FOTO | A fost inaugurată clădirea reabilitată a Școlii Gimnaziale „Ionel Sîrbu” din Ciorăști. Proiectul fusese blocat mai multe luni de MDLPA
”Administrația publică din Ciorăști a inaugurat luni, 09 ianuarie 2023, clădirea Școlii Gimnaziale „Ionel Sîrbu" din localitate, reabilitată la standarde europene. Aproape 300 de elevi vor beneficia de condiții excelente în clădirea modernizată cu fonduri europene, dar și cu fonduri Iocale. Felicitări primarului Nicolae Braicău și consilierilor locali pentru modul în care fac administrație locală, în folosul cetățenilor.” - anunță într-o postare pe contul său de facebook președintele Consiliului Județean și al PNL Vrancea, Cătălin Toma
"<<Acolo unde şcolile prosperă, totul prosperă.>> Martin Luther. Astăzi (n.r. luni 09 ianuarie 2023 odata cu începerea Modulului 3, am pășit în noua școală! Un proiect care a fost început cu greu și cu multe piedici, dar acest lucru nu ne-a oprit! Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi!” se menționează într-o postare pe contul de facebook Uat Comuna Ciorasti
Reamintim că proiectul finanțat din fonduri europene pentru modernizarea Școlii Gimnaziale „Ionel Sîrbu” din Ciorăști a fost debolcat în luna iunie 2022. Informația privind deblocarea proiectului finanțat din fonduri europene pentru modernizarea Școlii Gimnaziale ”Ionel Sîrbu” din Ciorăști a fost făcută atunci publică pe contul de facebook Uat Comuna Ciorasti
”Mulțumim Dl. Mircea Abrudean - Șef al Cancelariei Prim-Ministrului, cu rang de ministru, pentru tot sprijinul acordat cauzei noastre privind soluționarea contestației împotriva notei de neconformitate nr. 62360.1 din 27.08.2021 emisă de Direcția Autorizare Proiecte - Direcția Generală Programul Operațional Regional din cadrul MDLPA.
Decizia de soluționare a contestației este în acord cu opinia transmisă prin e-mail în data de 26.10.2020 de către reprezentanții Comisiei Europene, la solicitarea AM POR într-o speță similară a aceluiași beneficiar și anume UAT Comuna Ciorățti ( aceeași situație fiind întâmpinată în derularea proiectului CENTRU DE ZI CANTINA SOCIALĂ ȘI îNGRIJIRE LA DOMICILIU PENTRU PERSOANE VâRSTNICE îN COMUNA CIORășTI JUDEțUL VRANCEA) deși funcționarii care au creat această situație sunt aceeași în ambele cazuri și au nesocotit prevederile legale, pentru noi reprezent/nd un abuz în serviciu.”-Uat Comuna Ciorasti
Reamintim că în anul 2021 Ziarul de Vrancea relata desre cazul din comuna Ciorăști din județul Vrancea, condusă de un primar liberal, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) dintr-un guvern cu prim ministru liberal blochează un proiect finanțat din fonduri europene, cel al modernizării Școlii Gimnaziale ”Ionel Sîrbu” Ciorăști. Cu justificarea că lucrările din acest proiect sunt efectuate de o societate aflată în subordinea primăriei, SC Prestări Servicii Ciorăști SRL. Uat Comuna Ciorasti explică pe Facebook blocajul la care s-a ajuns și cum s-a întâmplat acest lucru.
Modernizarea Școlii Ciorăști este blocată de Ministerul Dezvoltării, pentru că Primăria Ciorăști lucrează cu firma proprie
Unul dintre cele mai importante proiecte din comuna Ciorăști, modernizarea Școlii Gimnaziale ”Ionel Sîrbu”, este blocat de Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional, din cadrul Ministerul Dezvoltării. Motivul invocat este acela că Primăria Ciorăști lucrează cu societatea aflată în subordinea sa, SC Prestări Servicii Ciorăști SRL.
Este pentru a doua oară când AMR POR pune piedici unui proiect al Primăriei Ciorăști, pentru că a refuzat decontarea lucrărilor și la construirea unui centru de zi pentru persoanele vârstnice. Atunci, AMR POR a cerut un punct de vedere al Comisiei Europene, care nu i-a dat dreptate, având în vedere că legislația privind achizițiile publice permite autorităților locale să lucreze cu firmele proprii.
Acum, AM POR a emis o notă de conformitate pentru o corecție financiară de nu mai puțin 3,139 milioane lei, care înseamnă blocarea investiției de la Școala Gimnazială Ciorăști. Autoritățile locale au contestat această notă și au cerut revocarea ei.
”Este efectiv de neînțeles pentru noi cum este posibil ca o instituție, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, să se înverșuneze într-o asemenea măsură asupra unei comunei mici ca a noastră. Primăria Ciorăști a înființat o firmă proprie tocmai a reduce costurile cu investițiile, pentru ca lucrările să fie executate la o calitate ridicată, iar profitul obținut să se întoarcă în comunitate. Iată însă că în loc să fim sprijiniți de o instituție care în ființa ei este pentru a ajuta dezvoltarea comunităților locale, ni se pun piedici din motive inventate”, Nicolae Braicău.
AM POR susține că Primăria Ciorăști nu ar fi avut dreptul să lucreze cu societatea proprie, din trei motive: nu a justificat alegerea derogării de la achizițiile publice, nu ar fi demonstrat îndeplinirea condițiilor art. 31, lit. b, din Legea 98/2016 și nu a fost analizată oportunitatea în etapa de planificare generală a achizițiilor.
Primăria a demonstrat în documentația trimisă că a respectat toate cerințele:
- Raportul preț – calitate este unul avantajos, iar costurile sunt mai mici decât într-o procedură competitivă de achiziție publică. Au fost realizate până acum șase investiții cu fonduri guvernamentale și europene cu firma noastră, în condiții foarte bune, pentru care nu au fost niciun fel de obiecții
- În Legea 98/2016 este impusă condiția ca 80% din veniturile firme proprii să provină de la primărie. Primăria a depus la AMR POR o expertiză contabilă extrajudiciară prin care se demonstrează că ponderea veniturilor obținute de SC Prestări Servicii Ciorăști SRL de la Primăria Ciorăști din total este mai mare de limita de 80% cerută de lege: 97,62% in anul 2017, 94,99% in anul 2018, 95,27% in anul 2019. În mod curios, această expertiză nu a fost luat în considerare.
- Achiziția a fost inclusă a fost inclusă în Planul anual de achiziții al comunei, iar acest lucru a fost la cunoștința AMR POR
Primăria Ciorăști a solicitat revocarea Notei de neconformitate din toate motivele enumerate, la care se adaugă și altele:
-Nu este asumată prin semnătură de persoana care a întocmit-o;
-Comunicarea întârziată a Notei de neconformitate faţă de data aprobării. Aceasta a fost emisă pe 27 august 2021 și a fost primită prins SMIS pe 23 septembrie 2021.
-În legătură cu Nota de neconformitate nu ni s-a solicitat nici un punct de vedere;
- A fost verificată procedura de achiziţie publică pentru atribuirea unui contrat de servicii în loc de atribuirea unui contract de lucrări;
- Nu există procedură internă a AM POR pentru verificarea modului de atribuire a contractelor în baza art. 31 din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice;
- Inducerea in eroare cu privire la formularea de contestaţie prin indicarea unui temei legal eronat (art. 42 din OUG nr. 66/2011).
Firma Primăriei Ciorăști, SC Prestări Servicii Ciorăști SRL, a executat până acum consolidarea clădirii școlii și s-a oprit la acoperiș deoarece nu mai sunt fonduri disponibile la bugetul local.
”Primăria Ciorăști este pusă într-o situație extrem de neplăcută, prin care i se blochează o investiție doar pentru că anumite persoane vor acest lucru. Am muncit din greu pentru a obține finanțare pentru modernizarea școlii și îndeplinim toate condițiile pentru a lucra cu societatea primăriei.
Pur și simplu nu înțelegem care sunt motivele pentru care ni se refuză finanțare, întrucât Legea 98/2016 ne permite să lucrăm cu firma noastră și noi am demonstrat că respectăm toate cerințele legale. Noi am înființat o firmă pentru a avea costuri mai reduse și o calitate mai bună a lucrărilor.
Vom merge până la capăt pentru a demonstrat că avem dreptate, inclusiv până la a cere pedepsirea persoanelor responsabile pentru blocarea proiectului”,Nicolae Braicău, primarul comunei Ciorasti.
Text informații:Uat Comuna Ciorasti
Citiți și: Problemele din comuna Ciorăști prezentate la ediția de duminică 8 mai 2022 a emisiunii ” România te iubesc! difuzată de Pro TV
Realizatorul emisiunii ”România te iubesc!”, jurnalista Paula Herlo: La Ciorăști, în Vrancea, primarul a modernizat comuna cu fonduri de la Uniunea Europeană. Prin PNDL i-au fost aprobate doar două proiecte: un dispensar și un drum comunal (n.r. către primarul comunei Ciorăști Gabriel Braicău) Acesta este un drum finanțat prin PNDL, câte controale ați avut de la Ministerul Dezvoltării pentru tot drumul acesta?
Primarul comunei Ciorăști, Gabriel Braicău: De la Ministerul Dezvoltării n-am avut control
Realizatorul emisiunii ”România te iubesc!”, jurnalista Paula Herlo: Și pe fonduri europene câte controale ați avut?
Primarul comunei Ciorăști, Gabriel Braicău: Pe fonduri europene am avut multe controale.
Realizatorul emisiunii ”România te iubesc!”, jurnalista Paula Herlo: Câte?
Primarul comunei Ciorăști, Gabriel Braicău: Deci, de fiecare dată când depuneam cerere de rambursare venea controlul. La proiectul acela au venit cel puțin 10 controale.
Realizatorul emisiunii ”România te iubesc!”, jurnalista Paula Herlo: Același minister care în alte comune finanțează lucrări fără noimă, la Ciorăști ține blocat un proiect de 1 milion de euro finanțat din fonduri europene. E vorba de Școala Generală din comună, în care învață sute de copii.
Primarul comunei Ciorăști, Gabriel Braicău: Să vezi că vrei să faci și să te obstrucționeze! Dar nici să nu-ți dea explicații! Să-mi explice: Domnule deci unde s-a greșit?
Realizatorul emisiunii ”România te iubesc!”, jurnalista Paula Herlo: Când primarul a trimis prima factură la decontare la Minister, organism intermediar în relația cu Uniunea Europeană, a primit „aviz de neconformitate” pentru că lucrarea era făcută cu firma Primăriei. Cu aceeași societate Primăria Ciorăști a implementat proiecte europene de 30.000.000 (trezeci) de milioane de euro până acum! Ultimul este un Centru de zi pentru vârstnici, unde oamenii comunei pot petrece timpul împreună.(n.r. către primarul comunei Ciorăști Gabriel Braicău) Văd că pot servi și o masă caldă bătrânii?
Primarul comunei Ciorăști, Gabriel Braicău: Aici da, este bucătărie. Așa este proiectul Avem toate avizele necesare.
Realizatorul emisiunii ”România te iubesc!”, jurnalista Paula Herlo: Firma Primăriei a lucrat și atunci cu cei 40 de localnici angajați
Un localnic din Ciorăști angajat la firma Primăriei: Eu am fost afară (n.r. a lucrat în străinătate), am fost și în Italia. M-am retras acasă, la țară și am cerut domnului primar un loc de muncă și..
Realizatorul emisiunii ”România te iubesc!”, jurnalista Paula Herlo: E bine?
Un localnic din Ciorăști angajat la firma Primăriei: E bine, e foarte bine!
Realizatorul emisiunii ”România te iubesc!”, jurnalista Paula Herlo: Acest proiect a fost finanțat tot prin POR și avizat de aceiași oameni care acum blochează!
Primarul comunei Ciorăști, Gabriel Braicău: Aceiași oameni, aceeași conducere! Deci tot aceiași. Și a trecut bine
Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila: Autoritatea de management POR care s-a exprimat nu în timpul mandatului actualului Ministru al Dezvoltării are un alt punct de vedere
Realizatorul emisiunii „România te iubesc!”, jurnalista Paula Herlo: Avizul negativ s-a dat anul trecut când era Ministru, iar primarul așteaptă 4 luni răspuns la contestație. Cei din Minister par hotărâți să pună pe butuci șantierul unei școli, dar nici o problemă să finanțeze drumuri în câmp și școli fără elevi.