Educație

FOTO | Ionel Necula, criticul literar care „a făcut pentru Vrancea ceea ce n-au făcut vrâncenii”

Janine VADISLAV
8 mai 2023 2110 vizualizări

Criticul literar Ionel Necula, reprezentant de frunte al breslei scriitoriceşti din România, i-a „năşit” aproape pe toţi condeierii din Vrancea în ultimii 30 de ani... Unii au reuşit să confirme de-a lungul anilor ajungând să fie cunoscuţi şi citiţi, alţii doar cred că au reuşit, mare parte dintre cei care au încercat nu au ajuns la inima cititorilor... 

Ultima carte a domnului Ionel Necula a fost prezentată publicului vrâncean la Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” din Focşani, de Ziua Naţională a Bibliotecarului. Volumul, ultimul din cele patru dedicate condeierilor din judeţul nostru, poartă acelaşi titlu  - „Spiritul vrâncean în lecturi elective”. Dar, seria aceasta de autor se închide aici. Domnul Ionel Necula a cerut să nu i se mai trimită cărţi spre apreciere, deoarece timpul său va fi dedicat unui proiect de suflet, publicarea unui filozof de excepţie, mai puţin cunoscut azi, de la care au rămas vreo 4000 file în manuscris. 

Faptul că s-a aplecat asupra cărţilor primite din Vrancea a fost un lucru bun, dar sita domniei sale a cernut uneori cu multă îngăduinţă. Din această cauză, persoane care aveau doar ambiţie, nu şi talent, au ajuns să creadă că sunt scriitori adevăraţi, făcând un deserviciu literaturii vrâncene la zi cu foarte multe pagini, pe care nimeni nu le citeşte. Veţi spune, poate, că e loc pentru toţi, dar nu aici, nu în acest domeniu. Talentul îl ai, sau nu, nu se învaţă, lectura susţinută de-a lungul timpului este baza, pentru majoritatea celor care scriu. Există si excepţii, dar nu la noi.... De fapt, există suspiciunea că nici scriitorii vrânceni nu se citesc între ei. Le răpeşte oare din timpul în care îşi scriu propriile opere...? „De ce, Doamne iartă-mă să mai citeşti un Tolstoi, că s-a demodat!  Un Thomas Mann -  cine o fi fost?, un Thomas  Pynchon, cu al său „Curcubeu al gravitaţiei”? Încâlcit! Cărtărescu?   Stufos”, Mircea Mihăieş cu studiile sale aproape literare despre cărţile lui James Joyce? „Prea, prea, mai bine un film la televizor!” Şi cu motivele putem continua. Din păcate, se citeşte din ce în ce mai puţin şi se strică hârtia din ce în ce mai mult - este constatarea mea. Unii au înţeles greşit libertatea de a publica este vorba de o decenţă a celui care se încumetă să scrie, neştiind dacă trebuie să facă pasul spre editură, sau nu.

Toata admiraţia pentru domnul Dorel Vidraşcu, care a dorit şi a reuşit să fie alături de prietenul său, Ionel Necula. Prezenţi au fost şi domnul Gheorghe Neagu, cel care ne-a strâns odinioară în cenaclul său cunoscut în ţară, dar având colaboratori şi în străinătate, domnul Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei, domnul Gheorghe Mocanu, domnul Culiţă Uşurelu cu „Cărămida sa” cum îl numeşte domnul Ionel Necula, cu duioşie, într-unul dintre titlurile sale, delicata poetesă, Constanţa Cornilă, domnul profesor Costică Neagu, domnul Vasile Ghica, de la Tecuci, devenit celebru cu aforismele sale..., domnul Radu Borcea, un gazetar harnic, care-şi însoţeşte colegii pe drumul spinos al scrisului, consemnând, publicând. Dacă am omis pe cineva rog sa fiu scuzată... 

Dar, să ne întoarcem la lansarea care i-a adus pe condeierii noştri la Biblioteca Judeţeană, „Duiliu Zamfirescu”, tonul discuţiilor fiind dat de primitoarea gazdă, doamna Raluca Oana Boian, directorul Bibliotecii.

Vă mulţumesc tuturor pentru că ne sunteţi alături şi vă mulţumim dumneavoastră, domnule Ionel Necula pentru că aţi ales ca această carte să o lansaţi la Biblioteca noastră. Dacă aţi ales să veniţi la noi, în Vrancea, spune multe despre prietenia pe care ne-o purtaţi şi despre sentimente alese pe care şi noi le avem faţă de Dumneavoastră. Sunt foarte emoţionată să văd atâtea personalităţi şi vreau să salut şi prezenţa, alături de noi, a consilierului judeţean Florin Vasilache.” 

Cel care a spart „gheaţa” discuţiilor, privind cartea şi autorul ei, a fost domnul Dorel Vidraşcu, ziarist, scriitor, regizor, stabilit de-o viaţă în Bucureşti, vrâncean la origine, născut la Străoani, de care-şi aminteşte cu emoţie: „«Port la mine-n subteran râuri, doruri într-un sat şi nu pot să nu-mi aduc aminte, când eram copil, aproape fără copilărie, cum pe drumu de la Panşiu la Străoani, printre căruţe pline cu mocani, trecea cu pasul ei tiptil, o lacrimă cu-n suflet de copil». Copilul eram eu, dar Ionel Necula a scris 100 de volume, 4 volume numai despre «Spiritul vrâncean în lecturi elective». Din vol. IV aş putea enumera pe Nina-Elena Plopeanu, cu itinerariile sale spirituale, Gheorghe Mocanu, doamna Teodora Fîntînaru..., mi-amintesc că la lansarea cărţii sale, «Primăvara cuvântului», Ionel Necula, care a rămas foarte impresionat, a afirmat că după cartea dumneaei se vor susţine doctorate. A vorbit şi despre «Cărămida» lui Uşurelu...., dar să revin la acest ultim volum IV. E un proverb care spune, «gura păcătosului, adevărul grăieşte». Da, Ionel Necula face lecturi elective. Acasă, la Tecuci, se dărâmă cărţile pe el, dar îşi alege ce citeşte şi mai ales la ce «dă samă», într-un anumit fel.Sunt puţini criticii literari cu statut, care îşi fac profesia într-un anume fel, se gândesc la anumiţi autori pe care-i clasează, şi-i selectează, si-i aranjează. Se gândesc şi la domniile lor, mai puţin la cititori, la «Măria Sa Cititorul!» Sau, cum i-am numit eu pe cititori, «aventurierii lecturii». Ionel Necula, când «dă samă» despre o carte are-n atenţie şi cititorul. Ionel Necula nu face studii de filozofie, deşi este filozof, el are o scriitură care curge, aş spune că de multe ori curge «ca Ozana cea frumos curgătoare». Cuvântul lămuritor din carte va înfuria pe mulţi. De ce? Scriitorii au o suferinţă se supără foarte repede, ca nişte copii mari, când citesc despre ei, sau se vorbeşte despre ei, dar nu se scrie şi nu se vorbeşte despre ceea ce ar vrea EI să audă. Ionel Necula atrage atenţia că se scrie enorm de mult şi se citeşte infinit de puţin...”, a mai spus domnul Dorel Vidraşcu bunul prieten al autorului.

Un discurs apreciat şi ascultat cu multă atenţie a fost şi cel al domnului Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei.

Vreau să vă spun că puţine sunt personalităţile din domeniul culturii care au scris despre scriitorii vrânceni. Astăzi îl avem din nou printre noi pe domnul Ionel Necula, care nu a venit singur, a venit cu domnul Dorel Vidraşcu, care are un aforism, «Am făcut o analiză», o propunere parlamentară despre ieşirea din criză. «Ţara va ieşi din criză, vrem delirul să-l stopăm, ţara va ieşi din criză, dacă de bătrâni scăpăm...» De aceea vă rog să-i citiţi cărţile domnului Ionel Necula, care a venit la Focşani cu o Istorie a Literaturii Vrâncene. Este bine să vorbim despre declinul literaturii române, care nu există, dimpotrivă, dacă în acest «declin» există un asemenea scriitor ca domnul Ionel Necula, care a făcut pentru Vrancea ceea ce n-au făcut vrâncenii. Cei mai mari demolatori ai literaturii vrâncene sunt vrâncenii înşişi, iar domnul Ionel Necula, din Tecuci v-a promovat pe dumneavoastră, scriitorii. A scris şi despre unii care nu sunt scriitori. Scriitorii sunt nişte Dumnezei care imaginează lumi, creează universuri din nimic. Ceea ce s-a petrecut astăzi, aici, a fost o lansare între profesionişti, aşa se face, întâi cu profesioniştii. Îl aveţi pe domnul Gheorghe Neagu, care a fost naşul, la propriu la mulţi dintre dumneavoastră şi-l aveţi aici pe domnul Ionel Necula care a fost cel care a confirmat. Acest sacerdot al literaturii vrâncene, este domnul Ionel Necula.”

Ultimul cuvânt l-a avut domnul Ionel Necula care şi-a amintit de prietenii poeţi, oameni extraordinari, de mare talent, care i-au fost alături: Dumitru Pricop, Constantin Ghiniţă, Ion Panait.

Am fost prieten foarte bun cu Dumitru Pricop, a fost un om minunat, cu Ion Panait, cu Constantin Ghiniţă... S-au adunat materiale şi le-am pus într-o carte... Nu eu am selectat scriitorii, m-au selectat ei pe mine. Acum, preocupările mele sunt de altă natură. Am rămas cu o mare datorie la filozoful Ion Petrovici, acest mare gânditor al României moderne. Am descoperit un curs de istorie a filozofiei, pe care l-a ţinut la Bucureşti, cu trei cursanţi, Cursanţii au fost atât de sârguincioşi că aceste notiţe, pe care le-au luat în timpul cursului, pot deveni pagini de carte. E un curs masiv ce urmează să ajungă la tipar. Va avea, probabil, 20 volume. Cam aceasta va fi preocuparea mea în viitorul apropiat şi mai îndepărtat”, a mai spus domnul Ionel Necula, care  este recunoscător Focşaniului pentru toate frumoasele ocazii pe care i le-a oferit.

În concluzie, a fost frumos şi între prieteni vechi, după multă vreme...(Janine VADISLAV)

Citiți și:Foto | Lansare cărții „Spiritul vrâncean în lecturi elective”, a criticului literar, colaboratorul ZdV, Ionel Necula


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.