Educație

De Ziua Internațională a Francofoniei: Vrânceanul Constantin Frosin sau elogiul adus francofoniei

Ziarul de Vrancea
20 mar 2022 2796 vizualizări

Vrânceanul Constantin Frosin, de la a cărui dispariție ne desparte aproape un an și jumătate (12 oct. 1952, Vetrești-Herăstrău, Nistorești, Vrancea - 10 oct. 2020, Galați) a fost profesor, scriitor și traducător român, expert în problemele Francofoniei, membru al Academiei Francofone, încă din anul 1991, cu numeroase relații la nivel înalt.

Doctor în științe filologice, cu teza „Schimbarea limbii, schimbarea scriiturii?”, Constantin Frosin a fost profesor la Universitatea Danubius din Galați, iar între anii 2003-2005, a fost decanul Facultății de Științe ale Comunicării.

Pe lângă „Teoria și Arta Traducerii”, a mai fost preocupat, printre altele, și de „Literatura română de expresie franceză”, „Geo-istoria spirituală a Europei”, „Francofonia – entitate paneuropeană” sau „Literatura diasporei”. Numeroase instituții europene, de înalt prestigiu, l-au invitat ca membru, printre care se numără: Association des Ecrivains d’Expression Française, Société des Poètes et Artistes de France, Academia Francofonă, Academia Europeană (membru corespondent), PEN CLUBUL Francez, PEN CLUBUL Belgian ș.a.

Pentru contribuțiile sale de excepție în promovarea limbii și culturii franceze, a primit numeroase recunoașteri pe plan european: MEDALIA PARLAMENTULUI EUROPEAN, 1995, Officier des Arts et Lettres - diplomă emisă de Ministerul Afacerilor Externe din Franța, Médaille d’Argent du Rayonnement Culturel, La Renaissance Française, patronată de Președintele Franței, J. Chirac, MARELE PREMIU AL ACADEMIEI FRANCOFONE, 1999, Medalia de Aur a Academiei Internaționale din Luteția, 1999, OFIȚER al Ordinului Laurii Academici (Les Palmes Académiques), 2004, Ofițer al Ordinului francez al Artelor și Literelor, 2009, Medalia de aur a Meritului si Devotamentului Francez, 2009 ș.a.

Profesorul Constantin Frosin a scris, de asemenea, 40 de cărți și cursuri universitare, a tradus peste 100 de cărți, a editat primul dicționar de argou francez-român și a condus revista „Curierul Internațional al Francofiliei”. Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a avut privilegiul să-l aibă ca invitat pe profesorul Constantin Frosin, cu prilejul Târgului de carte -2007, când a prezidat simpozionul dedicat Francofoniei. A fost un prieten al cărții și al bibliotecii! A fost un OM al VRANCEI, iar însemnările noastre se vor a fi un omagiu adus acestui mare intelectual și francofon român!

Articol scris de bibliotecar. dr. Teodora Fîntînaru

Articol republicat în Ziarul de Vrancea.Prima publicare 20 martie 2021

Text informații:Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea

Citiți și:În amintirea lui Constantin Frosin, traducătorul și poetul vrâncean care a schimbat definiția din Larousse a lui Eminescu;

A murit profesorul universitar doctor Constantin Frosin, originar din satul Herăstrău, cumuna Nistorești;

Oxford Academic Union: ”Constantin Frosin, Scientist of the Year 2015”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.