Educație

Cum a fost la cea de-a patra ediție a Concusului Județean „Simion Mehedinți” desfășurată sâmbătă, 8 iunie la CNU Focșani

Ziarul de Vrancea
10 iun 2019 1636 vizualizări

Sâmbătă, 8 iunie 2019,  s-a desfășurat la Colegiul Național Unirea a patra ediție a Concusului Județean „Simion Mehedinți”, ce a avut în acest an tema „Geograful francez Emmanuel de Martonne și România”, o temă care a permis evidențierea contribuției geografului francez Emmanuel de Martonne la trasarea granițelor României Mari în cadrul Conferinței de Pace de la Paris, în 1919. Activitatea de anul acesta a completat într-un mod armonios ediția de anul trecut „Centenarul Marii Uniri. Perspective geografice”, când a fost evocată activitatea unor geografi români (unii dintre ei, discipoli ai marelui geograf francez, pasionat de România și de țăranul român) la înțelegerea unității de neam, spațiu și credință a românilor din spațiile intra și extracarpatice, la formarea unei conștiinței naționale și în final la Marea Unire.

Manifestarea a fost structurată pe 2 mari evenimente – un concurs organizat pe 2 secțiuni (secțiunea teoretică și secțiunea eseu), la care au participat 8 echipe reprezentând licee din Focșani și care a fost câștigat de echipa Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu”, urmat de elevii Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” (premiul al II-lea), Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” (premiul al III-lea), Colegiul Național „Unirea”, Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” și Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” (mențiune), Colegiul Tehnic „Ion Mincu” și Liceul Tehnologic „G.G. Longinescu” (diplomă de participare).  La secțiunea eseu au fost premiate lucrările elevilor Nectaria Guraliuc de la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” (premiul I), Staicu, Dărăban Roberta Petronela de la Colegiul Național „Unirea” (premiul al II-lea), eleva Pistrui Cristina de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” (premiul al III-lea), Gabriela de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza, Tomulescu Gabriel de la Liceul „G.G. Longinescu” și Mang Arthur Mihai de la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu”  (mențiune).

La fondul de premiere au contribuit Asociația „Simion Mehedinți”, Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB), Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea prin programul LIFE WOLF.

 Al doilea eveniment l-a reprezentat secțiunea de comunicări științifice  - prof.dr. Răzvan Săcrieru - „Vrancea în cercetările geomorfologice ale lui Emmanuel de Martonne”, drd. George Vasile Ursu, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava - „Aspecte inedite din activitatea geografului francez Emmanuel de Martonne în România” și dr. Romeo Valentin Muscă -                       „Considerațiuni privind harta etnografică a Țărilor Române în viziunea lui Emmanuel de Martonne”. Toate comunicările, deși au abordat aspecte diferite ale vieții și activității geografului francez, au reliefat dragostea și atașamentul acestui savant pentru România și români, dovedită prin întreaga activitate strict științifică (creatorul geomorfologiei în România) dar și prin impactul geopolitic al cercetărilor sale realizate în toate provinciile românești.

Un eveniment complex cu un conținut științific ce a încântat publicul participant, elevi, profesori, oameni pasionați deopotrivă de geografia și istoria acestui neam și care s-a desfășurat în în sala de festivități a Colegiului Național „Unirea”, unul dintre organizatorii evenimentului alături de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Societatea de Geografie din România- Filiala Vrancea și Asociația Personalului Didactic „ Simion Mehedinți”.

Informații transmise de prof Răzvan Săcrieru

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.