Educație

Fenomenul de la Focșani, „Povestea străzii mele!” - Ecouri

Lucian DORDEA
23 oct 2021 3984 vizualizări

Îmi asum cu toată convingerea folosirea acestui termen, fiindcă, într-adevăr,, această lăudabilă inițiativă s-a constituit, finalmente, într-un fenomen greu de imaginat la început. Era imposibil de intuit o declanșare atât de mare de energii, de dorințe atât de puternice de scotocire în trecut şi, implicit, de aducere la lumină a atâtor „comori” neștiute sau uitate!

Și totul a fost posibil datorită unor entuziaste DOAMNE, a unor minți creatoare de frumos care și-au dăruit tot sufletul instituției pe care o slujesc, însuflețind-o şi transformând-o, astfel, dintr-o instituție plată, pasivă, într-un organism viu, activ, în permanență neliniștit, dornic de a dărui comunității o multitudine de acțiuni culturale menite să ne trezească din acel „la dolce farniente”,care s-a cam statornicit, din păcate, printre noi !

M-am referit, desigur, la D-na manager al Bibliotecii Județene OANA-RALUCA BOIAN şi la D-ra bibliotecar dr. TEODORA FÎNTÎNARU, care în fruntea unui colectiv pe măsură, la fel de entuziast, au reușit o performanță strălucită n.u numai la nivel local !

Răsfoind „la rece” paginile acestei antologii, am trăit o deosebită plăcere şi satisfacție, descoperind o mulțime de noutăți pe care nu le știam sau, redescoperind o serie de alte amintiri trăite dar îngropate sub colbul uitării ! Cum să nu trăiești emoții deosebite atunci când parcurgi cele scrise de Prof. Dr. RĂZVAN SĂCRIERU într-o atât de bine documentată lucrare despre fosta stradă Pruncu (actuala Ana Ipătescu) şi ea făcând parte dintre străzile copilăriei mele, împreună cu toate clădirile amintite, pe care le cunoșteam „ca în palmă”, începând de la fosta Baie Frăția până la Biserica Profetul Samoil. Tratându-mă, la un moment dat, de conjunctivită, treceam zilnic pe această stradă pentru a merge la „Spitalul de Ochi” (așa se chema), care se afla într-un imobil, pe a cărui structură s-a ridicat actualul restaurant „Pacific”.

Îmi permit să-mi fac o datorie de onoare, amintind că acest spital era păstorit de celebra (în țară!) Dr. Maria MAVRODIN, arhicunoscută pentru profesionalismul său în acele vremuri. A fost mamă a trei copii: doua fete - Irinel şi Miorel, personalități cunoscute în țară și Dr. Sandu Mavrodin, o figură ștearsă care s-a pierdut în timp.

Cum să nu-ți trezească duioase nostalgii, citirea lucrării distinsei doarme DOINA POPA, care vorbește despre strada Mihai Eminescu, stradă „bătătorită” şi de mine, alături de colegii mei de scoală și prieteni de-o viață care locuiau aici!

Cum  să nu te simți cuprins de o nare și nestăpânita duioșie, mergând braț la braț cu distinsul domn DANIEL MUȘAT-MUREȘANU  pe străzile descrise cu atâta pasiune și talent în cartea domniei-sale, străzi ce-mi redescoperă o mulțime de amintiri ale copilăriei și adolescentei mele !

O mare bucurie în suflet mi-a produs „întâlnirea” pe același traseu (str. Cuza Vodă), cu tânăra și inimoasa elevă BIANCA DRAGU, care, în părticica ei de carte, îmi oferă o frumoasă surpriză vorbind foarte documentat (aşa cum nu am făcut-o eu !) despre multe clădiri situate aici, în special despre casa copilăriei mele - CASA TATOVICI -. Am văzut în această binevenită coincidență, o întâlnire între doi poli ai acestei antologii, între IERI şi AZI, între pensionarul retras în „depoul așteptării”, obosit de atâta drum și tânărul vlăstar, viguros, pregătit să-și ia zborul spre viitor, pe care i-l doresc să fie cât mai luminos !

Obsedat de o mare problemă ce mă frământă de 30 de ani, îndrăgostit fiind de arhitectura veche a orașului, îmi permit să-i adresez o rugăminte tinerei Bianca şi, prin ea întregii generații căreia-i aparține: Cu regretul că noi n-am fost în stare să-i determinăm pe cei aflați la pupitrul de comandă să aibă grijă de clădirile vechi ale orașului, pe care din diverse (oculte) motive le-au ignorat, condamnându-le la o lentă dar sigură pieire, îmi permit să o rog pe această reprezentantă a generației tinere să o facă! Sunt încă destule clădiri de patrimoniu, care „se încăpățânează” să „trădeze” frumusețea avută cândva, dar care plâng în tăcere așteptând tratamentul necesar, pentru a scăpa de această pandemie a ignorantei și nepăsării !

Trăgând linie, nu pot să nu mă întreb, în mod firesc: dacă acest evantai de 33 de istorii strânse în această antologie, au condus la alcătuirea acestui frumos volum, ne putem imagina cu ușurință, unde s-ar fi ajuns dacă şi pentru restul de peste 250 de străzi ale orașului s-ar fi găsit autori dornici să le scrie poveștile ? Sunt convins că orice străduță, fie ea numai cu o singură casă, are povestea ei !

O temă de reflecție: Poate că puternicul ferment care a declanșat această erupție de idei, este încă activ şi .... !

 Lucian Dordea

 Octombrie, 2021

Citiți și:

Proiectul „Povestea străzii mele” lansat la Biblioteca Judeţeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea;

Foto | Târgul de Carte de la Focșani din acest an a fost o reuşită şi, ca tot ce e bun şi frumos, a durat atât de puţin


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.