Educație

Despre Boovie... sau cum o idee a devenit un concurs

Dana Lepădatu
15 mai 2018 4679 vizualizări

Boovie – o idee care a devenit un concurs.O profesoară de română de la Liceul Pedagogic a găsit o reţetă de succes pentru a-i apropia pe tineri de cărţi.Andi Moisescu a trimis un mesaj emoţionant participanţilor şi organizatorilor.Concursul de anul viitor promite să adune la start licee din întreaga ţară

 

Despre Boovie, concurs ajuns în acest an la cea de-a III-a ediţie, s-au spus multe în ultimele săptămâni în presa locală şi mai ales în cea naţională. O simplă idee a profesoarei Carmen Ion de la Liceul Pedagogic «Spiru Haret » din Focşani, care şi-a dorit să apropie tinerii de cărţi, altfel decât sub ameninţarea notelor, a devenit, în mai puţin de un an de zile, un concurs de book trailere care a depăşit de mult limitele judeţului Vrancea. Anul acesta, la start-ul competiţiei s-au aliniat nu mai puţin de 18 licee, printre care şi unul din Beiuş. Iniţial, şi-a anunţat participarea şi un liceu din Petroşani, care însă nu a reuşit să termine la timp trailer-ul. Potrivit organizatorilor, concursul de anul viitor aduce multe surprize şi o concurenţă acerbă din partea liceelor din ţară pentru liceele vrâncene, deci... plus valoare.

 

Mesaj de la Adi Moisescu pentru Boovie

Ca să înţelegeţi ecoul pe care acest concurs l-a avut, e de ajuns să amintim că însuşi Andi Moisescu a ţinut să fie parte a acestui eveniment, şi pentru că fizic nu areuşit să fie la Focşani, a transmis concurenţilor şi organizatorilor un mesaj emoţionant. ”Este superb gestul vostru de a pune la bătaie câteva ore bune din viață în încercarea de a-i ajuta și pe alții să descopere frumusețea cititului. Mai mult ca oricând, astăzi, când e tot mai greu să faci față concurenței on line, unde numai cine nu a avut timp și chef nu s-a dat în spectacol de a deveni blogger. E limpede, doar prin intermediul unui montaj video mai poți să stârnești curiozitatea de a citi. (...) Pentru mine, de departe, cel mai important detaliu într-un astfel de concurs îl reprezintă buna intenție. E ca și la jocurile olimpice, dacă îmi permiteți comparația. E mult mai important să participi decât să câștigi. Oricum, dacă există câștigători în secțiunea aceasta, ei sunt chiar cei care vor da jos cărțile de pe raft. După părerea mea, un book-traieler reprezintă o provocare serioasă și pentru cei cu experiență. (…) De departe, cel mai important detaliu în ceea ce privește detaliile, este că ele există și încearcă să îi ajute pe cei mulți să descopere frumusețea cărților atunci când sunt citite. Din acest punct de vedere, vă rog să acceptați cu toții, în mod egal felicitările mele. ... Simt nevoia să transmit un gând bun inițiatorului Boovie Festival. Doamna Carmen Ion e un spirit și trebuie respectată și chiar protejată prin lege. Îmi exprim speranța ca voi toți să faceți asta, fiecare cum și cu ce poate pentru ca Boovie Festival să meargă din ce în ce mai departe. În ce mă privește, mă bucur că am avut ocazia să vă cunosc prin intermediul filmelor și nu îmi rămâne decât să sper că datorită vouă lumea va citi mai mult și inevitabil va fi mai bună. Sunt Andi Moisescu. Mă înclin”, transmis acesta într-un scurt clip video care a stârnit emoţia sălii.

Doi regizori au jurizat concursul de book-trailere

Pe lângă trailerele participante, juriul a fost un alt factor care a dat greutate acestui concurs. Să amintim numai că din juriu au făcut parte regizorii Alexandru Condurache și Daniel Sandu, de Tamara Bivol, redactor al revistei Alecart din Iași, Mihaela Simion, inspector IŞJ Vrancea și Marilena Şerbănuț, purtător de cuvânt al primăriei Focșani.

Chiar dacă nu premiile au fost principala motivaţie pentru participarea la acest concurs, iar principalul câştig al tuturor celor înscrişi l-a reprezentat tot ceea ce au învăţat pe parcursul procesului de creaţie, cei care s-au clasat pe primele locuri au primit din partea organizatorilor un “bilet de participare” la festivale prestigioase de film din ţară. Astfel, echipa Infine de la Colegiul Național Unirea, Focșani, care s-a clasat pe locul III, dar care a fost câştigătorul moral al acestui concurs, va merge la NexT Film Festival, care va avea loc la București, în perioada 22-25 iunie 2018. Deşi părerea unanimă a fost aceea că echipa de la Unirea a avut cel mai bun trailer din concurs, elevii au fost depunctaţi pentru că nu au respectat una din cerinţele concursului. Echipa Elevel de la Liceul Pedagogic, Focșani, câştigătoarea locului II va participa la Festivalul Ideo Ideis, la Alexandria, între 6 şi 10 august 2018. Câştigătorii concursului de book trailere, echipa Blanck a Liceului Teoretic Ioan Slavici din Panciu şi-a asigurat participarea la TIFF – Transilvania International Film Festival, care se va desfăşura la Cluj, între 31 mai şi 3 iunie 2018. Cele două mențiuni au mers către echipele WorldLab de la Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza Focșani și PiMaker de la Liceul Ioan Slavici, Panciu. La categoria “Trailere de Buzunar” locul I a fost acordat echipei Re-open de la Liceul din Beiuș. Premiul II pentru echipa Not fast but furious a Liceului Pedagogic, iar locul III echipei Caleidoscop de la Liceul Slavici din Panciu.

 

Se poate spune, pe drept cuvânt că profesorul Carmen Ion, iniţiatoarea acestui concurs, a găsit o reţetă de succes. Aceea de a uni lectura cărţilor, care, hai să fim sinceri, nu place prea mult tinerilor din ziua de azi, cu tehnologia, cu filmul, şi de ce nu, cu arta. Mult succes pe viitor acestei iniţiative, care are potenţial pentru a deveni un concurs internaţional. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.