Educație

Foto | Ce îşi doresc  profesorii  şi elevii de la Şcoala Gimnazială din localitatea Răcoasa

Janine VADISLAV
28 mai 2021 2487 vizualizări

La şcoală, în clasă, sau în on line, în vreme de pandemie? 

De un an şi jumătate, elevii vin la şcoală după un orar dictat de pandemia care ne-a afectat pe toţi. Au trecut la învăţământul on line, fără să fi ştiut ce efect va avea asupra lor. În locul sălilor de clasă, cu profesor sau învăţător la catedră, şcolarii s-au trezit faţă în faţă cu tablete, cu laptopul sau telefonul părinţilor. Cel mai mult i-a afectat pe şcolari lipsa colegilor, schimbul de idei, confruntările prieteneşti şi chiar  ghionturile colegiale. 

Proiectul, implementat de edilul local, privind „Creşterea eficienţei energetice a Şcolii Gimnaziale Răcoasa, cu o valoare de 1 826 446 lei, a inclus servicii de proiectare, îmbunătăţirea izolaţiei termice a anvelopei clădirii (pereţi exteriori, ferestre, tâmplărie, planşeu peste ultimul nivel, planşeu peste subsol), a şarpantelor şi învelitoarelor, reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor pentru prepararea, distribuţia şi utilizarea agentului termic pentru încălzire şi a apei calde menajere, a sistemelor de ventilare şi a sistemelor de iluminat. Construcţia are toate categoriile de instalaţii impuse de normativele în vigoare: Instalaţii de stingere incendii: hidranţi interiori şi exteriori; iluminat de siguranţă; instalaţii de detecţie incendii, rampă pentru persoanele cu dizabilităţi. Proiectul a fost realizat cu fonduri europene prin P.O.R. – Agenţia de Dezvoltare Regională S-E Brăila.

Pentru obţinerea avizului DSP la Şcoala Gimnazială Răcoasa, s-au realizat grupuri sanitare cu acces din şcoală, moderne, sigure, practice, conform cerinţelor europene. Valoarea lucrării a fost de 135.000 lei, bani din fonduri guvernamentale şi 80.000 lei contribuţie de la bugetul local.  În concluzie, şcoala are tot ce-şi poate dori conducerea şcolii, ce doresc cadrele didactice, dar mai ales elevii – pentru a asigura condiţii excelente de studiu, o şcoală modernă, dotată la nivel european, care îi aşteaptă cu uşa larg deschisă. Singurul obstacol a fost - este încă - pandemia, care ne-a afectat pe toţi.

„Am observat că şcoala e modernă, avem condiţii mult mai bune, este o plăcere să venim la cursuri. Este mult mai frumoasă decât şcolile de la Focşani”, spune Daria, din clasa a IV-a.

Prima zi petrecută în şcoala reabilitată în totalitate a fost aceea în care li s-a anunţat că - din cauza pandemiei  - vor învăţa de acasă, între ei şi profesor fiind doar ecranul unei tablete. 

- Andrei, cum a fost? întreb.

„Păi, în on line a fost rău pentru că nu ne-am văzut cu prietenii, n-am putut sa comunicăm”.

David joacă fotbal într-o echipă de pitici antrenată de un antrenor adevărat. Abia aştepta să vină la şcoală, să le spună băieţilor ce surpriză le-a pregătit.

„Eu vreau să-i învăţ puţin fotbal, pentru că eu sunt fotbalist şi joc la Panciu. Am zis că vreau să-i antrenez şi pe colegii mei de la şcoală”.

Cu toţii au crezut că până de Paşti vor intra din nou la clasă. Pandemia i-a ţinut tot in on line. După vacanta de Paşti doar cei mici, din clasele I - IV au intrat efectiv la clasă. 

„Avem o şcoală frumoasă, cu toate condiţiile însă, şcoala fără copii nu reprezintă decât ziduri goale... Tot ceea ce ne dorim  este ca această  rată a incidenţei să fie mereu sub 1 pentru ca toţi elevii să se bucure de şcoală, de colegi, de profesori, să ne  desfăşurăm activitatea  aşa cum ştim noi mai bine”, spune doamna  profesor Loredana Nicoleta Obreja, directorul Şcolii Gimnaziale, Răcoasa.

Prima zi în care au revenit la clasă a fost una plină de emoţie.

„Mi-a părut foarte bine când am văzut-o pe doamna în faţă, nu live pe ecran şi mi-a părut foarte bine că am putut să-mi văd şi colegii”, spune Larisa.

Şi pentru profesori a fost o zi de sărbătoare.

Toţi am fost încântaţi  să ne revedem. Copiii, nu mai vorbesc! Ei au fost cu sufletul la gură  să se revadă, să-şi vadă profesorii şi să beneficieze de condiţiile acestea  pe care le avem în şcoală, pentru a desfăşura procesul de învăţământ la standard  corespunzător . Înainte, când aveam o zi liberă, se bucurau că sunt liberi şi lipsesc de la şcoală. Astăzi, dacă am intra în orice clasă şi îi anunţăm că nu vin la şcoală, o sa vedeţi, sunt  trişti, supăraţi, îşi manifestă dezacordul. Bineînţeles, trebuie să respectăm aceste reguli de distanţare însă, distanţarea sufletească nu există, spune doamna director Loredana Nicoleta Obreja.

Acasă, faţă în faţă cu tableta, şcolarii nu mai puteau socializa, nu puteau să se ajute între ei şi nici nu înţelegeau prea bine lecţiile predate on line. Doamna director spune că  unii copii au întâmpinat greutăţi cu semnalul la internet care, în unele zone este foarte slab. 

„Au fost ore la care nu s-a putut intra din această cauză. Cu siguranţă, nu cred că am putea  desfăşura şcoala în mediul on line, este o soluţie de avarie, să spun aşa. Prezenţa fizică, la şcoală este foarte importantă. Ei trebuie să se întâlnească, să ştie cum să interacţioneze  unii cu alţii, cum să facă faţă - până la urmă - provocărilor de zi cu zi. Ne dorim şi noi să fim prezenţi la şcoală, să revenim la o viaţă normală”,  a mai spus doamna profesor Loredana Nicoleta Obreja, directorul Şcolii Gimnaziale, Răcoasa.

Despre normalitate vorbeşte si domnul Vladimir Păun, primarul localităţii, care crede că nu peste mult timp, dacă ţinem cont de toate regulile - nu impuse -  dar care trebui respectate de noi toţi, dacă dorim să revenim la acea normalitate care, cu aproape 2 ani în urmă părea ceva firesc, la îndemâna oricui.  

- Ce credeţi că se va întâmpla, deşi e greu de anticipat, întreb.

- De dorit ar fi să ne putem întoarce la viaţa aşa cum o ştiam şi o trăiam înainte de pandemie...  N-aş putea spune cum va fi, pot spune doar ce doresc pentru comunitatea noastră, pentru familia mea, pentru copiii noştri care au avut mult de pierdut în această perioadă, şi nu doar ei... Ceea ce ştiu sigur e că va trebui să muncim mai mult ca să putem recupera, să fim uniţi, să ne ajutăm şi să ne sprijinim pentru a putea merge mai departe. Am speranţa că vom reuşi. Doar împreună vom reuşi”, a spus edilul localităţii.

În opinia profesorilor este foarte important ca elevii să fie zi de zi la şcoală, prezenţi la ore, să socializeze cu colegii, să facă faţă provocărilor de zi cu zi.( Janine Vadislav )

Citiți și:Foto | Şcoala Gimnazială Răcoasa, o şcoală aşa cum şi-ar dori orice copil

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.