Educație

Foto | Elevii Scolii Vintileasca s-au întors cu un premiu I și două premii II de la Olimpiada de Meșteșuguri Artistice Tradiționale

Stana Georgescu
29 iul 2022 2338 vizualizări

Ajunsă la vârsta sfertului de veac, Olimpiada de Meșteșuguri Artistice Tradiționale, faza națională,tocmai a luat sfârșit. 200 de elevi și profesori din 26 de județe ale țării precum și din Bulgaria și Republica Moldova s-au întrecut în iubire de frumos, de rădăcini străbune, de istorie a românilor prin măiestria mâinilor creatoare de frumos

Împărțiți în 30 de secțiuni (pictură icoane pe sticlă și pe lemn, țesut la război, cusut, confecționat opinci sau podoabe, încondeiat ouă, prelucrarea lemnului, împletit fibre vegetale, brodat, modelat ceramică, olărit, xilogravură, pirogravură, prelucrat metal, pictat mobilier, confecționat păpuși în strai popular sau jucării tradiționale, pictură naivă, confecționat măști, ciucuri pe chelteu și altele), elevii și-au demonstrate talentul, perseverența, capacitatea de a fi ”altfel ”, într-o societate unde tehnologia capătă tot mai mult teren. Fiind moderni ca toți copiii de azi, aceștia dedică o bună parte din timpul lor și meșteșugurilor străbune învățate de la profesori, de la bunici, unchi, mătușe sau părinți.

Activitățile au fost interactive, participanții au avut timp și să învețe unii de la alții elemente ale unor meșteșuguri noi pentru ei nu le știau dar și să-i inițieze in tainele meșteșugului popular pe vizitatorii din acele zile ai Muzeului în Aer Liber ASTRA din Sibiu. Astfel ei au transmis altora mândria de a fi români.

Fiecare grup în ograda casei județului respectiv, elevii și instructorii îmbrăcați în portul popular de sărbătoare din localitățile unde trăiesc, o lume minunată ca din veacuri trecute, iată ce puteai vedea între 20 și 24 iulie la Sibiu. Glasuri vesele, dangăt de clopot chemând satul la slujbă, cântec, sunet de tulnic și de bucium. Prietenie, curiozitate, interculturalitate.

Județul Vrancea a participat anul acesta cu 6 elevi la Olimpiadă: 3 de la Vintileasca și căte un elev de la fiecare dintre școlile Jitia, Gologanu și Colegiul Național ,,Alexandru Ioan Cuza”, din Focșani care s-au întors acasă cu un premiu I, patru premii II și un premiu III. Scoala Vintileasca, prin reprezentanții săi, se află la a nouăsprezecea participare la acest frumos eveniment și, ca întotdeauna, se bucură de rezultate frumoase:

-premiul I- Mihaela Cazan-(încondeiat ouă);

-premiul II- Giani-Marian Noapteș (confecționat opinci);

 -Teodora-Gabriela Stoian (cusături costum popular).

Fetele, deși clasate pe locul I la faza județeană, nu au beneficiat de finanțare pentru participare la Olimpiadă, lucru care le-a întristat. Mulțumim pentru susținere financiară și morală Înaltpreasfinției Sale Ciprian personal, Asociației Femeilor Ortodoxe de pelângă Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, precum și Scolii Vintileasca. Ne bucurăm că efortul celor care cred în noi nu este în zadar, ne bucurăm că avem părinți inimoși care cred în copiii lor și le dau o educație aleasă, creștină.

Citiți și: FOTO | Elevii vrânceni, premiați la faza națională a Olimpiadei de Meşteşuguri Artistice Tradiţionale;

Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale” și-a desemnat câștigătorii


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.