Educație

Foto | Început de an şcolar la Scoala Gimnazială din comuna Răcoasa

Janine VADISLAV
19 sep 2021 4819 vizualizări

Luni, 13 septembrie, clopoţelul a sunat din nou în toate şcolile din România. L-a auzit  fiecare dintre noi, în Vrancea, la Focşani, în fiecare oraş sau comună din judeţ.  Bucuria tuturor, copii, profesori şi părinţi a fost fără margini. Luni dimineaţa, cu flori, sau doar cuvinte frumoase de bineţe, au ajuns la şcoală. De la cel mai mic, de la clasa pregătitoare, până la liceeni care simt deja adierea vântului care-i poartă spre facultate, toţi au trăit o emoţie aparte, întâlnirea din această zi a avut o valoare specială, a fost  altceva, acel ceva care anunţă o schimbare. Dar cei mici nu ştiu cum să-i spună, iar cei mari, nu vor  să se despartă - încă - de ceea ce a însemnat  şcoala, timp de 12 ani, pentru ei.

Bineînţeles că nu am putut lipsi de la întâlnirea cu cei mici, căci cei mari se descurcă foarte bine. Am rămas cu nostalgia începutului de an la clasa I când am ajuns la şcoală cu buchetul de flori ofilit... Dar ce colegii grozavi am avut şi  3 doamne care ne-au însoţit de-a lungul celor 12 ani cu grijă, cu graţie, lăsându-ne impresia că noi ne descurcăm de minune, singuri. A fost...

Anul acesta am ales Şcoala Gimnazială din Răcoasa unde elevii au intrat într-o clădire ca nouă, confortabilă, elegantă, prietenoasă. „Prietenoasă”, e cuvântul de ordine. După atâta on line, intrarea la clasă a fost pentru fiecare elev în parte o mare bucurie...

„Orice început de an şcolar  aduce speranţă şi emoţie nu numai în sufletele celor mici, care  păşesc prima oară pragul şcolii, ci şi în inimile celorlalţi elevi, ai părinţilor, bunicilor, cadrelor didactice. Şi acest an va fi o provocare, dar nouă, cadrelor didactice, ne plac provocările şi ştim că vom face faţă cu brio şi acestui an şcolar. Cred că toate cadrele didactice  au cea mai mare capacitate de a se adapta oricărei situaţii. Ne-am pregătit cu emoţie şi bucurie pentru a primi bobocii într-o şcoală frumoasă, luminoasă, renovată în totalitate, cu surprize şi mici bucurii, să-şi amintească de această zi. Ca profesor, sunt din nou la început de drum, mai emoţionată ca niciodată,  pentru că anul acesta  am din nou clasă pregătitoare, iar celor care au trecut acum în clasa a V-a, le voi fi mereu alături. I-am aşteptat pe cei mici cu emoţie, aştept să le văd reacţia în momentul în care vor intra în clasă, când îşi vor da seama că sunt şcolari, iar „grădi”e doar o amintire frumoasă, cum e pentru noi toţi, mari şi mici, care am urmat acelaşi traseu. Îmi doresc din toată inima să am rezultate bune şi cu această serie. Ca director al  şcolii, le doresc  tuturor realizări frumoase, părinţilor le doresc copii cuminţi şi implicaţi în activitatea  şcolară, iar profesorilor, învăţătorilor, sănătate şi multă răbdare, imaginaţie şi inspiraţie pentru a face lucrurile cât mai bine. Noi toţi să punem, în ceea ce facem, multă iubire şi răbdare. În felul acesta nu vom da greş, spune doamna director Loredana Obreja.

Nu se putea să nu vorbesc cu micii şcolari, nerăbdători să înceapă odată şcoala!  

Clasa a III-a este deja plină ochi de energie, gata de fapte mari.

- Cum e? întreb.

„ E fain! spune un puşti tot numai un zâmbet.

- Te bucuri că ai început şcoala? 

„Păi da, Îmi văd prietenii, învăţ lucruri noi.

- Întâlnirea a fost cu totul specială, spun.

„Asta mă face şi pe mine fericit. Nu mai vorbim  în on line, spune Cosmin - Gabriel.

Şi colega lui Cosmin se bucură.

„Stau cu prietenii, vorbim...”

- Ţi-a fost  dor? De cine?

„De colegi, de doamna...”

„Anul acesta am clasa a III-a”, spune doamna profesor Cristina Baniţă.

- E bine că  v-aţi întors la şcoală?

„E foarte bine. Au fost doi ani grei în care am avut on line foarte mult timp. Sperăm ca anul acesta  să facem orele fizic, este bine şi pentru copii şi pentru noi, cadrele didactice.

- V-au lipsit copiii?

„Foarte mult. Am mai vorbit  pe reţelele de socializare, ne-am văzut tot timpul.”

La clasa a IIa e veselie mare. 

- De ce? întreb

„Pentru că a început şcoalaaa!

„În on line nu-mi plăcea, spune un băiat.

- Dar acum?

„Acum e foarte bine.”

- Ţi-a fost dor? întreb   

„Da, mărturiseşte Ştefi,  care spune că a început cu dreptul, iar dorinţa lui cea mai mare  e să înveţe foarte bine.

Jessica, are 8 ani şi este o minunăţie de fetiţă  blondă, senină, calmă, frumoasă. N-are emoţii deşi a dorit să înceapă şcoala.

- De cine ţi-a fost dor cel mai mult?

„ De Elisa...”

- E prietena ta?

„Da...”

- Ce-o să faci anul acesta?

„O să scriu, o să-nvăţ şi o să pictez.

Maria este in clasa a V-a, e cu aceeaşi colegi din ciclul primar. Spune că nici în on line n-a fost rău, dar...,

„La şcoală e cel mai bine, cu colegii, cu profesorii”.

Şi colegul Mariei, Andrei  abia aştepta să vină la şcoală. 

- Cum te-ai pregătit? întreb

 „Cu ghiozdan, cu rechizite, cum se pregătesc toţi copiii.”

- Ce-ţi doreşti anul acesta?

„Să am note mari, să învăţ bine.”

- Simţi schimbarea? întreb o puştoaică simpatică foc.

„E o schimbare mare”, spune ea.

- E de bine? 

„Cred că da...”

- Mai multe responsabilităţi?

„Mult mai multe, sunt sigură, dar e normal, suntem mai mari. Îmi doresc să învăţ la fel de bine, ca în anii trecuţi, să nu mă las pe tânjală”, spune Raisa.

Altă uşă deschisă, altă sală de clasă..., clasa fluturaşilor.

„Dragi fluturaşi, bine aţi revenit la şcoală. Vă doresc să aveţi un an plin de realizări şi de succese. Să fiţi sănătoşi şi să terminăm cu rezultate foarte bune”, le dă bineţe doamna profesor Alina Mihaela Poiana.

- Ce aşteptări aveţi? întreb

„Mă aştept să frecventăm şcoala, aştept ca toţi elevii să aibă rezultate foarte bune.

- Cum a fost în on line?

„A fost greu, dar nu imposibil Am avut noroc de părinţi care au fost alături de noi, ne-au sprijinit să le pot transmite copiilor cunoştinţele necesare. Deşi în on line, la noi a fost ca şi într-un an normal, zi de zi, oră de oră”, a mai spus doamna profesor Alina Mihaela Poiană.

Floricelele de la clasa pregătitoare au primit, aşa cum e tradiţia la început de drum, daruri.  Fiecare pachet personalizat: pachet de fetiţă, pachet de băieţel, a avut  creioane, radiere, coperte de carte, riglă, geantă, lipici, abţibilduri şi iar creioane, caiete şi un penar, toate oferite de administraţia locală.

„Sunt primar, a spus domnul Vladimir  Păun, dar şi părinte. Emoţiile mele sunt foarte mari. Pentru mine, şcolarii de la această şcoala sunt ca şi copiii mei. Le urez tuturor  un an bun, plin de succese, să-şi facă prieteni căci acum e momentul, iar prietenia lor să dureze o viaţă. Au tot ce-şi doresc, o şcoală modernă, reabilitată în totalitate, elegantă, confortabilă, profesori şi învăţători foarte buni, nu le rămâne decât să înveţe pe rupte, căci pentru viitorul lor învaţă.  Le urez succes şi cadrelor didactice, răbdare multă si perseverenţă”, a spus domnul primar Vladimir Păun.

Dacă e să trag o concluzie, deşi n-ar fi cazul,  aş putea spune din toată inima că semne bune anul are, aşa că, de noi depinde - mari şi mici - să meargă treaba strună ( Janine VADISLAV )



 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.