Educație

Directorii de școli și Triunghiul Bermudelor

Mihaela Vlădescu
23 feb 2018 2493 vizualizări

Bugetele școlilor vrâncene, sub necesarul funcționării acestora.Banii de salarii nu ajung pentru ultimele două luni ale anului.Directorii de școli au fost apostrofați de șeful IȘJ pentru datele incorecte introduse in SIIIR

Scolile vrâncene nu pot asigura plata salariilor cadrelor sdidactice pentru ultimele două luni ale acestui an. Aceasta este concluzia desprinsă în urma discuțiilor de la ședința cu directorii ce a avut loc joi la IȘJ Vrancea, în care s-a atras atenția acestora să îți calculeze cu mare atenție cheltuielile, mai ales că legislația în domeniul educației se află într-o permanentă schimbare, iar de la 1 martie apare o nouă modificare a salariilor. Cele mai afectate de schimbarea  modalității de finanțare sunt școlile din mediul rural, cu puțini elevi, deoarece costul standard per elev nu acoperă sumele necesare pentru salarii. "V-am transmis bugetul repartizat și o estimare a necesarului real și v-am rugat să îl analizați. Sunt unități care au între 50 și 60% încadrare în bugetul cost standard. Toate unitățile, în perioada următoare, vor calcula bugetul real necesar, față de bugetul repartizat pe costul standard, astfel încât să avem o situație clară a sumelor care sunt necesare și a sumelor care sunt disponibile. Față de bugetul calculat conform costului standard și bugetul alocat pe legea finanțelor avem o sumă foarte mică, ce reprezintă 0,04%, ce se poate redistribui, iar noi avem mai multe unitați de învățământ care au nevoie," a precizat economistul IȘJ, Geogeta Ilie. Potrivit acesteia, după 15 aprilie vor fi discuții cu fiecare director de școală pentru a identifica situațiile excepționale ce permit alocări suplimentare. Practic, probleme mari sunt în mediul rural, unde școlile au abia jumătate din bugetul necesar pentru anul acesta. Soluția gândită de IȘJ este să le redistribuie acestora din fondurile școlilor din mediul urban, cu fonduri pente necesar. Chiar și așa, la nivel județean, statistic, pentru luna noiembrie salariile sunt acoperite parțial, iar pentru luna decembrie deloc. Prin urmare, reprezentanții IȘJ au cerut atenție maximă în realizarea bugetului și normarea pe care o realizează directorii.

"Ce facem din septembrie dacă nu mai sunt bani?"

Șeful IȘJ, Dorin Cristea, a lăsat deoparte diplomația și a muștruluit directorii pentru incorectitudinea datelor raportate, atrăgându-le, totodată, atenția asupra faptului că sunt răspunzători directi pentru fiecare lucru care se petrece în școală. "Sunt probleme și probleme și vă dați seama poate mai bine decât mine  de inadvertențele dintre situația clară din teritoriu și legislație. Aceste inadvertențe cad pe umerii noștri și ai d-stră ca directori pentru că ați descoperit deodată că vi se dă un impuls: funcția de ordonatori de credite. Informaticianul IȘJ se confruntă cu problematica SIIIR și a celor care operează în unitatea d-stră în această platformă. V-am rugat, din ședințele anterioare, sa aveti mare atenție cum lucrați pe SIIIR, ce operați acolo. Dar văd că nu toată lumea a înțeles. Suferiți și apoi țipați că nu știu ce. Dar ce ați butonat acolo? De ce nu verificați ce ați introdus acolo sau ce a introdus omul pe care l-ați pus să o facă?, pentru că vă afectează. Am avut clase întregi neintroduse. Păi ce faceți? Le uitați pe drum? Pleacă - vin, e clar - este mobilitate și trebuie permanent operat acolo. Nu vă mai spun că sunt situații în care completați total aiurea - la gimnaziu să existe eliminați și exmatriculați? Ce faceți, oameni buni? Uitați-vă! Nu știți ce se întâmplă în școala dumneavoastră? Cum ați eliminat elevul? Pe ce bază? Există în regulament eliminare sau exmatriculare la gimnaziu? Și atunci spuneți că suntem răi! Păi lăsați, că boabele le încasez eu!", a spus Dorin Cristea. Acesta le-a cerut directorilor să citească legislația și să găsească soluții pentru ca funcționarea școlilor. "Era acea frumoasă lecție de management, pe care d-stră acum, ca directori, o parcurgeți practic: sunteți într-un triunghi - Triunghiul Bermudelor. Și aveți finanțarea, care vine pleașcă, planul de școlarizare, la care lucrați, și normarea, pe care o realizați. Dacă pe toate acestea trei le puneți în acord, iese traba bună. Vă rog frumos, faceți un efort și puneți-vă la punct cu acest triunghi, analizați foarte serios ceea ce se întâmplă, încercați să echilibrați cele trei aspecte și să găsiți soluții. Vă felicit pe mulți dintre d-stră care au înfruntat consiliile locale, le-ați explicat și mulți nu au înțeles ceea ce se întâmplă. M-a durut că pe plan local s-a zis "lasă că vedem până la sfârșitul anului mai este, vedem ce facem". Dar vă întreb: ce facem din septembrie dacă nu mai sunt bani? Toți se dau la o parte - primărie, consiliu local. Mare atenție! Mă supărați unii pentru că vorbește gura fără d-stră. Spuneți "lasă că vedem noi, trebuie să ne dea". Nu mai este cu "trebuie să ne dea"! Citiți legea foarte bine. Eu, ordonator de credite, vă dau banii și răspundeți, " a mai spus Dorin Cristea.

Indiferent ce soluție alegi, ești dat afară!

Directorul Colegiului Cuza, profesoara Daniela Sîrghie, a prezentat o situație concretă din unitatea pe care o conduce, solicitând în final părerea reprezentanților IȘJ. Aceasta a precizat că la o anumită disciplină, unde sunt șase titulari, mai sunt ore suplimentare, putând fi realizată o nouă catedră. Dacă însă va aduce un nou cadru didactic în școală, costul pentru asigurarea salariului acestuia este mai mare decât plata orelor suplimentare celor șase titulari. "Să dăm ore suplimentare, că e mai ieftin, sau să plătesc un profesor nou, care e mai scump? ", a întrebat Daniela Sîrghie. "Dacă alegeți una dintre cele două variante, peste un an sunteți dată afară", a răspuns Dorin Cristea. În cadrul ședinței s-a mai discutat depre cazurile în creștere de violență școlară, noutățile aduse de noua metodologie de mobilitate a personalului didactic, programul Lapte și corn, examenele naționale, voucherele de vacanță, fiind invitată reprezentanta unei firme care și-a prezentat oferta. Reprezentanții IȘJ au precizat că așteaptă instrucțiuni de la MEN în acest sens, tot ce se știe în prezent fiind faptul că fiecare unitate își va achiziționa vouchere. (M.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Norman Finkelstein, acum 2246 zile, 14 ore, 37 minute, 18 secunde
Daca tot se vorbeste despre comasari si reduceri de personal de ce nu se reduce si functia de inspector general adjunct? Instituatia a functionat la fel de bine si inainte iar coducerea de etnie citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.