului, extinderea diversităţii de stil chiar, a depăşit ceea ce ne-am propus şi suntem bucuroşi pentru că, în felul acesta putem merge mai departe cu acest proiect al nostru. Putem vorbi despre memoria comunitară, istoria trecută şi cea recentă, care să fie percepute de comunitate, de vârstele comunităţii.”
Punctul pe „i” l-a pus doamna director, Oana Raluca Boian la final.
„A fost mai mult decât o poveste a străzii mele, a fost o poveste a copilăriei mele, a copilăriei şi a familiilor celor implicaţi în proiect.”
Nu pot încheia fără a-i aminti pe toţi cei care au lucrat la acest proiect:prof. Adafini Mihail, prof. Cezar Cherciu, domnii Colev Ovidiu, Cătălin, Eduard, dl. Dordea Lucian, ing. Mincu Petru - colecţionar, elevii Nan Paula Alexandra - Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny”, Neagu Bianca şi Nedelcu Andrei Marius - Liceul de Artă ” Gh. Tattarescu”, prof. Răzvan Săcrieru, prof. Ion Stănel, doamna Silion Angela, prof. Neculai Aurel, şi scriitoarea Janine Vadislav. Printre cei care au trimis lucrări, fără să poată fi prezenţi la eveniment, muzeograful Ionuţ Iliescu de la Muzeul Vrancei, prof. Marieta Tudorache, d-na Luminiţa Androne, scriitorul Daniel Muşat Mureşanu.
Premiile elevilor participanţi au fost acordate de Asociaţia Proiectele Pandorei, preşedinte Trifan Claudia - carduri cadou în valoare de 300 lei pentru fiecare elev. Toţi participanţii au primit diplome, cărţi şi efecte de birou, din partea bibliotecii. ( Janine VADISLAV )
”Povestea străzii mele
Ieri a avut loc festivitatea de premiere a concursului ”Povestea străzii mele”, la care au participat lucrări cuprinzând aspecte de istorie şi de memorie locală.
Concursul, realizat după o idee a domnișoarei Fîntînaru Teodora, a inclus două categorii mari de lucrări. Unele au avut caracter științific, istoric, iar altele unul literar, memorialistic.
Ceea ce m-a uimit în timp ce urmăream prezentările unora din participanți, a fost faptul că există în acest oraș oameni care studiază de ani de zile Focșaniul, străzile lui, casele lui, oamenii lui.
Acești oameni pasionați luau o stradă şi o prezentau de la un capăt la celălalt, arătând ce clădiri existaseră acolo încă din secolul al XIX-lea şi până pe la jumătatea secolului XX şi ce oameni au trăit în ele.
Vasăzică mai există oameni pentru care istoria locală şi memoria locală sunt importante. Ei realizează ancorarea în ceva foarte valoros: rădăcinile noastre.
Uimitor pentru mine, dar Focșaniul are rădăcini şi multe mai trăiesc încă. Există case şi oameni ancorați în arborele timpului, crescuți din temeliile acestuia.
Pe lângă ei ne-am putea re-înrădăcina şi noi. Unul din lucrurile distruse cumplit de comuniști a fost trecutul nostru, rădăcinile noastre. Din fericire nu au reușit cu totul. Ceea ce a rămas poate și trebuie să renască.
Trebuie pentru că un om fără rădăcini se află în bătaia tuturor vânturilor. O simplă adiere îl ia şi îl trimite încoace şi încolo departe, tot mai departe de lumea în care s-a născut. Şi respectivul devine din ce în ce mai mult o frunză moartă, tot mai galbenă şi tot mai veștedă.
Dacă reușești să te altoiești pe un pom adevărat atunci beneficiezi şi tu de rădăcini și de vigoarea acestora iar vânturile nu te mai pot lua şi duce unde doresc ele şi unde nu dorești tu. Este o lecție interesantă pe care am căpătat-o atunci.”
Citiți și:Proiectul „Povestea străzii mele” – între document și sentiment
”Ne face o deosebită plăcere să vă împărtășim subiectele asumate de participanții la Proiectul „Povestea străzii mele”, inițiat de biblioteca noastră. Fie că au fost abordate științific, utilizându-se un material documentar bogat, constând în date de arhivă, apel la titluri și autori de referință, fie că au fost filtrate de amintirile și trăirile autorilor, toate lucrările au sugerat atașamentul acestora față de locurile în care trăiesc, dar și responsabilitatea de a arăta, prin cercetare și poveste, frumusețile și particularitățile, istoria, nedreaptă uneori, dar și oamenii care și-au construit destine într-un loc sau altul de pe harta comunității vrâncene.
Participanții, nume consacrate ale istoriografiei vrâncene, scriitori, elevi, ori locuitori informați și dedicați orașelor lor, au scris, cu mintea și sufletul, despre: „Povestea neromanțată a bulevardului din orașul Panciu”, „Strada Jalaboi, strada fermecătoare a copilăriei mele! Strada de la bunici!”, „Strada Borzești, strada mea”, „Cărăbușul copilăriei mele”, „Strada mea, copilăria mea” (str. Unirea Principatelor), „Povestea străzii mele: Cuza Vodă”, „Bulevardul Gării”, „De la Ulița Cotu Bumbacului la STRADA MIHAIL KOGĂLNICEANU”, „Aleea castanilor” (B-dul Al. I. Cuza), „Fosta stradă ‹Umbrei› din Focșani. Elemente de geografie istorică” (Str. Popa Șapcă), „Vechea stradă Pruncu din Focșani. Un exercițiu de geografie – istorică”, „Povestea străzii mele: Bulevardul Unirii”, „Părinții din ulița copilăriei mele” (str. Longinescu), „Strada Carol I din Mărășești”,„Străzile din Mărăşeşti ieri şi astăzi”, „O zi plină de grație” (str. Măgura).
Poveștile acestor străzi, așa cum le-au văzut autorii lor, vor putea fi citite, de toți cei interesați, într-o antologie care va fi editată până la începutul toamnei, așa cum a declarat la festivitatea de premiere doamna Oana Raluca Boian, managerul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.
Reluăm, aici, mulțumirile noastre pentru toți cei care au răspuns invitației-provocare lansată de bibliotecă și desigur, sponsorilor care au participat, cu generozitate și încredere, la premierea participanților: PREMIUM PORC GROUP care a oferit carduri cadou în valoare de 300 lei pentru fiecare elev participant și „Torturile Casei Ana”, din Focșani cu delicioasele premii „dulci”!”
Manager, Relaţii Publice,
Oana-Raluca Boian Adrian Ţiglea