Educație

Cronica realizată de scriitorul vrâncean Gheorghe Andrei Neagu la recenta carte a Acad. Prof. Dr. Liviu Pendefunda

Gheorghe Andrei Neagu
18 aug 2024 1241 vizualizări

Binecuvântarea lui Pendefunda

înregistrările akashice, trecutul și viitorul se împletesc într- un prezent continuu.”         

Cuprins de o irealitate profundă, Liviu Pendefunda îşi măreşte zestrea din saga „Binecuvântarea himerei” cu un nou volum. „Daled”,  apărut la  editura „Contact Internaţional” în anul 2023, este dedicat soţiei autorului – Julieta. Volumul este structurat pe mai multe cărţi, alcătuind un fel de pentagramă (pentru că sunt cinci cărţi), care cuprind la rândul lor o sumă de confesiuni filozofice pline de taine, ce sunt mai presus de lectura unui om cu o zestre intelectuală medie. 

Volumul, în întregul lui, se adresează unor „iniţiaţi” care au o minte deschisă spre acele rostiri ce-ţi umplu sufletul cu definiţii, între Saint Exupery – Citadela şi Prolegomenele lui Kant. „Căldura ardea aleea  leilor  şi gândurile se topeau pe treptele uscate ale vântului solar” (pag. 149). Sau „Mica moarte. Acesta este secretul. Ne hrănim din mica moarte, din idealul ei”(pag.218). Alteori, autorul îl foloseşte  pe Descartes, drept argument în formulările sale. Vorbind despre „multiversul divin”, păstrează esenţe filozofice aidoma bibliotecilor pentru care are un simţ al adoraţiei nemăsurate, folosind definiri ca: „steaua dimineţii reîncarnate”, „imaginea profetică a viitorului”, „străfundul unei fântâni  asemănătoare unei găuri negre, unde minciuna , falsitatea ori distorsiunile ideatice, nu sunt posibile”. Autorul ne înfăţişează „catastrofa repetată a ţinutului Daled”. În fapt, aceasta este cheia care dă titlul volumului. Până şi „Binecuvântarea himerei” nu este altceva  decât o himeră pur şi simplu. 

Din când în când,  simţirea  neaoş românească strigă „ce dor mi-e de tine mamă” (pag.81). Până şi această simţire pământeană este transferată pe „umerii unei pisici”.

Volumul este plin de întrebări lăsate dinadins fără răspuns, de parcă rostul lor ar fi chiar acesta, să nu ţi se ofere  răspuns. Din câte am mai lecturat din opera autorului, am găsit paşi  către o „iluminare a minţii umane”. Eram aproape de a mă teme că a eşuat, dar îl simt cum vâsleşte din greu spre această iluminare.”Este interesant de observat că mă aflu din nou în barca ce mă duce între lumiVâslașul  este punctul central al scenei…” E o carte a arcanelor minore din seria aerului…” (pag.261). Motivul arcanelor e prezent în toate volumele ce ţin de saga  Himerei.

Personajele  mitice îşi găsesc adeseori rostul în garanți oferiți  de autor drept martori ce pot aduce „ iniţierea  pentru viaţă”. Liviu, ca un neurolog sadea, face adeseori incursiuni psihologice între Mitos şi Krateea, consideraţi drept părinţii lui Pratolaos. Volumul nu abundă de trimiteri la personaje antice, dar te ademeneşte atunci când  foloseşte personajele mitice  pentru devoalarea sensului vieţii.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Îmi imaginez, cum îşi trata autorul pacienţii internaţi la neurologie. Pentru mine ar fi fost o încântare să-l aud perorând la căpătâiul unui bolnav despre  zei şi mituri. Sau, poate  mi-ar fi pus răbdarea la încercare cu atâtea trimiteri aluzive într-o lume în care nu eram familiarizat. Spun  asta, pentru că autorul se dovedeşte a fi bogat şi bine documentat atunci când îşi propune de exemplu să ne vorbească despre „Legendele  Timpului”. Autorul mărturiseşte că Victor Hugo în „La Legende des Siecles”, s-a lăsat influențat de  „Cartea lui Enoh”. Mai mult, ne dezvăluie că nu-i sunt străine iniţierile spirituale tipice lui Guènon. După cum nu este străin şi de „egregora” lui Jules Boucher.

   După ce ne conduce acolo unde aportul psihic şi aportul spiritual au multe lucruri ce se îmbină, mai ales într-o biserică, autorul ne surprinde cu o definire plină de calm şi seninătate. „Se spune că soarele râde parfumurilor florilor. Adeseori autorul îşi surprinde copilul râzând cu ochii în lacrimi, demonstrându-ne că este omul ce aleargă după miraje: „O lume a îngerilor şi a pelerinilor hermiţi” (pag. 278). 

N-am vorbit despre ilustraţiile acestui volum. Faptul că apar în culori tulbură şi mai mult imaginaţia cititorului, pentru că nu bănuiam pe  Liviu Pendefunda că este şi pictor. Şi aşa şi este. Temele alese sunt în concordanţă cu subiectul scrierilor sale. Mai mult, acum îmi explic de ce fiica domniei sale Elleny a moştenit  harul picturii. Se pare că am avut norocul să-i găzduiesc expoziţia de debut, la o vârstă la  care de obicei fetele joacă şotron. Şi să mai spună cineva că moştenirea genetică nu are importanţă în devenirea urmaşilor. 

Revenind la volum, pot să remarc un balans  între rostirile poetului Baudleare şi Tarot, prilejuind noi revelaţii  despre cer şi pământ. 

Deşi îmi vine  greu să accept că  autorul are stări despre „parcursul iniţiatic” sau despre plutiri pe insule spre univers ca în delirul fantast al lui  Brussolo. Atunci verticalitatea unei coborâri pentru cercetarea curentului prin meditaţie, poate fi un moment relevant comparabil cu „peştera lui Platon. Numai aşa se justifică  devoalarea simbolistică a lumii masonice în care Exupery este recunoscut ca atare în pag.274. 

 Practic întregul  volum este o iniţiere în misterele lumii. Autorul ne  ajută ca un maestru adevărat ori de câte ori rătăcim în universul cunoasterii.

Gheorghe Andrei Neagu

Citiți și:Cine este Acad. Prof. Dr. Liviu Pendefunda​

Liviu Pendefunda (), este un neurolog și scriitor român, membru a 9 academii prestigioase din lume. A debutat publicistic în revista Convorbiri literare, în martie 1971, iar debutul editorial a fost în anul 1979 cu cartea Sideralia, Editura Litera, București.

Viață profesională

Studii:​

A absolvit liceul "Mihai Eminescu" Iași, promoția 1971 și a urmat studiile Facultății de Medicină[1], secția medicina generală Iași, promoția 1971-1977. A devenit doctor-medic în septembrie 1977, diploma nr. 9076/29 IX 1977. În anul 1977 (13 octombrie) devine intern prin concurs, medicină internă, decizia MS nr.VI/A/IX/01/3466. Devine medic secundar neurologie, Spitalul Nr. 3 Iași 1 IV 1982-1 IV 1985 și medic principal de specialitate neurologie prin examen (28-03-1985). Alte specializări dobândite în decursul anilor sunt: curs de neurofiziologie clinică și explorări funcționale în neurologie, nov. 1977, Târgu Mureș; curs de neuro-oftalmologie februarie - iunie l988, Iași; curs de neurosonologie (Prof.Dr.G.M.von Reutern) Freiburg 1988; specializare în neurosonologie (Transcranial Doppler și Duplex Sonology) prin bursă Deutsche Fortsunggemeineschäft în colaborare cu Academia Română, Freiburg 1989; curs neuroimaging Veneția 1990 și Graz 1992; doctorand prin concurs feb 1989, decizia 4283/9 iul 1990 a rectoratului UMF Iași conform dispoziției MS 27707/20 III '90 și 34396/29 VI '90; medic primar neurolog prin concurs martie 1991, ordinul MS 800/ 10 VI 1991 nr.VIII d/MB/3296 - 18 VI 1991; doctor în științe medicale 1991, 12 aprilie, hot.cons.prof.14 mai, ord M.I.S. 6775/11 iun, diploma de doctor  seria 1590, nr.398/ 30 august 1991; curs de neurofiziologie clinică, Budapesta iul. 1994; curs international de epidemiologie clinică a maladiilor cerebrovasculare, Krems, aug 1998; curs postuniversitar Medical management and health insurance management system, Iasi 4-6 iulie 1999; curs postuniversitar de sofrologie și hipnoză, Iași decembrie 1999; curs de Biointegrarea Implantelor Orale, Iași 2002-06-25; Cursul de neurooftalmologie, Iași 26-28 septembrie 2003; programul educațional pentru managementul epilepsiei Epi-Expert, Iași  2004; cursul “La therapie moderne dans les lesions vasculaires cerebrales et spinales” Iași 2005; cursul de formare continua Neuro-oftalmologie, Iasi 2007; Cursurile de neurosonologie, neuroimagistica si neuropatologie, Sinaia, 2007; curs „Actualitati in neurostiinte”, Iasi 2008; Teaching course and Continuing Education, Sinaia 2008; Curs de formare continuă Neurooftalmologia – Actualități, Iași 2010, 2011;

Funcții:

 

În decursul anilor, datorită rezultatelor a ocupat mai multe funcții profesionale. Încă din 1978, a ocupat poziția de medic șef coordonator dispensarul Scânteia și totodată, a fost si membru în colectivul de conducere al revistei "Sănătatea" (noiembrie 1975 - decembrie 1978). În anul 1982, devine asistent universitar Clinica Neurologică IMF Iași, Catedra IV,  poziția 28 prin concurs. În perioada 1983-1987, este vicepreședinte al Asociației Filateliștilor Municipiului Iași. In anul 1985 este pus în poziția de secretar științific al Cabinetului absolventului. În anul 1990, este numit în funcția de secretar al Asoc. Neurologilor din Moldova. Pe 23 martie 1990, este numit membru în Comitetul de conducere al Soc. EEG, EMG și Neurofiziologie clinică române. Mai ocupă poziția de secretar științific al secției de Neurologie a Congresului Balkanic, Istambul (1983) și al consfătuirii româno-bulgare Neurologie, Piatra Neamț (1987). În perioada 1990-1998, este numit secretar general al Societății Române de Psihoneuroendocrinologie. Tot în anul 1990, este profesor invitat la Universitatea Buffalo, N.Y.. Tot în același an, septembrie 1990, este numit secretar științific la cea de-a 14-a Consfătuire a neurologilor din Moldova, primul simpozion Iași-Chișinău și primește și aviz special de liberă practică nr. 3696/18 decembrie 1990 MS Resurse umane, pentru neurologie și neurosonografie. În anul 1991 (19 septembrie) este desemnat președinte al secțiunii de patologie vasculară medulară (IV) la al II-lea Simpozion al Neurologilor din Moldova, Chișinău-Iași. 

În anul 1992, ocupă poziția de medic șef secția clinică a II-a Neurologie, prin decizia nr. 6 / 5.01.1992 a Consiliului de administrație a Spitalului nr. 3 Iași, confirmat prin concurs, urmat de poziția pe care o va ocupa în anul următor, anume, șef disciplină neurologie, facultatea de stomatologie, UMF Iași. Promovează la rangul de șef lucrări Neurologie, Departamentul Neuropatologie U.M.F. Iași decizia nr. 6268 din 5 octombrie 1992. În anul 1993, primește funcția de președinte al Conferinței de Stres și Depresie, București (2 iunie) și președinte al secției de Neurologie la Simposium internațional de neuro-psihiatrie, Croația. Încă din 1993 pâna în anul 1997 este numit președinte al Societății Române de Neurosonologie. Tot în acest an, devine fondatorul și directorul revistei  "Acta Neurologica  Moldavica"[2]. În perioada 1994-1999 este membru în comitetul de conducere al Societății Române de Neurofiziologie Clinică și tot din anul 1994 până în anul 2000, este membru în comitetul Consiliului de Prevenire a Accidentelor Vasculare Cerebrale a SEESNP. Tot în anul 1994, mai devine membru al Comitetului de organizare a Conferinței Thessaloniki, Wien, secretar științific al Simposionului "Actualități în științele neurale" Iași și secretar general al Societății de Neurologie Iași-Chișinău. În perioada 1994-1998, este numit șeful disciplinei de Neurologie, Universitatea Apollonia, Iași. În anul 1995, devine fondator și membru în colegiul redacției revistei Societății Române de Neurofiziologie Clinică și membru în colectivul de cercetare a mișcărilor involuntare a Academiei Americane de Neurologie.

În anul 1996 devine conferențiar disciplina neurologie, departamentul medicina interna, facultatea de stomatologie, U.M.F. Iași, decizia nr. 10602/ 12.11.96. Tot în acest an devine membru în colectivul de cercetări biomedicale al Academiei Române de Științe Medicale. Anul 1997, îl desemnează ca fiind președinte pentru mai multe evenimente și anume:

Tot în anul 1997 este numit copreședinte și organizator principal al celui de-al 5-lea Simposion Iași-Chișinau (26 septembrie).

În octombrie 1998, devine membru în consiliul de organizare al Simp. Actualități în științele neurale, Iași, iar în noiembrie membru al consiliului științific al Conferinței naționale de stroke, București. Tot în anul 1998, devine membru în redacția revistei Analecta BIT, Iași.

Este numit membru în comisii de concurs pentru examenul de specialitate (1993, 1996, 1998) de medic primar (1993, 1995, 1997, 1998), de ocupare a posturilor de preparator și/sau asistent UMF Iași (1992, 1998, 1999), șef lucrari UMF Iași (1999) și conferențiar Univ. Sibiu (1999) și referent și membru în comisiile de examen a numeroase doctorate (Iași, Craiova, Chișinău). Tot în anul 1999 (octombrie) este desemnat membru în comisia de îndrumare metodologică în jud. Botoșani și Vaslui. Este profesor invitat la Universitatea Aristotelis Thessaloniki, martie-aprilie 1999.În perioada 1999-2000 este numit șef catedră Medicală II și membru în comitetul colectivului de catedră în februarie 2000.

Aferent acestei perioade (1999-2000), este numit chairman al sesiunii de neurosonologie Conferința națională de stroke, Piatra Neamț (1999), membru în comitetul științific conferința neurologie Timișoara (7-8 octombrie 1999) și membru în comitetul departamentului Psihoneuroendocrinologie, UMF Iași (februarie 2000).

În anul 2000, devine profesor pe disciplina neurologie, Catedra Medicală II, facultatea de stomatologie, U.M.F. Iasi, decizia nr. 2/ 07.2000 in baza OMEC 4210/20.07.2000.

În anul 2001 (noiembrie) primește poziția de Deputy Director General International Biographical Center Cambridge, England, iar în decembrie, același an, devine membru în Research Bord of Advisors, al American Biographical Institute.

În anul 2004, este numit membru în biroul de conducere al Departamentului de Neuropatologie UMF Iasi, iar din anul 2006, obține abilitarea de conducator de doctorat in specialitatea neurologie prin Ordinul Ministerului Educatiei și Cercetarii nr. 3823/ 3 mai 2006. 

În perioada 2005-2007, este coordonator de proiect de masterat: Implicațiile patologiei neurologice în disfuncțiile orofaciale, UMF Iași, iar tot din 2005 până în anul 2008 este director de proiect pentru grantul nr. 410 pentru Spitalul de urgențe Sfânta Treime Iași, aprobat de Academia de Stiințe Medicale cu titlul: Sistem automat de diagnostic paraclinic in sindromul disfunctional al sistemului stomatognat. În 2007, obține poziția de lector al Cursului de formare continua Neuro-oftalmologie, Iași.

Moderator Simposionul Fr.R.Rainer, Comisia de Antropologie, Academia Romana, Bucuresti 2009, 2011. Membru în Comitetul științific de organizare al Congresului Internațional Zilele Medicinei Dentare Iași-Chișinău, Iași 2009. Senior editor în redacția revistei Oglinda literară, 2009. Secretar general United Cultural Convention 2009. Membru în colegiul redacției Revistei Române de Neurochirurgie Neurosurgery, 2010. Coordonator program Simposionul CNS Inovators, Iasi 2010. Lector Curs de formare continuă Neurooftalmologia – Actualități, Iasi 2010. Vice-Chancelor of the World Academy of Letters, 2010

Text informații:ro.evrybodywiki.com


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.