Educație

Foto | Gafe, năzbâtii, examene și reguli pentru elevele din Focșani în urmă cu 100 de ani

Florin Marian Dîrdală
25 mai 2022 4801 vizualizări

Pentru că tot suntem în perioada examenelor și vom afla în curând ce perle vor mai scrie elevii din Vrancea, de curiozitate și pentru divertisment, să facem o scurtă plimbare în trecutul didactic al județului nostru și să aflăm, culmea, nu cât de obraznici erau băieții de altădată, ci tocmai elevele de pe acele vremuri. 

În  urmă cu un secol, când bărbații și băieții dădeau tonul la toate acțiunile, o mână de școlărițe din orașul Focșani, de a patra de liceu, a VIII-a actuală, au demonstrat sau mai bine zis au  exasperat tot corpul profesoral, determinându-i să țină numeroase ședințe în care au analizat și au luat măsuri dintre cele mai aspre împotriva vinovatelor, așa de severe încât azi mai că ar speria pe oricine.Așadar să citim câteva dintre aceste năzdrăvănii, așa cum rezultă din arhiva fostului Liceu de Fete din strada Cuza Vodă.În 1924 profesorii și diriginții au luat în discuție un caz de gravă indisciplină a elevei Stoica Elena, căreia i se imputa frauda de încercare de copiere la ora d-rei Stănescu.

Astfel această elevă a adus de acasă un caiet cu teza pregatită, iar pe caietul din clasă a scris insulte la adresa d-rei profesoare, după cum urmează;”Întemeierea Moldovei(Bogan fu întemeietorul Moldovei, cu toate că legenda spune despre Dragos.Dar a continuat astfel):Domnișoară Stănescu, dacă aș fi învățat de acasă, deși am avut sărbătoare, aș fi scris și eu câteva rânduri, dar vezi că împrejurările au făcut să nu știu absolut nimic. Așa că puneți-mi și dvs o notă de boda proste, iar eu voi zice Domnul să vă aibă în plată că bună a mai fost.Domnișoară să ai în vedere ca suntem vecine și când oi trece pe la mine îți trântesc ceva in cap.” Sancțiunea a fost aspră și poate că eleva s-a învățat astfel minte.

În altă zi colegiul profesoral a constatat că mai multe eleve de la această instituție școlară(22 la număr ) au mers la Arestul preventiv din Focșani unde au oferit, prin ofițerul de serviciu, bomboane legionarului Corneliu Codreanu, care era încarcerat în localitatea noastră în așteptarea procesului pentru crima comisă împotriva prefectului Poliției Iasi. Procesul nu s- a mai ținut la Focșani, ci a fost strămutat, din cauză de siguranță publică, tocmai la Turnu Severin, dar elevele au simțit pe pielea lor ce a însemnat să fii simpatizat cu acest personaj certat cu legea- asasinarea prefectului Poliţiei de către Corneliu Zelea Codreanu https://adevarul.ro › locale › iasi › 

Dintre regulile pe care trebuiau să le respecte elevele sunt menționate acestea: ”să nu scrie și să nu scrijelească pe pereți și pe bănci, să poarte întotdeauna uniforme școlare și numere matricole, să stea în Grădina publică doar între anumite ore și numai însoțite de părinți.Elevele care vor fi găsite în oraș după 8 seara, vor fi aspru pedepsite.”Le era interzis să viziteze iarmarocul din 15 mai, precum și pe cel de vară de la Focșani. Elevele de clasa a VIII- a de liceu (a XII-a în prezent) care aveau permisiunea de a nu mai purta uniforma, ca un fel de apreciere, trebuiau totuși să poarte o îmbrăcaminte și o pieptănătură cât se poate de modeste

Ca o comparație cu prezentul, printre exercițiile de la examen, la matematică s-a dat în acea perioadă pentru admitere în actuala clasă a IX -a ( pe atunci a V-a de liceu) o problemă  de genul:”O sferă cu raza de 1,5 dm este tăiată printr-un plan, dus la o distanță de 1,2 dm de centru.În cercul de secțiune se înscrie un hexagon regulat.Se construiește piramida care are drept bază acest hexagon și vârful în centrul sferei. Să se afle volumul suprafeței laterale și suprafața totală a acestei piramide.” 

 Iar la română:”Să se spună felul propozițiunii subordonate din fraza următoare:<<Omul are nevoie de om în lumea aceasta, nimeni nu e atât de bogat încât să n-aibă trebuință de alții, nici atât de sărac și de slab ca să nu poată ajuta pe alții.>> ”

 La punctul nr 2 :”Să se  povestească și să se analizeze o nuvelă (probabil la alegere )”

Ori cu altă ocazie să se scrie după dictare astfel :Titlu- ”Ioan Cârcotă -<<Tot  satul râdea de dânsul ,mai ales preotul și învățătorul, mereu ședeau de capul lui Cârcotă și nu- i dădeau răgaz, ori de câte ori îl întâlneau .

-Tot îți mai bați femeia ,îl întreba învățătorul.

-Nu ți- ai mai lăsat obiceiul cel rău ,întreba și preotul. 

Stii ce am sa fac, gândea Cârcotă  De acum ,de câte ori voi vedea pe popă și pe învățător, de departe am să- i ocolesc, să nu mai dau ochii cu dânșii. Ce au ei cu mine? Dac-o bat ori n -o bat asta -i treaba mea. Cine ce are cu femeia mea?! Ion Cârcotă socotea ca femeia lui e un lucru, cu care poate face el ce vrea, ca și cu orice lucru.>>

La alt examen s-a propus  următorul text :

Titlu-Oamenii ascultători- Sat ca al nostru nu s-a mai văzut, ce vrei dumneata? De jur împrejur baltă și iar baltă. Numai păpuniș, stuh și apă ruginie.Iar vara, boli, de mor copiii ca de holeră. Așa se jăluia un bătrân către un prefect care venise în comună.

-Să-l părăsim, să-l părăsim, strigară unii, ne ducem în altă parte, strigară alții. 

-Ia stați oameni buni, s-o luăm cu încetinitorul.

- Cu încetinișorul, cu binișorul, zise bătrânul.

- Câți bărbați sunteți în sat? întrebă prefectul

- Apoi cu flăcăii, cu oamenii însurați, ne ridicăm la 200

- Atunci treceți la treabă, tăiați și curățați totul, ca să nu mai fie mizerie .”etc. etc. 

Multe altele se mai consemnează prin documentele de altădată, actele de indisciplină seamănă sau nu cu cele de azi, dar să nu uităm că, totuși, făptașii lor erau și sunt, până la urmă, niște copii.Care, mai târziu, le vor regreta și vor încerca să ducă această lume mai departe.

O misiune din ce în ce mai grea, se pare, cu toată tehnologia care ne înconjoară!  

Florin Marian Dîrdală, cercetător la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.