Educație

Despre IT și lansarea unui nou număr al celei mai premiate reviste vrâncene, la Zilele CNU

Mihaela Vlădescu
22 ian 2018 2753 vizualizări

Anul acesta se împlinesc 152 de ani de la înființarea Liceului Unirea, Colegiul Naţional Unirea, aşa cum este denumită astăzi unitatea de învăţământ. Colegiul își sărbătorește zilele prin activități în premieră. Printre acestea, Galele “Revista noastră” și seminarul “Școala fără ghiozdan”.

Zilele Colegiului Național Unirea au debutat luni cu prima ediție a Galelor “Revista noastră”, în cadrul cărora actuali și foști redactori ai publicației, precum și profesori coordonatori, au vorbit despre sentimente sincere imprimate de aceștia pe paginile lucioase ale publicației liceului, așa cum spunea Alexandra Chipăilă, unul dintre redactorii actuali ai revistei.

"Cu fiecare temă cunoaștem cele mai intense trăiri din fiecare an, iar acum, la 100 de ani de la Marea Unire, credem de cuviință că un concept precum “unitatea” este mai mult decât potrivit. Ghidați de trăiri melancolice, motivați de reușite naționale, călăuziți de tentația manifestării literare sau grafice, am devenit făuritori într-o lume a artei, nuanțele galben-vișinii împletindu-se pe pânza creației. Menirea noastră, a tuturor celor care au contribuit la revistă, este să marcăm istoria liceului cum se cuvine, să lăsăm generațiilor viitoare gânduri și sentimente, să nu-i lăsăm să uite cine sunt, indiferent cum va fi România peste alți 100 de ani", a spus Alexandra Chipăilă.

În cadrul evenimentului a fost lansat un nou număr al revistei, la care au contribuit 14 elevi aplecați spre creație literară, 14 absolvenți încă animați de spiritul unirist și 11 domni profesori, "făuritori ai artei elevate", totul sub coordonarea profesoarelor Daniela Plăiașu și Roliana Giuclea.

"Printre cele 10 categorii ale Revistei Noastre ce prezintă lucrări în proză sau versuri, artă, evenimentele cele mai relevante ale colegiului, interviuri cu personalități, legături cu lumea de dincolo de granițe și activitatea didactică, merită amintiți și cei 21 de elevi premiați în cadrul olimpiadelor școlare, dar și cei 37 de elevi, premiați la concursurile naționale. De asemenea, domnii profesori coordonatori și colectivul de redacție format din elevele Iulia Plăiașu, Alexandra Chipăilă, Ioana Ciorăscu, Elena Mocanca, Andreea Rotaru, Bianca Vrânceanu și Iris Savu se bucură de obținerea locului I la Concursul Național al Revistelor Școlare cu numărul precedent al publicației", a spus Elena Alexandra Mocanca, redactor al revistei.

În cadrul Galelor au fost decernate premii de excelență pentru categoriile: cea mai bună colaborare - text și cea mai bună colaborare - grafică. La secțiunea text - eseu premiul de excelență i-a fost acordat unei absolvente CNU: Beatrice Maria Alexandrescu, iar la sectiunea grafică au fost acordate două premii de excelență: Iuliei Silvia Plăiașu – elevă în clasa a X-a A și Paulei Denisa Saragea – elevă în clasa a XI-a. A fost premiat și "Cel mai unirist proiect din anul școlar 2016-2017": "150 de ani C.N.Unesc la vârf!", coordonat de profesorul Octavian Dragomir.

"Indiferent ce meserie veți alerge pe viitor, de IT nu scăpați"

 Tot luni laboratorul de informatică al CNU a găzduit, sub coordonarea profesorului Emil Onea, seminarul intitulat “Școala fără ghiozdan”, ce a cuprins o dezbatere despre cariera IT&C, competențele digitale și rolul educației din gimnaziu și liceu în această materie, precum şi o demonstrație de utilizare a resurselor ieftine și la îndemână pentru predare / învățare, sub titulatura ” Laboratorul în valiză”. Foști absolvenți, în prezent oameni de succes în domeniul IT, au vorbit despre importanța IT în prezent și dezvoltarea acestui domeniu în viitor. "Indiferent ce meserie veți alege pe viitor, de IT nu scăpați", a fost mesajul acestora.

Accesând: Explorează liceul la aniversarea a 152 ani  puteți parurge în 3D Colegiul Național Unirea

Seminarul va continua marți, 23 ianuarie, cu discuții despre programarea mașinăriilor automate la îndemâna oricărui elev de la clasa a V-a până la a XII-a. Tot marți au loc și alte activități în cadrul Zilelor CNU, printre acestea Concursul “Unirea și uniriștii”, discuții despre “Studii și joburi în străinătate – între oportunitate și dezrădăcinare” – cu Virgil Petrea, medaliat cu aur al Olimpiadei Internaționale de Matematică. Aula colegiului va găzdui apoi, de la ora 11,00, manifestări dedicate împlinirii a 152 de ani de la înființarea Liceului Unirea, sub titulatura “Unirea rațiunea a făcut-o… din 1866”, ce vor consta într-un microrecital Carmen Mustață, recital al Muzicii Militare a Garnizoanei Focșani, alocuțiuni invitați, microrecital Adrian Istudor, prezentarea cărții și dvd-ului “Unirea 150 – cronicile aniversării” şi concert al Ansamblului Ţara Vrancei. Nu vor lipsi, de la ora 13,00, în holul instituţei, Tradiţiile culinare, iar de la ora 16,00, proiectul ROMÂNIA 100.2100.152, în Aula Mihai Eminescu. Zilele CNU vor continua miercuri, 24 ianurie 2018, cu “UNIREA DE CARE AVEM NEVOIE ACUM” - concurs de eseuri, primirea participanților “CIVIC WALKING-TOUR” , şi se va încheia cu participarea la manifestările din Piața Unirii prilejuite de împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. (M.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.