Educație

Foto | Biblioteca de vacanţă la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, din satul Faraoanele 

Janine VADISLAV
27 aug 2021 2981 vizualizări

În Vrancea, acolo unde copii nu ajung la bibliotecă, vin cărţile la ei. În această vară, Biblioteca jud. „Duiliu Zamfirescu”, din Focşani şi-a făcut un frumos obicei din a aduce cărţi la biserică, pe care doamnele bibliotecare le împart copiilor, după slujbă. Fiecare întâlnire cu cartea este o mare bucurie pentru copii şi pentru părinţii care nu au posibilitatea financiară să le cumpere cărţi. Proiectul - „Biserica şi Biblioteca împreună întru carte” - este realizat în parteneriat cu Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, din satul Faraoanele, comuna Vîrteşcoiu. 

A devenit obişnuinţă în această vară ca duminică de duminică, un dar preţios -  Catea - să ajungă la biserica din  Faraoanele, acolo unde este aşteptată cu nerăbdare de copii, dar şi de părinţii şi bunici lor, care au prins drag de citit. 

Maria are 6 ani, nu ştie să citească, dar se bazează pe mama ei.

- Ce poveşti îţi plac? întreb

„Îmi place „Cartea Junglei”. 

-  Cine aduce cărţile? 

„Tanti Teodora”, spune Maria.

„Tanti” Teodora, cum îi spun copii, este fiică a satului Faraoanele şi bibliotecară la Biblioteca Jud. „Duiliu Zamfirescu”, din Focşani, cea care alege cărţile care li se potrivesc cel mai bine.

Paul este în clasa a VII-a şi citeşte de la şapte ani. Spune cu mândrie că a învăţat singur, înainte de a merge la scoală.

„Ultima mea carte citită a fost „Amintiri din copilărie”. 

- Ce cărţi ai dori  să primeşti? 

„Lupoaica alba...”, spune Paul.

Teodor - Ştefan vine doar în vacanţă la Faraoanele, la mătuşa lui, iar la biserică merge să aprindă o lumânare la străbunicul său.  Aşa a aflat şi de acest proiect care l-a entuziasmat.

„M-am bucurat  foarte mult  când am văzut că sunt  aceste cărţi aici, pentru că mie îmi place să citesc. Eu aş alege „Călătoriile lui Guliver”. 

Ana abia aşteaptă să vină duminica. Fiecare carte primită este un dar preţios, mai ales că ea nu are bibliotecă acasă.

„Este o idee foarte bună acest proiect”, spune ea. 

- Au nevoie  copiii de aşa ceva?  întreb.

„Da, chiar avem nevoie”, mai  spune Ana.

Cărţi şi reviste au primit şi părinţii şi bunicii care au fost prezenţi la slujbă.

- Cum vi se pare ideea? întreb o bunicuţă cu braţele pline cărţi.

„Minunat!” 

Cărţile dispar ca prin minune, mai ales că, acasă, o parte din copii  nu au nici măcar o singură carte.

„Pentru noi a fost un public ţintă garantat. A fost un prilej de joacă inteligentă de-a cititul, de-a biblioteca, de-a vacanţa şi ne-a reuşit foarte bine. Am constatat că este mare, mare nevoie de noi, Biblioteca,  în spaţiile rurale, acolo unde copii doresc să citească, să înveţe să citească şi să se roage. De aceea şi proiectul  se numeşte „Biserica şi Biblioteca împreună întru carte,” a spus dr. Teodora Fîntînaru, Biblioteca jud. „Duiliu Zamfirescu”,  Focşani. 

Părintele Nicolae Gheba, gazda acestei întâlniri de suflet, a fost însoţit de 4 dintre copiii domniei sale. Deşi 3 dintre ei nu merg la şcoală, nu s-au dezlipit de lângă cărţi.

„Dumnezeu ne-a inspirat şi-i mulţumim că a lucrat aşa şi mulţumim oamenilor prin care a lucrat, pentru că ne doream de mult un astfel de parteneriat”. 

- Veţi continua? întreb

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, da. Copii vor îndrăgi mai mult lectura”, a mai spus părintele Nicolae  Gheba  - Biserica „Adormirea Maicii Domnului” - satul Faraoanele.

Un ajutor deosebit l-a dat şi doamna Oana Raluca Boian, directorul Bibliotecii, care a stat de vorbă cu copii, cu bunicii şi părinţii, i-a ajutat pe copii să aleagă cărţile care li se potrivesc. 

„Am întâlnit copii isteţi, inteligenţi, copii dornici de lectură şi de o colaborare mai strânsă cu Biblioteca. Am cunoscut părinţi si bunici care s-au bucurat foarte mult de darurile primite, cărţi din partea Bibliotecii şi reviste din partea Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Cu siguranţă, vom reveni pentru că aceşti minunaţi copii sunt dornici de cărţi  şi de activităţi frumoase, a mai spus doamna Oana Raluca Boian, directorul Bibliotecii jud. „Duiliu Zamfirescu”, din Focşani.

Acest parteneriat îşi va diversifica activitatea în viitor, chiar şi după începerea noului an şcolar, după cum a lăsat să se înţeleagă  şi domnul Viorel Mîrza, primarul comunei Vîrteşcoiu, prezent la evenimentul de la Biserică. ( Janine VADISLAV )

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.