Educație

Foto | Cum a fost la Târgul de Carte din Focşani, aflat la a XVI - a ediţie

Janine VADISLAV
2 nov 2022 2246 vizualizări

Ca în fiecare an, în luna octombrie, Focşani- ul găzduieşte Târgul de Carte, nu oriunde ci, pentru al doilea an consecutiv, la fosta Prefectură, o clădire emblematică, cu o arhitectură frumoasă, sobră, care aduce un plus de eleganţă micului oraş cu o istorie atât de mare.  Anul acesta a fost a XVI ediţie la care au fost prezente edituri cunoscute, cu o oferta generoasa de carte şi evenimente care s-au  derulat pe parcursul a 4 zile.

În prima zi, în cadrul deschiderii oficiale, la care au participat oficialităţi judeţene şi locale, bibliotecari, dar şi un public numeros iubitor de carte, şi-a lansat ultimul volum de nuvele scriitorul Varujan Vosganian, care a crescut în oraşul de pe Milcov şi tot aici a terminat liceul

Semnalul de deschidere a fost dat de către doamna Oana Raluca Boian, directorul  Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu”.

„Îmi face o deosebită plăcere şi onoare să vă anunţăm  că s-a deschis cea de-a XVI ediţie a Târgului de Carte de la Focşani!”.

Pentru cititorii pasionaţi, şi nu numai, care n-au pierdut nicio ediţie, gazdele evenimentului  au pregătit numeroase surprize. Scriitorul Varujan Vosganian, care a crescut şi a studiat, până la plecarea la facultate în Focşani, a venit cu ultima sa carte, un volum de nuvele,  „Povestiri despre oameni obişnuiţi”, oameni din jurul nostru, pe care adesea îi ignorăm, puşi in faţa unor situaţii neobişnuite şi care îşi trăiesc dramele în tăcere. 

Este vorba în această carte de oameni care trăiesc izolarea din timpul pandemiei, de bătrâni care sunt permanent amânaţi în ce priveşte retrocedările, de tineri care trăiesc obsesiile şi repetările istovitoare ale computerului şi ale corporaţiei, despre oameni care au suferit  istorie în loc s-o trăiască”, a spus Varujan Vosganian, prim vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România.

Scriitorul a dezvăluit un lucru emoţionant pentru noi, focşănenii, anume, că în toate cărţile sale este inspirat de oraşul copilăriei şi adolescenţei, dar cea mai frumoasă amintire  este legată de pomii din curtea sa, care, între timp, au dispărut..., ca şi oamenii.

„Eu, dacă aş fi fost pom, aş fi fost cel mai bătrân dintre ei. Trebuie să vă spun că îmi aduc aminte până şi de nervurile trunchiurilor, de gustul fructelor după ploaie, de mirosul merelor  pe care le puneam în rafturi, cu codiţă cu tot, să reziste peste iarnă.

Un alt invitat important, vrâncean la origine, a fost Liviu Ioan Stoiciu, cel care, după revoluţia din 1989, a fost primul preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, un altfel de preşedinte, care a rezistat eroic până când Bucureşti-ul ni l-a luat. Din punctul meu de vedere, nu ştiu cât de priceput ar fi fost în această poziţie dar sigur, am fi avut în Vrancea un scriitor foarte talentat pe acel fotoliu, un bărbat care s-a descurcat onorabil deşi, sabia lui Damocles i-a atârnat mai tot timpul deasupra capului. La Târgul de Carte a adus Jurnalul  de revoluţie „De uz strict personal,” care a fost scris la Focşani,  la fel şi parte din poeziile sale strânse în volumul „Luare aminte,” pe care l-a prezentat la târg.

Deşi a plecat din Focşani după 1990, pentru Liviu Ioan Stoiciu perioada trăită în acest oraş de „graniţă” este atât de vie, încât continuă să-l inspire.  Jurnalul „De uz strict personal” a fost scris la Focşani, la fel şi mare parte din poeziile sale.

- Ce amintiri îţi vin în minte când ajungi la Focşani? 

Aici am trăit 15 ani, aici s-a născut copilul meu, aici am avut nevasta, de fapt, din cauza ei am venit  aici. Din păcate vorbim de o perioada nefericită”.

- Dar oraşul, ţi-a plăcut? întreb

Da, perioada în care am lucrat la Bibliotecă a fost una benefică. Norocul meu, tot timpul, a fost că am scos, până la revoluţie, 4 cărţi. Aceste 4 cărţi mi-au fost de ajutor total, nu îndrăznea securitatea prea mult, în ce mă priveşte. Mă urmărea, mă făcea, mă dregea dar, dacă aş fi fost un muritor de rând, demult eram ascuns, eram ucis pe româneşte. Au păţit-o mulţi vrânceni care au rămas anonimi, din păcate.

Am patru cărţi publicate la Focşani, 4 cărţi scrise la Focşani. Jurnalul publicat este scris la Focşani în totalitate. Dacă ar fi să scot toate jurnalele scrise până în 1989, aş avea nevoie de un raft plin de cărţi.

- Dar cartea ta de suflet, care e?

„Se spune mereu că toate cărţile pe care le scrii sunt copiii tăi... N-am o carte de suflet. Aş putea spune că sunt cărţile premiate, dar nici măcar alea...”, a mai spus poetul Liviu Ioan Stoiciu, care, pentru majoritatea cititorilor săi este încă o enigmă.

La Târgul de Carte şi-au lansat volumele şi au dat autografe, poetul Paul Spirescu cu „Sus, pe acoperişul lumii” şi Fevronia Spirescu - „Bruflit* cu ecoul pe Strada Mare”, care scrie literatură pentru copii,  membrii ai Uniunii Scriitorilor din România. 

Despre eroina sa, doamna Fevronia Spitescu spune că este o fetiţă isteaţă şi foarte sociabilă. 

Ea şi-a făcut prieten şi dintr-un zmeuţ, dintr-o pisică desenată pe hârtie, dintr-un papagal, tot la fel...” 

Despre această carte a vorbit scriitoarea şi criticul literar Valeria Manta Tăicuţu, din Buzău, care a spus:   

Ştie să  se folosească de fantastic, dar nu numai, îl foloseşte în aşa fel încât îl face accesibil copiilor şi îl plasează între personajele sale la limita verosimilului”.

Volumul de versuri al poetului Paul Spirescu a primit aprecieri la superlativ şi pe buna dreptate. La această ora Paul a depăşit „bariera sonică” a creaţiei poetice. Cel puţin în Vrancea nu mai are termen de comparaţie, e de o subtilitate, de o bogăţie a cuvintelor potrivite, de un rafinament filozofic greu de egalat.

Ultimul moment, dar nu cel din urmă, a fost dedicat prezentării cărţii editate de Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu”, din Focşani, „Zile şi întâmplări de neuitat din Vrancea de altădată”, coordonată de dr. Teodora Fîntînaru.

În „argumentul ” de la începutul cărţii se precizează de altfel că: „... după volumul „Povestea străzii mele - 33 de istorii despre străzi, oameni şi întâmplări de altădată din oraşele Vrancei, anul acesta lansăm un nou volum „Zile şi întâmplări  de neuitat din Vrancea de altădată”, tematică stabilită de comun acord cu autorii volumului, cu prilejul  Târgului de Carte din anul 2021. 

Dedicăm acest volum, cu tot prinosul nostru sufletesc, celor 110 ani de la inaugurarea Bibliotecii publice din Focşani, din anul 1912 şi celor 100 de ani de la redeschiderea ei după sfârşitul Războiului de Întregire Naţională”, a mai spus doamna director Oana Raluca Boian.

Deşi oferta de carte a fost generoasă, două dintre edituri mi-au atras atenţia în mod deosebit, Ed. Univ. Al. Ioan Cuza din Iaşi, cu carte care se adresează în primul rând studenţilor şi Ed. Polirom cu multe noutăţi editoriale de ultimă oră, selectată cu grijă de către editori, multe dintre ele semnate de autori care au primit premiul Nobel.

Cei mai curioşi să vadă şi să cumpere cărţi, mi s-au părut  copii. Însoţiţi de profesori sau de părinţi s-au oprit îndelung la standuri, alegând pe îndelete. 

Am venit să vedem dacă putem să ne îmbogăţim biblioteca pentru copii. Cu siguranţă, avem de unde alege, nu plecăm cu mâna goală”, spune o mămică entuziasmată, însoţită de cele 2 fetiţe. 

Andreea este în clasa I- a.

- Ce faci la târg? întreb

„Îmi aleg o carte să exersez să citesc”, spune fetiţa.

Maria este la grădiniţă şi iubeşte foarte mult poveştile.

„Da, îmi place foarte mult şi mami, noaptea, îmi citeşte câte o poveste”, spune Maria.  

- Şi astăzi, ai venit cu mami să alegi cărţi? 

Da, să învăţ şi eu să citesc”.

Impresionate de calitatea cărţilor, cele trei iubitoare de lectură cumpăraseră deja 3 cărti şi nu aveau de gând să se oprească...

Timpul petrecut la Târgul de Carte a fost ca o gură de oxigen pentru noi toţi, mai ales că vine după doi ani în care restricţiile ne-au ţinut departe de întâlnirile culturale. Acolo i-am revăzut  pe domnii profesori Enache Mîndrescu, Costică Neagu, cu standul său de carte, care poartă semnătura ilustrului Simion Mehedinţi, profesor Cezar Cherciu, din Focşani, dr. Petrică Plopeanu, profesor Mihail Adafini, de la Panciu, pe domnul  Ionel Necula, din Tecuci, prezentat la târg de Geanina Bîrlădeanu, pe scriitorul Gheorghe Andrei Neagu, într-un dialog cu dr. Teodora Fîntînaru, de la Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu”, din Focşani. Să ne amintim cu drag şi de un scriitor care a iubit enoorm literatura, care i-a ajutat pe cei care porneau pe această cale deloc uşoară - a scrisului - , el însuşi membru al Uniunii Scriitorilor din România, Corneliu Fotea. (Janine VADISLAV)

Citiți și:VIDEO | Scriitorul Liviu Ioan Stoiciu, disidentul anticomunist care a condus Vrancea pentru 73 de zile, și-a lansat două cărți la Focșani;

VIDEO + Foto | Cum a fost la lansarea cărții ,,Zile și întâmplări de neuitat din Vrancea de altădată";

Foto | Întâlnire profesională - 110 ani de bibliotecă publică în Focșani în ziua a II-a a Târgului de carte, ediția a XVI-a, 27-30 octombrie 2022


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.