Educație

”Dialoguri” cu Gheorghe Andrei Neagu 

Alexandra TĂTARU
16 feb 2018 3079 vizualizări
Scriitorul Gheorghe Andrei Neagu, președintele Uniunii Scriitorilor Bacău – Filiala Vrancea, a lansat un nou volum, intitulat ”Dialoguri”. Potrivit scriitorului, volumul este puțin ”ciudat”, ca o ”ultimă casă”, invitând cititorii să-l cunoască mult mai bine, prin intermediul unei colecții de interviuri ale autorului cu personalități din cultură și nu numai, dar și în calitate de intervievat. 

Volumul ”Dialoguri”, al scriitorului vrâncean Gheorghe Andrei Neagu, născut în județul Neamț, este, de fapt, o colecție de interviuri date și luate de-a lungul timpului la Radio, TV sau diverse publicații. Volumul se bucură de aprecierea multor scriitori din cadrul Uniunii, dar readuce în memoria cititorului și impresiile unor mari oameni de cultură sau autorități județene. Scriitorul Gheorghe Andrei Neagu spune că a decis editarea acestui volum la sugestia colegilor care frecventează cenaclul ”Oglinda literară”, dar cu oarecare nostalgie pentru vremurile în care acesta a fost susținut și de către autoritățile județene, și nu numai, în activitățile culturale pe care le-a dezvoltat o vreme. ”Sunt interviuri pe care le-am dat, le-am luat, dar și fragmente din ceea ce a însemnat Festivalul «Duiliu Zamfirescu». Este o carte ciudată, într-un fel, pentru că am gândit această colecție ca o mărturie, ca o colecție document a ceea ce am făcut pentru Vrancea. Sunt dialoguri care merită a fi citite și dovezi ale trecerii mele pe Pământ, mai ales pe pământ vrâncean”, a mărturisit scriitorul. De altfel, scriitorul a amintit și despre ceea ce i-a transmis Zoe Dumitrescu Bușulenga, imediat dupa vizita acesteia la una dintre edițiile Festivalului ”Duiliu Zamfirescu”, organizat de scriitor, dar și despre impresiile primite de la colegii scriitori din țară, imediat după apariția volumului. Gheorghe Andrei Neagu este supărat că respectul acordat scriitorilor în general, și domniei sale în special, nu este cel cuvenit. 

”Nu mai există dialog între autorități și scriitori”

Gheorghe Andrei Neagu și-a mărturisit și tristețea că autoritățile județene și-au pierdut interesul pentru cultură și nu mai acordă aceeași importanță acesteia, așa cum a fost în trecut. Lipsa de conectivitate a acestora la viața culturală reală, și nu a celei false, face ca mulți factori decizionali să împartă fondurile, și așa puține, inechitabil. ”A murit nea Mircea (fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea, Mircea Diaconu - n.r.), a murit și intenția organelor județene de a avea un dialog constructiv cu Uniunea Scriitorilor din Vrancea. O mulțime de neaveniți s-au trezit la pensie că-s scriitori adevărați, a murit, de asemenea, și revista «Oglinda Literară», pentru că un anume domn a zis că nu a auzit de publicație. Aș fi vrut ca în Vrancea să existe un dialog serios între noi, scriitorii, și autoritățile județene, să fim tratați cu respect și ca un partener de luat în seamă”, a mai spus cu tristețe Gheorghe Neagu. Tot cu tristețe, scriitorul a vorbit și despre peripețiile pe care le-a avut atunci când a dobândit un loc de veci, în calitate de cavaler al literaturii, iar ca semn al trecerii sale pe pământ a mai spus că, ”alături de cruce și tot ce mai trebuie”, lasă în urmă activitatea sa, cărțile și mărturiile sale, cu teama că ”viața se duce oricum și e posibil să nu mai existe oameni care să aibă curajul să spună lucrurilor pe nume”. Volumul ”Dialoguri (din lumea mea)”, Editura StudIS, Iași, 2018, 382 pagini, poate fi achiziționat de la Alexandria Librării Focșani. 

Cine este Gheorghe Andrei Neagu 

Scriitorul Gheorghe Andrei Neagu, alias Semper Purus sau Ion Prepeleag, s-a născut pe 14 septembrie 1949 într-un sat din județul Neamț. Chiar dacă a fost absolvent al Institutului Silvic din București, în 1971, sau al unei facultăți de management din Iași, în 1997, pasiunea pentru cultură a avut-o încă din școala generală. Atunci a urmat cursuri la o școală de muzică, în paralel cu cele elementare, iar în studenție și primii ani de muncă a frecventat numeroase cenacluri literare. Debutul său literar este marcat în revista Ateneu din Bacău, în anul 1967. După ce a devenit șeful Direcției Muncii Vrancea, scriitorul Gheorghe Andrei Neagu nu a mai părăsit județul nostru,  după anul 1990 fondând numeroase reviste literare și publicații culturale, printre care Jurnalul de Vrancea, Oglinda Vrânceană, Oglinda Literară ș.a.., remarcându-se și ca președinte al unor festivaluri literare și cenacluri. Printre multele distincții pe care le-a primit scriitorul se numără și premiul ”Convorbiri Literare” pentru revista ”Oglinda literară”, publicație care și-a încetat apariția în urmă cu doi ani, din lipsă de fonduri. Scriitorul este autorul a peste 60 de opere tipărite, o parte dintre ele fiind traduse și în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, italiana, rusă și albaneză. Printre numeroasele premii și distincții se remarcă faptul că, în anul 2002, a fost primit în Uniunea Scriitorilor, a devenit Cavaler al Ordinului Meritul Cultural din România în anul 2004, iar în anul 2010 a primit premiul Sanctității Sale, Papa Benedetto al XVI-lea. Nu în ultimul rând, trebuie știut că scriitorul Gheorghe Andrei Neagu este inclus în Enciclopedia Personalităților din România. 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.