Educație

Creștem infractori: în numai un an, aproape s-a triplat numărul de cazuri de infracțiuni în școli

Mihaela Vlădescu
25 ian 2018 1675 vizualizări

Elevii din mai bine de jumătate dintre școlile vrâncene nu sunt în siguranță, unitățile neavând pază. IPJ atrage atenția autorităților locale că sunt obligate prin lege să asigure măsuri privind securitatea elevilor.

Numărul cazurilor de infracțiuni în unitățile de învățământ vrâncene aproape s-a triplat în numai un an.  Situaţia operativă înregistrată în primele patru luni ale anului şcolar 2017 - 2018, dată publicității de către poliția vrânceană, în cadrul Colegiului Prefectural de joi, arată că în perioada analizată, la nivelul judeţului Vrancea, în incinta unităţilor de învăţământ şi în zona adiacentă, au fost înregistrate 27 de infracţiuni în care au fost implicaţi elevii, aparţinătorii acestora sau cadrele didactice, cu 17 mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Din cele 27 fapte înregistrate, 26 au fost comise în incinta unităţilor de învăţământ. "Pe genuri de fapte avem următoarea distribuţie: 13 (+8) infracţiuni de lovire şi alte violenţe, 13 (+11) infracţiuni de furt, 1 (0) infracţiuni de purtare abuzivă. După locul comiterii faptelor, în mediul urban au fost înregistrate 20 (+14) fapte iar în mediul rural au fost înregistrate 7 (+3) fapte", se arată în informarea IPJ.

Cele mai multe infracțiuni, 5 furturi şi 6 infracţiuni de lovire sau alte violenţe, au fost comise în Focșani, două infracţiuni de lovire sau alte violenţe la Adjud, o infracţiune de lovire sau alte violenţe şi 5 infracţiuni de furt la Panciu, o infracţiune de lovire sau alte violenţe la Mărășești, o infracţiune de lovire sau alte violenţe la Dumitrești, două furturi la Măicănești, o infracţiune de lovire sau alte violenţe şi o purtare abuzivă la Golești, un furt la Vîrteşcoiu și o infracţiune de lovire sau alte violenţe la Domnești, potrivit documentului.

Ca distribuție pe categorii de vârstă, se constată că elevii de gimnaziu sunt aproape la fel de violenți ca liceenii. 12 incidente au fost comise în școlile generale, iar 15 în licee.

Mai bine de jumătate dintre școlile județului nu au pază

Același document al IPJ arată că din totalul de 489 de unităţi de învăţământ din județul Vrancea, 257 unităţi nu sunt asigurate cu pază umană sau sisteme de supraveghere video (172 grădiniţe, 82 şcoli primare/gimnaziale şi 3 licee/colegii), însemnând 52,55% din totalul unităţilor şcolare.

"9 unităţi şcolare nu au gard de protecţie, respectiv: Grădiniţa Lizuca din orașul Mărăşeşti, Grădiniţa Nr.1 din com. Năruja, Şcoala Gimnazială Andreiaşu de Sus, Grădiniţa Andreiaşu de Sus, Şcoala Gimnazială Ursoaia din comuna Reghiu, Şcoala Generală Dimitrie Guşti din com. Nereju, Şcoala Generală Poduri II din com. Nereju, Şcoala Generală Chiricari, com. Nereju şi Şcoala Generală Sahastru din com. Nereju. Pentru 19 unităţi de învăţământ au fost întocmite analize de risc la securitate fizică, iar 5 nu au implementat măsurile stabilite de evaluator (Şcoala Gimnazială Milcovul, Şcoala Generală Mihai Armencea Adjud, Şcoala Generală Principele Radu Adjud, Şcoala Generală Angela Ghiorghiu Adjud şi Şcoala Generală Marelal Alexandru Averescu Adjud). 11 unităţi de învăţământ sunt amplasate într-o zonă periferică/izolată", se mai arată în documentul IPJ.

Autoritățile locale, obligate prin lege să asigure securitatea în școli

Oamenii legii atrag atenția că triplarea numărului de infracțiuni din școlile vrâncene în numai un an are la bază lipsa asigurării unor măsuri de securitate. Cele obligate prin lege să ia astfel de măsuri sunt autoritățile locale.

Legea nr. 29/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, la art. 4 alin. (1) precizează: Consiliile judeţene .... şi consiliile locale alocă, în limita bugetelor aprobatei resurse financiare necesare pentru realizarea împrejmuirilor; securizarea clădirilor unităţilor de învăţământ pentru iluminat şi pentru alte măsuri prin care creşte siguranţa unităţilor şcolare, la solicitarea consiliului de administraţie al unităţilor şcolare, cu sprijinul de specialitate acordat de poliţie, conform prevederilor Legii nr. 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, cu modificările şi completările ulterioare".

"Întrucât evenimentele înregistrate în şcoli, în care sunt implicaţi elevii şi cadrele didactice, au un impact mediatic deosebit şi induc un sentiment de insecuritate în cadrul colectivităţilor, vă rugăm ca, în conformitate cu cadrul legal mai sus menţionat şi în limita bugetelor aprobate, să fie identificate resursele financiare necesare instalării unor sisteme tehnice de alarmare antiefracţie (în clasele unde sunt amplasate calculatoare, la cancelarii sau alte locaţii în care se găsesc bunuri însemnate), subsisteme de supraveghere video, instituirea pazei fizice, realizarea împrejmuirilor clădirilor şi asigurarea iluminatului pentru unităţile şcolare din arealul dumneavoastră," este recomandarea reprezentanților IPJ Vrancea, făcută în cadrul Colegiului Prefectural de joi.

Oamenii legii mai recomandă, de această dată directorilor unităţilor de învăţământ, ca, în fiecare caz de violență, să organizeze şedinţe la care să fie invitaţi şi să participe părinţii elevilor implicaţi şi poliţistul care are în responsabilitate unitatea. Cu această ocazie vor fi desfăşurate activităţi preventive, de prelucrare a legislaţiei şi de consiliere a celor implicaţi. (M.VLĂDESCU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.