Educație

Cronica volumului „Schimb de noapte” realizată de scriitorul vrâncean Gheorghe Andrei Neagu

Gheorghe Andrei Neagu
26 sep 2024 875 vizualizări

O antologie de autor

Mărturisesc sub imperiul unei surprize extrem de plăcută că doamna  Camelia Iuliana  Radu, mi-a trimis un  volum de poezie bilingv, sub titlul „SCHIMB DE NOAPTE”, apărut la  editura Avalon din Cluj- Napoca în anul 2023, prefațat de Ovidiu Pecican. De la primele rânduri, acesta captivează atenția cititorului și îl determină să urmărească atent ”rețetele poetice”  cuprinse în volum. ” Schimbul de noapte  este o antologie de autor. Ea vine la capătul unor experiențe și după circa douăzeci de volume publicate până astăzi de o autoare ajunsă la deplină maturitate.”   Şi, pentru  că autoarea nu a prins în volum nimic autobiografic, am aflat despre  domnia sa că a publicat prima poezie într-o antologie de copii „Crisalide” încă din 1969, la  doar opt ani. Născută în Slatina, îşi dezvoltă calităţile artistice pe meleaguri brăilene. Reporter  TV pentru emisiuni de copii ia o menţiune pentru pictură în anul 1970 la  UNICEF.

După revoluţie a devenit ploieşteancă şi  jurnalist la Jurnalul de Prahova, publicând în numeroase reviste literare – printre care şi Oglinda Literară – poezii publicând până în prezent peste douăzeci  de volume. Bineînţeles, că a obţinut numeroase premii literare, recunoscându-i-se astfel valoarea discursului poetic. Remarcată de Felix Nicolau, Traian T. Coşovei, Alex Ştefănescu, Daniel Cristea Enache, autoarea îmi trimite volumul Schimb de noapte, care m-a surprins plăcut. Cum să nu te entuziasmezi, atunci când descoperi formulări poetice de genul „…bolnavii dorm aliniați/ lumina are privirea stinsă/ din vreme în vreme auzi hârșâitul papucilor/ pe cimentul rece/  capătul culoarului fixează  ușa spre lift/ o poți lua în sus sau în jos/ ușa este întredescchisă.

De fapt poeta nu foloseşte  metafora decât ca  o formă de ansamblu. Să privim înlăuntrul poeziei „În uterul poeziei”, „ninge/ cine  ştie/ poate  mâine/ undeva/ în oraş/ un om de  zăpadă va  prinde viaţă” – pag.90. Poezia  scurtă  şochează prin  titlu  ce  pare  a fi fără de legătură cu textul care urmează.  În realitate, dacă  te  laşi furat de  cuvintele simple, parcă vezi  cum în  noapte prinde  viaţă  un  om de zăpadă. DINCOLO DE FUGĂ  este o esență concentrată de înțțelepciune: ” trupul rațiunea și sufletul/ degeaba au fost născuți frați/ dacă se ceartă de fiecare dată/ și merg la școli diferite/” La  pag. 112 din volumul prefaţat de Ovidiu Pecican, drept  o  antologie dăm  peste poezia „Sora mea mai  mică  stă pe  scară”.  „Sora mea mai mică visează să se mărite/ în fiecare seară/ spală păcatele oraşului/ frecându-şi bine  pielea/  cu apă de ploaie şi detergent lichid/ subsuorile ei miros a mere/ şi a deşeuri  petroliere”. La pag. 40, găsim o poezie din două versuri  care nu are nici  măcar titlu „lumea s-a micşorat  când ai venit  acasă/ încăpea toată sub lumina  unui  bec”. De ce  vă îndemn să  citiţi o asemenea antologie? Pentru a vedea  cum se construiesc din  cuvinte simple stări ce sensibilizează sufletul cititorului. Există şi sensuri metaforice cum  ar  fi : ”trupul meu a încetat să mai asculte de mine/ sătul și plictisit de tropăitul chiriașului de la mansardă/” Dacă răsfoieşti acest  volum, ai  să dai peste titluri ce  stârnesc curiozitatea. Chiar prefaţa se numeşte „Patrula lirică”. Şi asta  pe bună  dreptate. 

Dacă ar fi să citim doar  titlurile de poezie din cuprinsul acestei antologii, am rămâne adeseori miraţi şi surprinşi de tâlcul  ascuns al unor  stări poetice gata să izbucnească, într-o metaforă surprinzătoare.

Gheorghe Anderi Neagu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.