Educație

,,Dascalul - eterna faclie a școlii" | Omagierea educatoarelor și învățătorilor pensionari din Paunești , marți 17 decembrie 2019

Ziarul de Vrancea
18 dec 2019 1969 vizualizări

 Marți 17 decembrie 2019  la Școala Gimnazială Paunești s-a desfășurat proiectul ,,Dascalul - eterna faclie a școlii" care a avut ca scop omagierea educatoarelor și învățătorilor pensionari din Păunești. Pentru aceasta activitate doamnele educatoare și doamnele învățătoare au pergătit o expoziție cu felicitări, desene, colaje și un program artistic. La sfârșitul programului artistic domnul primar Popa Gheorghe a oferit invitaților cadouri și  buchete de flori.  Nu au lipsit nici discursurile invitaților.  La sfârșitul activității domnul director Apatachioae Augustin a felicitat inițiativa cadrelor didactice și a subliniat importanța acestora.

DASCĂLUL – ETERNA FĂCLIE A ŞCOLII

 Moto:  

,,Nu există artă mai frumoasă decât arta educației. Pictorul și sculptorul fac doar figuri fără de viață, dar educatorul creează un chip viu. Uitându-se la el, se bucură și oamenii, se bucură și Dumnezeu.” (Sfântul Ioan Gură de Aur, 347-407)

Citeam undeva o foarte frumoasă definiţie a dascălului: „Învăţătorul este o făclie care se mistuie luminând pe alţii”.  Şi tot acolo se spunea că „nu-i pe lume o carieră care să ceară mai multă muncă, mai desăvârşită voinţă şi mai straşnică perseverenţă, decât munca dăscălească”.

Nu întâmplător în amintirile noastre la loc de cinste stă portretul dascălului.

Aşa cum şi poetul Octavian Goga îşi aduce aminte, peste vremi, de „Dascălul” său:

„Azi, ca un sfânt dintr-o icoana veche,

Blând îmi rasai cu faţa ta blajină,

Cu zâmbet bun, cu ochi cuminti şi limpezi,

Strălucitori de lacrimi şi lumină.

Cu tine-aduci atâtea nestemate

Din îngropatul vremilor tezaur,

Şi amintirea-n ţara ei mă poartă,

Cu pas încet, în carul ei de aur…”

 Importanţa ȋnvăţătorului  ȋn viaţa fiecăruia dintre noi este esenţială deoarece el pune bazele educaţiei ṣcolare. Este un lucru deja bine ṣtiut, că ȋnvăţătorul este pentru elev modelul pe care ȋl imită.         

   Nu există elev care să nu caute să ȋṣi imite ȋnvăţătorul ȋn atitudini, gesturi, ȋmbrăcăminte, etc. De aici deducem ṣi cȃt de important este ceea ce imită copilul, cȃt de importantă este personalitatea ȋnvăţătorului care are o ȋnsemnătate mare ȋn educarea fiecărui copil.

   Învăţătorul nu uită niciodată că trebuie să zâmbească, să lase la uşa clasei toate problemele personale şi să fie mentor şi prieten pentru elevii săi.

   Dacă zâmbeşte, zâmbetul se va întoarce aproape mereu. Zâmbetul şi râsul întăresc sistemul imunitar, apără de boli, inspiră idei, atrag prietenii şi înfrumuseţează viaţa.  

Am învăţat în ani de activitate la catedră generaţii după generaţii că unde e mintea, acolo e şi comoara. Ceea ce  facem pentru noi înşine moare odată cu noi. Ceea ce  facem pentru alţii şi pentru lumea întreagă rămâne şi este nemuritor! Rămâneţi implicati! Modelaţi personalităţi şi suflete, îndrumaţi copiii pe drumul cel bun al vieţii şi veţi rămâne nemuritori! A trăi în lume fără a deveni conştient de sensul ei este ca şi când  rătăceşti într-o bibliotecă fără a atinge nicio carte!     Călătorie plăcută prin viaţa de învăţător, aţi făcut cea mai bună alegere!

 Şi… nu uitaţi să zâmbiţi!

Cu admiraţie ṣi respect,

Informații și fotografii transmise de ȋnv. Kati Petrescu 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.