Educație

Elevii revin la cursuri. Ce noutăţi îi aşteaptă de astăzi

Mihaela Vlădescu
14 ian 2018 1539 vizualizări

Școlile vor organiza consilii profesorle pentru pentru a anunţa noile modificări şi pentru a stabili cum vor fi aplicate noile provederi ale ROFUIP u dispare elevul de serviciu, iar modul în care se va monitoriza intrarea în școală cade în sarcina directorilor

Vacanţa de iarnă pentru elevi s-a încheiat. Aceştia revin de luni, 15 ianuarie, la şcoală, după o vacanţă de trei săptămâni. După alte trei săptămâni de cursuri, timp în care au loc evaluări şi se încheie medii, elevii intră în vacanţa intersemestrială (3 - 11 februarie 2018). Din ianuarie pe şcolari îi aşteaptă o serie de noutăţi, după ce ministrul Educaţiei a modificat Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților din învățământul preuniversitar (ROFUIP). Potrivit acestuia, elevii nu vor mai face de serviciu pe școală, nu vor mai fi sancționați dacă nu vor purta uniforma școlară, iar rezultatul evaluării, exprimat prin calificativ sau notă, nu poate fi folosit ca mijloc de coerciție, acesta reflectând strict rezultatele învățării, conform prevederilor legale. De asemenea, pe durata orelor de curs, telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ. Aceste modificări, dar și altele referitoare la învățământul dual, sunt prevăzute în Ordinul ministrului Educației Naționale nr. 3.027/2018 care modifică și completează Anexa-Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar la Ordinul ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Știinţifice nr. 5.079/2016 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). IȘJ a transmis în școli o adresă cu modificările ROFUIP, pe care le-a postat și pe site-ul propriu, urmând ca fiecare unitate de învățământ să aplice noile prevederi din ordinul de ministru.

Sancțiuni pentru folosirea telefoanelor în timpul orelor

Una dintre cele mai bine primite prevederi de către elevi este cea referitoare la lipsa sancționării în cazul nepurtării uniformei școlare. Anul trecut Liceul Pedagogic a fost reclamat la Ministerul Educației pentru sancționarea unui elev cu scăderea notei la purtare deoarece ar fi refuzat în mod repetat să poarte uniforma școlară. În schimb, elevii pot primi sancțiuni pentru butonarea telefoanele mobile în timpul orelor. "Modificăriel aduse la ROFUIP sunt lucruri normale despre care știam deoarece au fost discutate în întâlnirile cu reprezentanții ministerului. Măsura cu telefoanele este foarte bine venită, ca și cea referitoare la elevul de serviciu. Rămâne profesorul de serviciu, școala se va închide probabil pe timpul desfășurării orelor, iar directorii vor decide cine va monitoriza intrarea în școală. Ei trebuie să găsească variante. Cât despre uniforma școlară, aceasta nu mai este obligatorie, însă școala poate ajunge la o convingere morală a colectivelor de elevi, cu acordul părinților", ne-a declarat zilele trecute inspectorul general al IȘJ Vrancea, profesorul Dorin Cristea.

Creşte rolul asociaţiilor de părinţi

ROFUIP-ul mai prevede modificări tehnice pentru manualele auxiliare. De asemenea, a crescut rolul asociaţiilor de părinţi, acestea fiind, de altfel, cele care vor decide ce auxiliare vor folosi profesorii la clase. Asta, după ce ministrul Educaţiei a reglementat procedura de utilizare a auxiliarelor în şcoli. Profesorii trebuie să preda doar după auxiliarele pe care le aleg părinţii. Mai exact, în funcţie de nevoile specifice fiecărui ciclu de învăţământ, cadrele didactice prin catedre/comisii metodice vor selecta auxiliarele didactice din lista celor aprobate de Centrul Naţional de Evaluare (CNEE). Acestea vor fi centralizate de diriginţi, care le vor prezenta adunării generale a părinţilor. Apoi, Consiliul reprezentativ al părinţilor/Asociaţia de părinţi din fiecare unitate de învăţământ îşi va exprima acordul pentru utilizarea materialelor auxiliare propuse şi vor întreprinde demersurile necesare punerii în practică a deciziilor luate de adunările generale ale părinţilor, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar.

Noutăţi pentru candidaţii la Bac

O altă noutate se referă la candidaţii la examenul de Bacalaureat deoarece luna aceasta încep înscrierile. Ele se desfăşoară în perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2018, urmând ca în zilele de 12 și 13 februarie 2018 să aibă loc proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), care va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, 14-15 februarie. În zilele de 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D) iar în 21 și 22 februarie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C). Prima probă scrisă — Limba și literatura română — Ea) — va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba și literatura maternă — Eb) este programată marți, 26 iunie, iar proba Ec) — proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă — la alegere a profilului și specializării — proba Ed) — se va desfășura vineri, 28 iunie. Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12,00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12,00 — 16,00). Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.

Apare corectura online

Ministrul Educației, Liviu Pop, a anunțat că de anul acesta lucrările nu vor mai fi plimbate dintr-un județ în altul, ci vor fi corectate online de către profesori. El a precizat că doreşte acest lucru pentru a reduce ”presiunea la care au fost supuşi foarte mulţi profesori în timpul acestor examene” şi pentru a creşte încrederea în sistem. Acest lucru nu este însă cert.  Într-un raport sintetic la şase luni de mandat, postat zilele acestea pe pagina sa de facebook, ministrul Educaţiei vorbeşte despre faptul că se pregătesc ”aplicaţii informatice pentru depunerea şi gestionarea documentelor profesionale ale cadrelor didactice, pentru evaluarea lucrărilor la probele scrise şi comunicarea rezultatelor concursurilor şi examenelor atât pentru elevi, cât şi pentru profesori”.

Modificări şi în ceea ce priveşte salarizarea profesorilor

Cadrele didactice îşi iau salariul pe luna decembrie abia săptămâna aceasta. Şi asta deoarece s-a modificat data efectuării plăţii remuneraţiei ca urmare a faptului ca banii vin acum de la Ministerul Educației, prin IȘJ, iar unitățile de învățământ au avut nevoie de câteva zile să realizeze toate procedurile. Situația nu este una temporară, ci toate școlile vor fi nevoite să își stabilească date de efectuare a plății salariilor după 10 ale lunii în curs. Situația afectează unele cadre didactice care au termenele de plată la ratele bancare zilele de început de lună. Săptămâna aceasta, cel mai probabil, școlile vor organiza consilii profesorale pentru a anunţa noile modificări şi pentru a stabili cum vor fi aplicate noile provederi ale ROFUIP. (M.V.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.