Educație

Dansatorii vrânceni, performeri naționali

Mihaela Vlădescu
1 oct 2017 3989 vizualizări

Rezultate de excepție ale micilor dansatori de la Elite la Concursul național Cupa Violet. „Dansul reprezintă o combinație perfectă între activitate fizică, interacțiune socială și stimulare mentală. Este o metodă terapeutică pentru sănătatea corpului și a minții”, afirmă antrenorul Iulian Mazilu, cel care a pregătit dansatorii vrânceni care au performat la nivel național.

Micii dansatori vrânceni, elevi ai școlii de dans Elite din Focșani, au performat la Concursul național de dans Cupa Violet ce a avut loc în zilele de 30 septembrie -1 octombrie la Centrul Sportiv Apollo din București. Perechea Gabriel Goleșteanu -Mara Ciobanu a ocupat locul I la concursul de cha cha și la cel de vals lent, debutanți 4-7 ani. Și alte perechi au fost pe podium, astfel: perechea formată din Laurențiu Toma - Nicola Ciornei a ocupat locul III cls Hobbby 14 - 15 ani, perechea Mihai Ignătescu - Giulia Ghimici locul III cls D 16-34 ani , Standard, iar perechea Alex Dumbravă - Vanessa Ana Pleșca a ocupat locul III open basic latino 16-34 ani. Tot pe poziția a treia s-a situat Iasmina Simion - fete solo două dansuri. Rezultatele sunt excelente pentru tinerii dansatori vrânceni, având în vedere concurența deosebită, însă nu surprinzătoare, dacă ținem seama de faptul că școala de dans Elite este cunoscută la nivel național prin dansatorii pe care îi dă în mod constant. Început în anul 1998 sub forma unui curs la Ateneul Popular, dansul în Focșani a devenit, de la un simplu hobby, performanță. O performanță care nu s-ar fi realizat fără Iulian Mazilu, un pasionat al dansului, cu care a făcut cunoștință în adolescență. A început dansul ca o activitate de timp liber, așa cum foarte mulți părinți l-au privit inițial pentru copiii lor, a căror dezvoltare prin dans li s-a părut benefică. Unii dintre cursanți, însă, au dovedit reale valențe în acest domeniu și au ajuns să transforme hobby-ul în performanță.

Pereche focșăneană, componentă a lotului național de dansuri standard

Drumul până la succes e lung și anevoios, dar cei care își doresc mult să facă performanță și muncesc la fel de mult au toate șansele să ajungă acolo unde își doresc. Dovadă stau rezultatele micilor dansatori, dar mai ales ale celor care au ajuns acum, la vârsta maturității, să fie legitimați la cluburi profesioniste de peste hotare. Una dintre perechile formate la Focșani, Cristian Hariga – Noemi Dragu, a participat la diferite concursuri internaționale în Spania, Italia, Finlanda, Germania, Ungaria, Rusia, Austria, Belgia, obținând un loc I în Ungaria și  un loc 3 în Italia - Ancona. Perechea a fost, de altfel, timp de patru ani, componentă a lotului național de dansuri standard a Romaniei. Totul începe la vârste mici, chiar de la 4 ani, unde se face întâi cunoștință cu stilurile de dans și mișcările specifice fiecăruia. „După aceea începe dansul propriu-zis, după ce se termină grupa de începători”, ne spune Iulian Mazilu, instructor și antrenor de dans la Elite, singurul club de dans din județ afiliat la Federația Română de Dans. Acesta colaborează cu antrenori renumiți din țară pentru grupele de performanță, sportivii participând cu rezultate foarte bune la campionatele naționale.

Dansul- real beneficiu pentru sănătatea minții și a trupului

Aproximativ 100 de dansatori au început zilele acestea cursurile, pe grupe de vârstă, de la 4 ani – începători - la 20 de ani – dans competițional, însă și adulții, fără limită de vârstă, se întâlnesc de două ori pe săptămână pentru a-și satisface nevoia de mișcare, de socializare, de apropiere și de a se cunoaște mai bine, tot mai pregnantă în fiecare zi. Într-un univers al timpului limitat, al relațiilor tensionate și al încordării, dansul devine, pentru mulți, o cale către optimism, bună-dispoziție, relaxare și recreere. La cursuri se învață mișcările dansurilor standard sau de salon& vals lent, tango, vals vienez, slow fox, dar nu sunt omise dansurile după melodiile apărute recent pe piața muzicală, până la dansuri sportive care cuprind dansuri latino-americane gen samba, cha-cha, rumba, passo doble, jave. „Recomand practicarea dansului sportiv atât la copii cât și la adulți. În primul caz dezvoltă o postură armonioasă, elegantă și echilibrată nu doar pe scenă, ci și în viața de zi cu zi, dezvoltă simțul ritmic și calitățile motrice, ajută să socializezi mai ușor, să fii mai sigur pe tine, te învață să învingi stresul și frica de competiții... te pregătește pentru viață!! În al doilea caz, al adulților, dansul reprezintă o formă ideală de recreere și bună dispoziție. Dansul reprezintă o combinație perfectă între activitate fizică, interacțiune socială și stimulare mentală. Este o metodă terapeutică pentru sănătatea corpului și a minții. În timpul unui dans crește tonicitatea mușchilor, sistemul cardiovascular se îmbunătățește, se ard calorii și, conform ultimelor studii, combate boala Alzheimer. Deci.. dați-vă o șansă și încercați!”, este îndemnul antrenorului Iulian Mazilu. Așadar...haideți să dansăm! (M. V.)

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.