Educație

Duminică, la Bârsești, un nou moment de cinstire a eroilor și legendelor lor

Alexandra TĂTARU
13 iul 2017 3028 vizualizări
Monumentul a fost inaugurat în anul 1904, la 400 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare
Monumentul a fost inaugurat în anul 1904, la 400 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare

Duminică, la Bârsești, va fi mare sărbătoare. Nu, nu este bâlci și poate impropriu spus că-i festival, este doar un moment de cinstire a eroilor și, în acest sens, se pot aduce numeroase argumente. Va fi, de asemenea, și o altă ocazie de reînviere a tradiției pe care, cu puțin efort și din partea noii generații, nu trebuie  să o lăsăm să moară.

Vom aduce și noi argumente că ar trebui interzis bâlciul și toată lumea să se unească în favoarea autenticității. Spațiul nostru editorial nu ne-ar permite să scriem mai mult decât au făcut-o istoricii, trăitorii de istorie ce și-au scris poveștile în jurnalele lor, bunicii noștri care ne-au transmis legendele haiducilor și plăieșilor, nu putem convinge mai mult decât poate să convingă un document de arhivă.

”Cine nu are trecut, nu poate avea un viitor !”

Vrâncenii, și nu doar ei, sunt așteptați la Bârsești, duminică, pentru a cinsti eroii și nu pentru a mânca mici sau a bea bere rece. Desigur că nu-i oprește nimeni să o facă. Că doar va fi soare și la miezul zilei e cam arzător. Înainte de a participa la spectacolul propriu zis de la ora 12.00, mai întâi sunteți așteptați în straie populare  la monumentul lui Ștefan cel Mare de pe dealul Dumbrava, lângă care se află și un moment al eroilor, dar și casa legendarei Baba Vrâncioaia. Pentru că, la acel monument, de la orele 11.00, strănepoții fiilor Babei Vrâncioaia și cei de prin toate văile celor 7 munți primiți în dar de la voievod își pot cunoaște sau reaminti trecutul. ”Festivalul Folcloric «Baba Vrancioaia», de la Bârsești, va debuta la ora 11.00 cu un pelerinaj la monumentul închinat eroului național, voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt. A sosit din nou momentul să ne cinstim eroii și legendele lor! Vă asteptăm, cu mic, cu mare în straie naționale și tricolorul în suflet și în mâini, pentru a cinsti memoria acestui mare luptător al creștinătății!”, au transmis reprezentanții Primăriei Bârsești.

«Oamenii, munţii, pădurile şi apele strigau într-un cor nesfârșit:-“ Uraaa !”»

Așa scriu documentele despre evenimentul de inaugurare a monumentului ridicat de vrânceni la 2 iulie din 1904. O fotografie de arhivă este relevantă în acest sens. Monumentul a fost ridicat în memoria celor 400 de ani de la trecerea la cele veşnice, în împărăţia lui Dumnezeu, a “Soarelui Moldovei”, Ştefan cel Mare şi Sfânt, la 2 iulie 1504, iar la 1904, a rămas scris în arhive, ”inimile tuturor vrâncenilor au bătut împreună însufleţite la aniversarea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi au celebrat prin ridicarea monumentului pe Dumbrava Bârseştilor”. Monumentul închinat lui Ştefan cel Mare are o istorie a lui lăsată posterităţii în Broşura nr. 2, pag. 23 - 31, din colecţia “Comoara Vrancei”, iunie 1929 , de către înv. eminent  Ion Răileanu din Năruja, participant activ la inaugurare. Monumentul a fost construit cu sprijinul financiar al Fundației Regale –“Regele Ferdinand” și prin colecta publică a vrâncenilor. În prezent, Monumentul comemorativ Ştefan cel Mare, sat Bîrseşti este înscris pe lista monumentelor istorice sub cod VN-III-m-B-06581. “Pe fiecare din cele patru laturi ale bazei obeliscului a fost săpată câte o inscripţie. Astfel, pe prima dintre ele se poate citi: «Lui Ştefan cel Mare, voievodul Moldovei, după 400 de ani de la moartea sa. Prinos de admiraţie şi recunoştinţă din partea vrâncenilor. În 2 iulie 1904». Dacă prima inscripţie este consacrată eternizării simţămintelor nutrite de vrânceni faţă de marele domn al Moldovei, cea de a doua se doreşte a fi o chintesenţă a ceea ce a însemnat voievodul pentru ţară: «Domnit-a Ştefan Vodă 47 ani, 2 luni şi 3 săptămâni şi a zidit 44 monastiri şi biserici şi era înseşi ţiitor peste toată ţara... După multe războaie cu noroc ce a făcut, cu mare jale a răposat, marţi 2 iulie 1504» Cel de-al treilea text săpat în piatră se constituie într-un adevărat imn de slavă închinat marelui Ştefan de poetul Mihai Eminescu: «Ştefane, Măria Ta,/ Tu la Putna nu mai sta,/ Te înalţă din mormânt/ să te-aud din corn sunând/Şi Moldova adunând./ De-i sună de două ori/ Îţi vin codrii în ajutor/ De-i suna a treia oară/ Toţi duşmanii or să piară/ Din hotară în hotară».Cea de a patra inscripţie reproduce momentul-cheie al legendei Babei Vrâncioaia, în versiunea lui Carmen Sylva (pseudonimul literar al reginei Elisabeta): «Vezi, zise Vrâncioaia lui Ştefan cel Mare:toată Vrancea s-a sculat pentru tine, iată-i vin toţi de după înălţimi. Şi cei şepte flăcăi, care merg înaintea celorlalţi, sunt şepte flăcăi ai mei, pe care ţi-i dăruiesc . . . »”, precizează profesorul focşănean Ionuţ Iliescu.

Destinul a făcut ca şi în 2017, la Bârseşti, marea sărbătoare să aibă o conotaţie aparte. Se împlinesc 513 ani de la moartea marelui domn Ştefan cel Mare, 113 ani de la inaugurarea monumentului  şi a IX - a ediţie a Festivalului ”Tudora Vrâncioaia”.

Nu uitați! Duminică, de la ora 11.00, cei cu mândrie vrâncenească sunt așteptați la monumentul de pe Dealul Dumbrava, în satul lui Bârsan, unul din fii Tudorei Vrâncioaia. Sigur și ușa casei sale din apropiere va fi deschisă. Chiar și izvorul cu apă rece și bună de la baza dealului va curge necontenit pentru pelerini. (A.TĂTARU)

Foto: Monumentul a fost inaugurat în anul 1904, la 400 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.