Educație

Festivalul-concurs internaţional de creaţie literară Bogdania, ediţia a IX-a, 2020- Lista cu premianţii

Ziarul de Vrancea
28 iun 2020 2435 vizualizări

Asociaţia Cultural-umanitară ”Bogdania”, fondată și condusă de către poetul Ionel Marin din Focșani, județul Vrancea, organizează anual Festivalul-concurs  internaţional de creaţie literară „Bogdania” ajuns, în acest an, la ediţia a IX-a. Parteneri la această ediţie sunt:  Cenaclul ,,Literar Ing.” din Bucureşti condus de către Prof. univ. dr. ing. Nicolae Vasile şi Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, preşedinte Prof. Gheorghe Dolinscki.  

Distinsa doamnă Dr. Michaela Orescu din București preciza, la Gala premiilor Bogdania (ediția a IV-a, anul 2015): „Festivalul Bogdania deşi iniţiat în judeţul Vrancea, la Focșani de poetul Ionel Marin, constituie ecoul naţional, adună sub faldurile sale, condeie din ţară şi străinătate, într-o cunună a valorilor româneşti”. Toate festivităţile de premiere, fie la Focşani ori Bucureşti, au constituit adevărate sărbători ale literaturii române, participând, cu bucurie, tinerii premiaţi, rude ale acestora dar şi personalități marcante ale culturii, numeroși scriitori, artiști şi cititori ai revistei Bogdania. La fiecare ediţie Asociaţia cultural-umanitară Bogdania, revista Bogdania, prin scriitorul Ionel Marin, a înmânat premii concurenţilor şi de asemenea Diplome de excelenţă şi premii membrilor juriului, partenerilor şi celor mai merituoşi colaboratori din ţară şi din diaspora românească. În acest an avem multe învăţăminte de tras din pandemia COVID-19 şi dacă vom renunţa la libertate înseamnă că renunţăm de bună voie la viaţă şi în fiecare zi murim câte puţin sub cupola fricii, a neimplicării şi a lipsei de iubire firească faţă de semeni. Consider că este inutilă văicăreala şi că trebuie să muncim, să producem bunuri materiale dar şi spirituale pentru hrana sufletească. Încă sper la o minune, să ne putem întâlni şi desfăşura festivitatea de premiere în luna iulie 2020. Tradiţia continuă cu succes şi în anul 2020, la Festivalul-concurs Bogdania s-au înscris în competiţie concurenţi din majoritatea județelor țării, din București, Republica Moldova, Italia și Spania. Cea mai consistent reprezentată, secţiune, secţiunea poezie, cu 43 de participanţi, apoi secţiunea proză scurtă cu 17 participanţi şi 9 participanţi la secţiunea eseu.

Membrii Juriului Festivalului Bogdania, pentru ediţia a IX-a format din personalităţi ale culturii şi literaturii: Prof. univ. Nicolae Vasile, preşedintele Cenaclului „Literar Ing.” şi al juriului; Ionel Marin, preşedintele Asociaţiei cultural-umanitare Bogdania și redactor șef al revistei de creaţie şi cultură Bogdania, domnul Lucian Gruia, critic literar, poet, prozator, membru USR; poetul, prozatorul Geo Călugăru, membru USR; Vasile Groza, poet, prozator, dramaturg, membru USR - au apreciat obiectiv, cu multă exigență fiecare creație literară (poezie, proză scurtă sau eseu) și în urma evaluărilor au fost declarați premianţi următorii concurenți:

Secţiunea Poezie

  1. Premiul I –Panait Raluca Maria
  2. Premiul II –Gheorghe Ana Larisa

Premiul II – Neguran Alex

  1. Premiul III – Chiţescu Camelia

Premiul III – SîsîiacIonela

  1. Menţiuni: – Cracea Cristina; Grigore Adriana-Cătălina; ŢepeleaIoana-Monica; ŢurcanuLudmila

Secţiunea Proză scurtă

  1. Premiul I – Scorţaru Adela-Adriana
  2. Premiul II –Simion Elena Cristina
  3. Premiul III –Ţibuleac Violeta Alina
  4. Menţiuni: –  Bobric Casiana Elena; Traşcă Raluca Ştefania

Secţiunea Eseu

  1. Premiul I –Prodescu Vasile-Rareş
  2. Premiul II – Roman Andreea Maria
  3. Premiul III –Şerban Cosmina-Andreea
  4. Menţiuni: –  Bălăbuc Ozana; Tiron Laura

Trofeul Bogdania (Marele Premiu) D-na Sfârlea Monica Elena din Cluj-Napoca, judeţul Cluj.

Preşedintele juriului, domnul Nicolae Vasile, ne transmite următoarele aprecierile: ,,Într-un climat socio-economic tot mai puțin propice activităților culturale de orice fel, agravat în aceasta perioadă de condițiile medicale specifice unei pandemii, Asociația culturală Bogdania, condusă cu mari eforturi de către scriitorul Ionel Marin, reușește și în acest an să organizeze Festivalul de literatură devenit tradițional. Ca o răsplată a acestor eforturi ediția din acest an este mai amplă decât cea precedentă. Tinerii, conectați la problemele vremurilor prin evenimentele cu totul deosebite trăite în familiile și școlile lor, au ținut să compenseze prin rezultatele lor în creația literară.

Fiind un festival adresat tinerilor, este normal să găsim subiecte despre iubire (exemple de titluri: Iubirea-poruncă Dumnezeiască, Iubirea integratoare), dar, probabil, ca efect al stării de izolare cauzată de perioada pandemiei de coronavirus, ediția din acest an este, la toate secțiunile, ca fond, mai orientată spre subiecte filozofice, existențialiste. Este suficient să cităm câteva titluri:  Privire în interiorul unei minți, Foamea, Nu e ușorsăfii adolescent!, Remediu pentru suflet.

Sperăm ca și concurenții din acest an să continue și, la fel ca mulți din edițiile precedente, să intre în vâltoarea mișcării literare contemporane și, de ce nu, să devină adevărate personalități ale viitorului”.

Desigur obună parte din texteleprimite la concurs vor fi înserateşiînrevista de creaţieşiculturăBogdania, care înlunamai 2020 a împlinit opt ani de existenţătipărităşiconstitue, cum apreciadomnulNicolaeVasile o adevărată„făclie a creației literare și culturii românești”.

Felicit pe tinerii premianți și pe ceilalți concurenți și îi îndemn să continue munca de creaţie pentru că au talent și doar prin muncă și creație matură, ne realizăm visele și ajutăm la creşterea prestigiului literaturii și culturii române în lume și putem înălța templul spiritual al omului contemporan.Toate creațiile literare premiate şi celelalte, la dorinţa participanţilor, vor fi trecute în volumul ”Aripi spre zbor”. Antologia literară Bogdania vol. IV şi care v-a fi editat cel târziu până la sfârşitul acestui an şi v-a cuprinde concurenţii din anii 2019 şi 2020.

Textele trimise la concurs, poezii, eseuri, poveşti, povestiri, scânteieri ale sufletului lor, frumos și bogat, vor influenţa schimbarea în bine și făurirea unei lumi mai bune și mai sigure. Dânşii vor duce mai departe flacăra literaturii și culturii românești. Desigur numai prin iubire, cultură şi credință vom înălța statui de lumină, vom asigura o societate normală şi înfloritoare. Și cu acest prilej exprim mulțumirile mele, ale Asociației Cultural-umanitare Bogdania, membrilor juriului din acest an, tinerilor concurenți și celor care sunt aproape de Bogdania și iubesc limba și neamul românesc. Tuturor un călduros La mulți ani!

Scriitor Ionel Marin, preşedintele Asociaţiei Cultural-umanitare Bogdania

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.