Educație

Episcopii Unirii (I) Cardinalul Iuliu Hossu omagiat la Odobești

Ziarul de Vrancea
5 feb 2018 1584 vizualizări

A fost preot militar pentru soldații români din Transilvania în Primul Război Mondial.A rostit discursul oficial al Alba-Iulia.A fost ales senator de drept și membru al Academiei Române.Fiindcă a refuzat colaborarea cu regimu comunist,din 1948 și până la trecerea la cele veșnice în 1970 a fost întemnițat și a trăit cu domiciliu forțat.Pentru verticalitatea sa morală a fost ales cardinal în 1969

Casa de Cultură din Odobești organizează la sfârșitul lunii februarie un eveniment istoric: pentru prima dată vor fi invitați la Odobești reprezentanții Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Greco-Catolice și cei ai Bisericii Romano-Catolice pentru a omagia conducătorii spirituali ai românilor din Transilvania. Dacă în Anul Centenarului politicienii români dau foc României, la Odobești se desfășoară singurul proiect identitar din Vrancea care are ca scop conștientizarea importanței actului de la 1 Decembrie 1918. Una dintre personalitățile incontestabile ale veacului trecut a fost Iuliu Hossu. Viața acestuia a întruchipat la modul sublim destinul României în secolul XX, de la exuberanța României Mari la temnițele pline de mucigai de la Gherla, Aiud și Sighet. Nimeni nu și-a putut imagina în perioada dintre cele două războaie că episcopul care a citit Declarația Unirii de la 1 Decembrie ar putea fi întemnițat de vreun regim politic deoarece imaginea sa surprinsă de fotograful Samoilă Mârza intrase în cărțile de istorie și în conștiința colectivă. Chipul auster al episcopului greco-catolic de Gherla era sinonim cu momentul Unirii, iar întemnițarea sa de către comuniști a fost una dintre marile mizerii ale regimului. Deoarece a refuzat să colaboreze cu bolșevicii a fost îndepărtat din scaun, întemnițat la Sighet și tot restul vieții l-a trăit cu domiciliu forțat înconjurat de o armată de turnătări. A rămas credincios principiilor evanghelice până la capăt susținând prin exemplul său Biserica din catacombe. În 1969 a fost numit cardinal de papa Paul al VI-lea, iar anul următor a trecut la cele veșnice. Viața a fost a cunoscut cele mai înâlțătoare momente și în același timp cele mai întunecate unghere. Cu ocazia evenimentului va fi prezentat la Odobești volumul „Cardinalul Iuliu Hossu în dosarele Securității”, realizat de istoriul Sergiu Soica, volum care surprinde personalitatea fabuloasă a acestui episcop pentru care Securitatea mobilizase o „armată” de ofițeri și turnători care l-au urmărit până în clipa când a fost coborât în mormânt. Vom reveni cu amănunte ! (Ziarul de Vrancea)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.