Educație

”Didactica domeniului, limbă și comunicare din învățământul preșcolar“ Lansare de carte la sediul IȘJ Vrancea:

Ziarul de Vrancea
18 oct 2017 1969 vizualizări

„Didactica domnului conf. univ. dr. Vasile Molan este o cărămidă la construcţia pedagogiei timpurii”, se arată în prefaţa lucrării

Profesorul conferențiar doctor Vasile Molan şi-a lansat miercuri la Focşani cartea ”Didactica domeniului, limbă și comunicare din învățământul preșcolar“. Aceasta este dedicată educatoarelor, lucrarea propunând “o analiză a faptelor şi mijloacelor care contribuie la dezvoltarea instrumentelor cunoaşterii la copilul preşcolar, în cadrul nou explicativ, al educaţiei timpurii”, după cum se arată în prefaţa lucrării, semnată de prof. univ. dr. Ecaterina Vrăsmaş de la Universitatea Bucureşti, care este si preşedintele comisiei pentru învăţământ preşcolar din cadrul MEN. “Modul fericit în care se împletesc în lucrare ştiinţele educaţiei, psihologia copilului şi practica didactică, alături de argumentele venite din cercetări şi experienţe propii, le oferă profesorilor încrederea în a elabora şi organiza activităţile didactice pornind de la cunoaşterea particularităţilor copiilor, utilizând principiile şi valorile ştiinţifice, fără a mai merge pe impunerea unor modele prefabricate care, în genere, nu li se potrivesc copiilor ca individualităţi şi nici măcar grupei luată ca întreg. (…) Didactica domnului conf. univ. dr. Vasile Molan este o cărămidă la construcţia pedagogiei timpurii, ca domeniu nou, bazat pe valori şi principii solid argumentate de dovezile ştiinţelor educaţiei, care valorizează copilul şi procesul educaţional, responsabilizează profesorii şi părinţii, şi promovează reflecţia asupra unicităţii, prin dezvoltarea practicii în grădiniţe,” mai arată prof. univ. dr. Ecaterina Vrăsmaş în prefaţa cărţii.

 

Învăţarea, cea mai mare producţie pentru societate

 

Discursul profesorului conferențiar doctor Vasile Molan a fost unul plin de învăţături. ”Cartea este dedicată acestei părți din învățământul românesc care a parcurs multe schimbări de-a lungul anilor. După cum știți ne-am ales singuri această meserie, iar lumea ne apreciază prin rezultatele pe care le avem cu copiii, nu cât de buni suntem noi ca oameni, deci ne apreciază prin rezultate, care se văd prin lecții. Cele mai importante schimbări trebuie să se producă în lecții. Înainte de 1990, profesorii nu erau apreciați fiindcă nu produceau, dar realitatea este alta. Cei care decid nu își dau seama că noi producem cea mai mare producție pentru societate, care este învățarea. Deci aș zice că suntem cei mai importanți din această perspectivă. Baza, pornirea elevului nu mai este acum la clasa I, ci la grupa mică. Este o mare diferență între copiii care merg la creșă și vin formați la grupa mică, ei au deprinderi, știu cuvinte. Învățământul preșcolar este important pentru celelalte cicluri de învățământ. Dacă un copil a avut un profesor bun la ciclul preșcolar se va vedea la clasa I. Este bine că legislația s-a schimbat și avem acum și noi profesori la ciclurile preșcolar și primar”, a precizat Vasile Molan. Acesta a făcut şi unele clarificări în ceea ce priveşte anumiţi termeni folosiţi în procesul instructiv-educativ la nivel preşcolar. “Noi avem activități prin imitare, memorare, tot felul de posibilități pe care le are copilul. La preșcolari nu vorbim de competențe deoarece competența presupune patru elemente: cunoștințe, aptitudini, deprinderi, abilități, deci nu putem cere unui preșcolar atât de mult”, a mai precizat profesorul universitar. La eveniment au fost prezenţi profesorii metodiști pentru învățământul preșcolar, profesorii din cadrul Consiliului Consultativ, inspectorul școlar pentru învățământul preșcolar Amalia Chirtoc, foşti inspectori precum şi inspectorul școlar general Lauriana Ailincuței. (Z.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.