VIDEO | Cum începe noul an școlar în județul Vrancea
Un nou an școlar începe astăzi în județul Vrancea. Vă prezentăm în continuare cum se vede de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, ce spune prefectul județului despre anul școlar 2023/24, dar și câteva din problemele reale care au rezultat din recentele analize realizate (ședința Colegiului Prefectural, întâlnirea cu primarii din județ convocată de prefect) pe acest subiect.
Ce spune Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Vrancea despre noul an școlar 2023/24
Comunicat IȘJ Vrancea - an școlar 2023-2024
Începutul anului școlar 2023-2024 stă sub semnul încrederii, al dorinței comune de a depăși orice obstacol. Începând de astăzi, învățământul vrâncean va dovedi încă o dată că este pregătit să facă față provocărilor. Am demonstrat că avem capacitatea să ne adaptăm rapid, iar prin eforturile echipei părinți-cadre didactice-elevi autoritățivom găsi soluții și de acum încolo, pentru tot ce ne propunem să împlinim.
Începând de luni, 11 septembrie 2023, cei aproximativ 37000 de elevi și preșcolari din județul Vrancea sunt așteptați să înceapă cu încredere cursurile în noul an școlar 2023-2024.
Cele 113 unități școlare de stat cu personalitate juridică și 312 structuri arondate, 10 unități de învățământ particular, grădinițe și școli postliceale, sunt pregătite să-și primească elevii și preșcolarii în condiții adecvate pentru un proces didactic eficient și cu un real impact formativ.
Anul școlar 2023-2024 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri, structurat pe 5 module/intervale de cursuri, despărțite de 5 vacanțe:
- Modulul 1 – de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023;
- Vacanță: 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023;
- Modulul 2 – de luni, 6 noiembrie 2023, până vineri, 22 decembrie 2023;
- Vacanță : 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024;
- Modulul 3 – de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri, 16 februarie 2024;
- Vacanță : o săptămână, în perioada 19 – 25 februarie 2024;
- Modulul 4 – de luni, 26 februarie 2024, până vineri, 26 aprilie 2024;
- Vacanță : 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024;
- Modulul 5 – de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024;
- Vacanță: 22 iunie 2024 – 8 septembrie 2024;
„Școala altfel” și „Săptămâna verde” au loc în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024 și vor fi stabilite la nivel de unitate școlară. Cele două programe se planifică în module diferite și vor trebui comunicate de către școli părinților și elevilor până la 1 octombrie 2023.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024, iar pentru clasa a VIII-a, o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 14 iunie 2024.
Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024, iar pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.
Fiecare an școlar aduce cu el noi oportunități și provocări, iar misiunea noastră este de a asigura accesul la o educație de calitate, într-un mediu sigur și incluziv, în care toți elevii, indiferent de abilitățile lor, să se simtă acceptați, respectați și susținuți în procesul de învățare.
Inspectoratul Școlar Județean Vrancea transmite mulțumiri tuturor celor care contribuie la succesul învățământului vrâncean și la dezvoltarea armonioasă a copiilor și tinerilor noștri: părinților, primii și cei mai importanți mentori, cadrelor didactice, care, cu pasiune și devotament, creează medii de învățare și îndrumă elevii spre performanță, reprezentanților comunităților locale, parteneri implicați în proiectele ce vizează educația. Știm că educația este cheia succesului și că împreună, ca o comunitate școlară unită, putem realiza lucruri mărețe.
Un an școlar 2023-2024 plin de reușite și satisfacții!
Inspector Școlar General, prof. Gabriela Marchitan
Ce a transmis prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, pe Facebook, despre noul an școlar
„Sosirea noului an școlar aduce cu sine o mulțime de emoții și pregătiri meticuloase în școlile din Vrancea. Deși cu nerăbdare așteptăm ziua de 11 septembrie, constatăm că numărul estimat al elevilor s-a diminuat cu aproape 5000 față de anul precedent, conform datelor Inspectoratului Școlar Județean Vrancea.
Cu toate acestea, în fața acestor provocări, comunitatea noastră se mobilizează. Hotărâți să găsim soluții, ne-am concentrat eforturile asupra aspectelor instituționale, lucrând împreună cu primarii pentru a identifica în timp util variantele optime pentru relocarea elevilor din școlile aflate în proces de renovare.
În efortul de a asigura un program școlar cât mai stabil, am solicitat Inspectoratului Școlar Județean Vrancea o analiză, privind necesitatea suplimentării curselor, sau ajustarea orarului, mai ales pentru elevii navetiști, astfel încât fiecare copil să poată ajunge acasă în siguranță
Sunt ferm convins că fiecare problemă are o soluție, mai ales când vine vorba de educația copiilor noștri. Acest aspect esențial, privit din orice unghi, ne motivează să căutăm răspunsuri eficiente și responsabile. Calitatea educației reprezintă garanția reușitei pentru generațiile viitoare de copii și tineri!
Cu angajamentul că vom depune toate eforturile pentru a oferi un mediu educațional demn de potențialul fiecărui elev, le urez atât profesorilor cât și elevilor, un an școlar plin de realizări
„La nivelul judeţului Vrancea, dintr-un număr total de 434 de unităţi de învăţâmânt, 194 de şcoli şi grădiniţe nu deţin în prezent autorizaţie sanitară de funcţionare. Motivele neautorizării sunt, în peste 33% din situaţii, atât din mediul rural, cât şi din mediul urban, faptul că acele unităţi de învăţâmânt se află în clădiri care fac obiectul unui amplu proces de modernizare şi reabilitare, după care, cel mai probabil, acestea vor primi autorizaţie sanitară. Avem şi situaţii în care, mai ales în mediul rural, unităţile de învăţâmânt respective nu au solicitat autorizaţie sanitară de la DSP”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul DSP Vrancea, Cătălin Graur.
Cele mai multe unităţi de învăţâmânt neautorizate sunt din mediul rural, respectiv 102 grădiniţe şi 81 de şcoli, în timp ce în oraşele din Vrancea doar şase grădiniţe şi trei şcoli nu deţin autorizaţie sanitară.
Potrivit reprezentanţilor DSP Vrancea, aproape 17% din şcolile şi grădiniţele din mediul rural au grupuri sanitare necorespunzătoare, cinci dintre acestea având încă toaleta în curte.
Peste 33% din grădiniţele şi şcolile din mediul urban neautorizate sanitar au circuite neconforme şi doar 13,1% dintre cele neautorizate din mediul rural sunt în această situaţie.
De asemenea, 11,2% din unităţile de învăţâmânt neautorizate din oraşe şi 2,18% din cele de la sate sunt în prezent în proces de autorizare, dar 31,14% din şcolile şi grădiniţele de la sate nu au solicitat până la acest moment autorizaţie sanitară de funcţionare de la DSP Vrancea.
Informații prezentate în ședința Colegiului Prefectural Vrancea din 31 august 2023
Alimentarea cu apă potabilă - 305 unităţi de învăţământ sunt racordate la sistemul public centralizat
- 101 unităţi de învăţământ sunt racordate la o sursă proprie
- 28 unităţi de învăţământ au sisteme improvizate de alimentare cu apă
Asigurarea încălzirii - 355 unităţi de învăţământ au centrală termică
- 79 de structuri asigură încălzirea cu sobe
Sistem de canalizare -123 unităţi de învăţământ sunt racordate la reţeaua localităţii
- 277 unităţi de învăţământ au canalizare proprie
- 34 unităţi de învăţământ au alte situaţii
Grupuri sanitare
- 384 unităţi de învăţământ au grupuri sanitare corespunzătoare
- 50 unităţi de învăţământ au grupuri sanitare necorespunzătoarte
Asigurarea asistenţei medicale - 397 unităţi de învăţământ au asistenţa medicală asigurată
AUTORlZAŢII DSP
în urma verificărilor efectuate de ISJ Vrancea în colaborare cu DSP Vrancea, datele statistice sunt următoarele:
- 240 de unităţi de înv ţământ au autorizaţie sanitară de funcţionare, asigurând astfel condiţii igienice adecvate pentru elevi şi personalul şcolar
- 194 unităţi de învăţământ funcţionează fără autorizaţie sanitară de funcţionare
Dintre cele 194, 9 unităţi de învăţământ au documentaţia în lucru:
- Şcoala Gimnazială „Victor Slăvescu" Coteşti
- Şcoala Gimnazială Cândeşti şi Grădiniţa Cândeşti (structuri ale Şcolii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu" Dumbrăveni)
- Şcoala Gimnazială Găgeşti
- Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu" Odobeşti - pentru corp nou liceu
- Şcoala Primară Surlea (structură a Şcolii Gimnaziale Păuneşti}
- Şcoala Gimnazială Feldioara (structură a Şcolii Gimnaziale Tănăsoaia}
- Şcoala Gimnazială „Ion Baciu" Tulnici
- Şcoala Gimnazială „Neculai Jechianu" Vrâncioaia
La unele unităţi de învăţământ autorizaţia sanitară nu poate fi emisă din diverse motive, ca de exemplu:
- Şcoala Gimnazială Bogheşti - există un singur grup sanitar în exterior care deserveşte toate corpurile de clădire în care se desfăşoară activităţi
- Şcoala Gimnazială Şerbăneşti - lipsa recepţiei alimentării cu apă de la reţeaua publică
- Şcoala Gimnazială Spulber - alimentarea cu apă se face dintr-o sursă neautorizată
- Şcoala Primară Luncile (structură a Şcolii Gimnaziale Chiojdeni) - grupurile sanitare în exterior, improprii
- Grădiniţa cu PN Verdea - neasigurarea circuitelor funcţionale separate pentru şcoală şi grădiniţă
AUTORIZAŢII ISU
Unități de Învățământ cu PJ
Conform verificărilor în unităţile de învăţământ şi a datelor transmise de ISU, la nivelul judeţului Vrancea:
-
81 unităţi de învăţământ cu PJ din judeţul nostru au obţinut autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), ceea ce reflectă un nivel adecvat de siguranţă în caz de incendiu.
-
20 de unităţi de învăţământ cu PJ sunt neautorizate, dintre aceasta, 11 unităţi de învăţământ au documentaţia în lucru. Aceasta este o problemă pe care o vom aborda cu prioritate pentru a asigura securitatea elevilor şi a personalului.
De asemenea, avem 21 de unităţi de învăţământ cu PJ care nu se supun procesului de autorizare ISU, din diverse motive, conform legislaţiei în vigoare.
Au documentaţia în lucru:
- Şcoala Gimnazială Chiojdeni
- Centrul Şcolar pentru Educaţie lncluzivă „Elena Doamna" Focşani
- Liceul de Artă „Gheorghe Tăttarescu" Focşani
- Centrul Şcolar pentru Educaţie lncluzivă Mihălceni
- Şcoala Gimnazială Feldioara (structură a Şcolii Gimnaziale Tănăsoaia)
Şcoala Gimnazială Urecheşti
- Şcoala Gimnazială „Neculai Jechianu" Vrâncioaia
Clădiri cu destinația învătământ din județul Vrancea
- 211 construcţii care aparţin unităţilor de învăţământ preuniversitar şi care funcţionează cu autorizaţie de securitate la incendii, asigurând astfel un mediu sigur pentru activităţile şcolare.
- 36 de construcţii funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendii.
- 253 de construcţii care, în prezent, nu se supun procesului de autorizare ISU.
ASIGURAREA SECURITĂŢII UITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT
- 376 de unităţi de învăţământ au un plan de pază aprobat de Poliţie, ceea ce reprezintă un pas important pentru securitate.
- 365 de unităţi de învăţământ au efectuat analiza de risc, contribuind astfel la identificarea şi gestionarea potenţialelor ameninţări.
- 283 unităţi de învăţământ dispun de pază (pază umană/ pază proprie/ contrscte cu societăţi specializare de pază/ sistem de supraveghere video/ pază mixtă).
- 158 de unităţi de învăţământ nu dispun de servicii de pază sau sisteme de supraveghere video. Vom analiza şi implementa măsuri pentru a spori siguranţa acestor unităţi.VERIFICAREA STADIULUI DE IGIENIZARE
Până la data de 22 august 2023, conform datelor din chestionarul aplicat, directorii unităţilor de învăţământ cu PJ au apreciat procentual, stadiul pregătirii începerii anului şcolar 2023-2024, astfel:
- 20 unităţi de învăţământ -100%
- 2 unităţi de învăţământ - 99%
- 29 unităţi de învăţământ - 95%
- 43 unităţi de învăţământ - 90% 3 unităţi de învăţământ - 85%
- 16 unităţi de învăţământ -80%
VERIFICAREA STOCURILOR DE COMBUSTIBIL
În ceea ce priveşte achiziţionarea cantităţii necesare de combustibil solid pentru iarnă, directorii au declarant următoarele procente:
- 43 unităţi de învăţământ între 90% şi 100%,
- 6 unităţi de învăţământ între 30% şi 50%.
- 6 unităţi de învăţământ între 30% şi 50%.
- alte răspunsuri: în curs de achiziţionare, achiziţie parţială, încheiat contract şi urmează achiziţia, achiziţia se face la sfârşitul lunii septembrie conform planificării.
Stocurile de combustibili se vor verifica (acolo unde este cazu) şi în perioada 25.08. - 01.09.2023 în cadrul inspecţiei tematice effectuate de ISJ Vrancea
TRANSPORTUL ŞCOLAR
În prezent, la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţul Vrancea există un număr de 96 microbuze microbuze şcolare, 8 în mediul urban şi 88 în mediul rural, care deservesc 65 unităţi de învăţământ.
Situaţii sesizate de către directori, referitoare la situaţia microbuzelor din dotare:
- Şcoala Gimnazială „Ionel Sârbu" Ciorăşti - microbuzul existent are starea tehnică proastă şi solicită un microbuz nou
- Şcoala Gimnazială „Victor Slăvescu" Coteşti - au 1 microbuz şi mai solicită 1
- Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu" Dumbrăveni - au 1 microbuz şi mai solicită 1
- Liceul cu Program Sportiv Focşani - microbuzul este achizitionat in 2007, fiind nevoie urgentă de a fi înlocuit
- Şcoala Gimnazială Jitia - microbuzul este uzat şi necesită des reparaţii
- Şcoala Gimnazială „Valeriu D. Cotea" Vidra - cele 4 microbuze din dotare sunt foarte uzate, întreţinerea lor fiind extrem de costisitoare.
ASIGURAREA RESURSEI UMANE
Încadrarea cadrelor didactice în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Vrancea pentru anul şcolar 2023-2024 s-a realizat cu asigurarea calităţii în educaţie.
În data de 05 mai 2023, ISJ Vrancea a publicat 1256 posturi/ catedre vacante/ rezervate pentru anul 2023-2024, ce puteau fi ocupate prin concurs naţional sau judeţan.
Concursul naţional de ocupare a posturilor/catedrelor didactice vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar din data de 12.07.2023, a fost organizat şi s-a desfăşurat în baza Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2023-2024, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 6218/09.11.2022, cu completările şi modificările ulterioare. 48,8% dintre candidaţi au obţinut note peste 7 {şapte), 33,8 % dintre candidaţi au obţinut note între 5 şi 7.
Începând din data de 17 august 2023 au avut loc şedinţele publice de repartizare a cadrelor didcatice, conform notelor obţinute la concursul naţional de ocupare a posturilor.
Se constată un deficit de cadre didactice pentru disciplinele matematică, fizică şi chimie.
Din cele 1256 de posturi/ catedre publicate în data de 5 mai 2023, 434 au fost ocupate de cadre didactice calificate, în şedinţele publice, pe baza notele obţinute la concursul naţional şi au rămas 822 posturi/ fracţiuni care vor fi ocupate în perioada 31 august -1 septembrie, după concursul judeţean.
În data de 29 august 2023 a avut loc concursul judeţean de ocupare a posturilor.