Educație

Foto | „Ora de pictură” pentru copii,  la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” din Focşani

Janine VADISLAV
18 aug 2021 2268 vizualizări

De câţiva ani, în vacanţa de vară, copiii din Focşani sunt iniţiaţi în tainele picturii la Biblioteca Jud. „Duiliu Zamfirescu”, din localitate. Pentru unii  este doar o plăcere de-o vară, alţii îşi descoperă talente nebănuite. Cu toţii însă leagă acum prietenii care ar putea dura mai mult decât o vacantă. Cel mai mic aspirant la titlul de „artist” are 4 ani, cel mai mare  a trecut în clasa a-V-a. Cu toţii au aceeaşi dorinţă, să-şi impresioneze îndrumătorul şi părinţii cu lucrările pe care le vor prezenta - la final - într-o expoziţie

„Copii, acum facem cerul..., da? Alb şi cu bleu, spune doamna Florentina Mihalache, cea care îi îndrumă pe micii învăţăcei. Pensula să se  joace aşa, pe foaie...” 

Aplecaţi de-asupra foii albe, copii sunt pregătiţi să pornească în marea aventură. Înarmaţi cu o pensulă generoasă şi docilă, cel puţin pentru început, un pahar cu apă, culori fermecate, care abia aşteptă să fie folosite, un model care să-i  ghideze şi, cu ajutorul doamnei Florentina, „distracţia” poate începe. Şi pensula vălureşte în vântul iscat de mânuţurile care o ţin cu grijă.

Doamna Florentina este bibliotecară de ani buni la Biblioteca Jud. „Duiliu Zamfirescu”, din Focşani. Îi place să citească, dar la fel de mult şi să picteze. De când se ştie iubeşte copiii şi n-a lipsit niciodată de la activităţile organizate pentru ei, în vacanţe.  Fiind absolventă a Şcolii Populare de Artă, i-a fost uşor să coordoneze clubul de pictură. A început prin  a-i învăţa pe cei mici să picteze flori- o floare - a - soarelui mare, coaptă - apoi a trecut la peisaj, iar copiii, care au un extraordinar simţ al proporţiilor, al culorii, s-au descurcat de minune. 

„O să fac cerul în mai multe trepte, spune Andrada, o fetiţă sigură pe mâna ei, care nu pare la prima încercare de acest fel.  Cerul este undeva, mai sus, mai închis la culoare După, urmează puţin mai deschis, iar după, o să fac norii pe de-asupra”, spune Andrada mulţumită că a reuşit să-şi facă un plan de lucru.

Copiii spun  că nu contează prea mult cum va arăta, la final, pictura, contează doar cât de bine se simt petrecând tot acest timp, împreună.

„Nu sunt eu aşa, cu pictatul, dar am venit aici la mama, la club şi-mi place”, spune Alexandru, dar la Bibliotecă şi-a făcut prieteni, ceea ce contează foarte mult.

„Am aici pe Andrada, prietena mea şi pe Tara,” mai spune Alexandru...

„Mă numesc Tara, am 9 ani şi ador să citesc”,  mă anunţă Tara, o fetiţă superbă, dezinvoltă şi cu talent.

„Cu Alexandru sunt de-o seamă, chiar dacă eu par mai mare decât el, spune Andrada, după care se întoarce la peisajul lucrat pe jumătate. Nu mă laud cu desenele mele  pentru că nu ştiu cât de  frumoase sunt în realitate, dar am încredere”, spune ea aplicând tuşă lângă tuşă.

Încet, încet, peisajul prinde viaţă, spre bucuria copiilor.  

„Eu folosesc culorile verde şi alb, după aceea voi folosi şi galben, spune Irina. Este foarte frumos aici, îmi place să vin.”

Diana îşi priveşte „opera” cu un ochi  critic, dar e mulţumită de ceea ce i-a ieşit. 

„Sigur o să-i placă mamei, murmură fetiţa, învârtindu-se în jurul desenului care, colorat, prinde viaţă, mai mult, arată minunat. 

- Ce zice mama ta? întreb.

„Zice, hai Diana, c-o să poţi, doar un pic de atenţie şi un pic de ambiţie... Şi eu mă ambiţionez şi fac, cum am făcut acum!” râde ea fericită.

Cât durează ora de pictură doamnele sunt alături de copii, dau sfaturi, privesc cu emoţie ce minuni au ieşit din vârful pensulei nesigure la început, temătoare, ezitantă, numai că, la final,   reuşita copiilor a fost de nota 10. 

 „Am două pasiuni, cititul şi pictura. De dragul picturii particip la toate acţiunile desfăşurate la Bibliotecă, din dorinţa de a-i învăţa pe copii să deseneze, să picteze”, spune doamna bibliotecar Florentina Mihalache.  Pentru mine e o mare satisfacţie să-i văd lucrând, concentraţi asupra foii pe care pensula se mişcă sigură, purtată de mâna care are deja o anume siguranţă iar ochiul simţul culorii. Sunt talentaţi şi lucrul acesta îmi oferă o mare bucurie.

„Copiilor le place foarte mult ce fac aici, la clubul de pictură  şi acest lucru  îi determină  să vină cu foarte mare drag  la activităţile noastre”, spune şi doamna  Oana Raluca Boian, directorul Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu”, din Focşani.

La final, lucrările copiilor, vor putea fi admirate în cadrul expoziţiei organizate în foaierul  acestei instituţii de cultură, lucrări pentru care vor fi şi premiaţi. ( Janine VADISLAV )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.