Educație

Expoziție despre Schitul Poiana Mărului la Odobești

Romeo-Valentin MUSCĂ
16 oct 2017 2910 vizualizări

Autorii fotografiilor sunt profesorii Marian Găloiu și Aurel Șelaru

 

Casa de Cultură din Odobești a organizat prima expoziție de fotografie dedicată de doi pasionați ai spațiului etno-religios râmniceac, Schitului Poiana Mărului. Este vorba de profesorii Marian Găloiu și Aurel Șelaru, promotorii istoriei, tradițiilor și culturii râmnicene prin imagine.Expoziția cuprinde câteva zeci de fotografii cu ansamblul monahal râmnicean, surprinse pe parcursul mai multor ani, imagini care pun în valoare tezaurul arhitectonic al celor două biserici de lemn, pictura de influență rusească și mai ales spiritul locului, reprezentat de Părintele Macarie Beșliu. Acesta a reușit să repună pe picioare Schitul Poiana Mărului după 1989 și să adauge noi așezăminte monahale, cum sunt cele de la Monteoru și Dealul Sării. Însă cel mai important este încrederea pe care acest monah simplu la vorbă și limpede la sfat a reușit să o sădească în sufletele vrâncenilor și râmnicenilor. Ca odinioară Cuviosul Vasile de la Poiana Mărului, Macarie Beșliu este pentru locuitorii din Munții Vrancei, duhovnicul la care coboară peste munți pentru a găsi un cuvânt de învățătură și îmbărbătare.

 

Poiana Mărului a fost un moment de aur în cultura medievală românească

 

Expoziția de la Odobești a avut ca scop și punerea în evidență a rolului jucat de scriptoriul de la Poiana Mărului pentru cultura medievală românească, deoarece aici, pe Valea Râmnicului, a funcționat cel mai important centru cultural de la frontiera dintre Moldova și Valahia. Pentru generația care a studiat în timpul comunismului, trebuie precizat că manuscrisele cu traducerile și textele copiate la Poiana Mărului sunt studiate și apreciate de specialiși din cele mai mari centre universitare ale lumii din Italia și Germania până în SUA, sigur mai puțin în România, din păcate. La manifestare a participat și Prof. Dr. Mihai Milea, unul dintre cei mai competenți specialiști români în momentul Poiana Mărului pentru cultura română. Expoziția poate fi vizitată în Foyerul instituției din Odobești până la jumătatea lunii decembrie și este o fereastră deschisă pentru cei care doresc să descopere lumea tainică a culturii medievale românești. Felicitări profesorilor Marian Găloiu și Aurel Șelaru pentru pasiunea pe care o pun în promovarea spiritului râmnicean și a spiritualității românești! (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.