Educație

Crăciunul - Nașterea Domnului

Romeo-Valentin MUSCĂ
25 dec 2023 3594 vizualizări

Sărbătoare a bucuriei și tristeții deopotrivă, în care unii despachetează darurile, iar alții numără nefericirile, clipă unică din an, bilanț al împlinirilor și eșecurilor, Crăciunul rămâne momentul magic al existenței umane și nu poate fi înlocuit sau trimis în lada cu vechituri. Dincolo de consumerismul care ține loc de doctor pentru suflete și a transformat lumea într-o societate de indivizi îmbrăcați în moș crăciuni și crăciunițe, Nașterea Domnului, cu colindele sale pietiste și naive, #rezistă. Este adevărat, sub o formă comercială, de un kitsch agresiv, dar #rezistă. Din păcate, pierdem de fiecare dată spiritul Crăciunului – simplitatea. ​

Nașterea Domnului s-a petrecut într-o iesle sărăcăcioasă și mesajul acestui eveniment întâmplat acum două mii de ani este unul care se adresează sufletului. Crăciunul trebuie să aducă liniște în sufletele noastre. Măcar pentru câteva zile să nu mai facem planuri de cumpărături ori să ne comparăm unii cu alții în daruri. Pentru a nu repetea poveștile anilor trecuți despre Crăciun, în acest an ne-am propus să vă prezentăm Nașterea Domnului prin versurile pe care le cântă cetele de colindători.

Aseară pe-n serate 

„Aseară pe-n serate Fecioara Maria / In Betleem cetate călătorind sosea / Și fiind obosită sălașul își căta /În Bethleemul mare nimeni nu o lăsa / Atunci Sfânta Fecioară din oraș ieșea / Și-n câmp într-o poiană acolo s-așeza / Și printre dobitoace pe fânul uscat / Născuse Prea Curata un mare Împărat (...) / De atunci în orice casă se aud colindători / Colinda lor duioasă răsună până-n zori.”

Astăzi s-a născut Hristos

„Astăzi s-a născut Hristos / Mesia chip luminos / Lăudați și cântați / Și vă bucurați !/ Mititel, înfășățel / În scutec de bumbăcel / Lăudați și cântați / Și vă bucurați! / Neaua ninge / Nu-l atinge / Vântul bate / Nu-l răzbate / Lăudați și cântați / Și vă bucurați! / Și de acum / Până-n vecie / Lăudați și cântați / Și vă bucurați!”

Am plecat să colindăm

„Am plecat să colindăm / Domn, Domn să-nălțăm / Când boierii nu-s acasă / Domn, Domn să-nălțăm / Au plecat la vânătoare / Domn, Domn să-nălțăm / Să vâneze căprioare / Domn, Domn să-nălțăm / Căprioare n-au vânat / Domn, Domn să-nălțăm / Au vânat un iepuraș / Domn, Domn să-nălțăm / Să facă din pielea lui / Veșmânt frumos Domnului / Domn, Domn să-nălțăm /.”

Nașterea Domnului, sărbătoarea familiei

Întrucât în zilele noastre confundăm Crăciunul cu „Luna cadourilor”, dorim să amintim celor care au transformat acest eveniment într-un prilej de hoinăreală prin magazine că este sărbătoarea Nașterii Domnului, nu ziua supermarketurilor. Putem merge prin magazine tot anul, numai o dată însă ne putem bucura de nașterea unei persoane care a schimbat lumea. Magii și păstorii nu au mers la cumpărături în noaptea nașterii, ci să se închine pruncului Iisus, care venise pe lume în cetatea Bethleem, după cum spune Scriptura: „În zilele acelea a ieşit poruncă de la Cezarul August să se înscrie toată lumea. Această înscriere s-a făcut întâi pe când Quirinius ocârmuia Siria. Şi se duceau toţi să se înscrie, fiecare în cetatea sa. Şi s-a suit şi Iosif din Galileea, din cetatea Nazaret, în Iudeea, în cetatea lui David care se numeşte Betleem, pentru că el era din casa şi din neamul lui David. Ca să se înscrie împreună cu Maria, cea logodită cu el, care era însărcinată. Dar pe când erau ei acolo, s-au împlinit zilele ca ea să nască, Şi a născut pe Fiul său, Cel Unul-Născut şi L-a înfăşat şi L-a culcat în iesle, căci nu mai era loc de găzduire pentru ei. Bucuria nașterii Fiului lui Dumnezeu a fost bucuria părinților, a familiei, a magilor și păstorilor. Crăciunul din acest punct de vedere creștin este o sărbătoare de suflet și se trăiește în familie.

Din an în an sosesc mereu

Din an în an sosesc mereu / La geam cu Moș Crăciun / E ger cumplit e drumul greu / Da-i obicei străbun /  Azi cu strămoșii cânt în cor / Colindul sfânt și bun / Tot moș era și-n vremea lor / Bătrânul Moș Crăciun / E sărbătoare și e joc / În casa ta acum / Nu-i nicio casă fără foc de ziua lui Crăciun / Acum te las fii sănătos / Și vesel de Crăciun / Dar nu uita când ești voios / Creștine să fii bun!”

Nu uita când ești voios, creștine să fii bun!

Acesta este Crăciunul dragi cititori ai „Ziarului de Vrancea”, transmis din generație în generație. Așa trebuie înțelească și trăită această sărbătoare creștină. Dacă gerul este cumplit și drumul greu, noi să venim la geam cu colindul de Moș Crăciun pentru că este obicei străbun. Acum un secol, satele și orașele județului erau ocupare de trupele germane și colindătorii mergeau cu teamă, pe ascuns, să vestească Nașterea Domnului, dar mergeau. Când colindăm intrăm în comuniune cu strămoșii noștri, care au colindat la rândul lor colindul sfânt și bun și l-au vestit pe bătrânul Moș Crăciun. Nu la instituțiile statului sau la politicieni trebuie mers cu colindul, ci la oamenii simpli de lângă noi, la cei săraci și bătrâni, cărora nu le deschide nimeni ușa. Redacția „Ziarului de Vrancea”, dorește cititorilor să se bucure de sărbătoarea Nașterii Domnului, așa cum s-au bucurat păstorii și magii, în familie, cu îndemnul pe care colindătorii îl spun, de sute de ani, la geam, în seara de Ajun: „Nu uita când ești voios creștine să fii bun!” (Valentin MUSCĂ)

 

Text republicat din ediția 25.12.2017

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.