Educație

Copiii îl omagiază pe Mihai Eminescu

Janine VADISLAV
14 ian 2018 4509 vizualizări

Motto:  „Cât timp va exista, undeva în lume, un singur exemplar din poeziile lui Eminescu, identitatea neamului nostru este salvată.” Mircea Eliade.

VIDEO preluat de pe canalul youtube  ​vrancea atlastv

 

 

A scris ca un zeu şi a suferit din iubire ca un muritor, conştient însă de ceea ce  iubirea ar fi trebuit să-i facă parte şi nu i-a făcut, cum nu i-a făcut parte de recunoaşterea şi preţuirea societăţii în mijlocul căreia a trăit. De aici mesajul sublim transmis de versurile sale, ca un  SOS aruncat în eter. A primit în schimb harul imens de a trăi, suferi şi muri pentru Poezie care, la 167 de ani de la naşterea poetului, a rămas fără egal. Astăzi, 15 ianuarie 2018, întreaga suflare românească omagiază pe cel mai iubit dintre Poeţi, Mihai Eminescu, sărbătorind şi Ziua Culturii Naţionale. 

Nu contează cât de puţini îţi sunt anii, contează cât de mare îţi este simţirea şi dorinţa de a nu lăsa să treacă această zi fără să fi adus o floare, fără să fi trimis un gând către cel care ne-a  dat un nume în lume, Eminescu. Cu acest gând şi această dorinţă s-au pregătit şi cei mai mici dintre locuitorii comunei Broşteni, copiii de la Centrul de Zi „Dănuţ”.  Evenimentul, aflat la cea de a XI a ediţie, se desfăşoară sub genericul ,,Eminescu -Luceafăr / eu-o mică stea!’’

Înconjuraţi de cărţi  şi enciclopedii, îndrumaţi de doamna prof. Elisaveta Norocea, s-au întrecut în a  descoperi lucruri inedite despre viaţa şi opera marelui poet. Copiii cu talent la scris, au pregătit scrisori pline de gingăşie pentru a fi - şi în acest mod- alături de poetul lor iubit. I-au scris cât de mult îl admiră pentru iubirea pe care poetul a purtat-o ţării şi neamului romanesc, fiind un model pentru ei. I-au scris, în cuvinte potrivite vârstei lor, cât de mâhniţi au fost când au aflat prin câte  necazuri a trecut şi cât de greu se descurca din punct de vedere financiar. Nici întâlnirea cu Regina Elisabeta a României, nu l-a sos din sărăcie şi nevoi. Poetă ea însăşi, Regina nu i-a apreciat sinceritatea când l-a rugat să-şi spună părerea  despre o poezie scrisă de ea... După ce a citit, marele poet i-a răspuns scurt şi sincer: „Maiestate! În forma actuală, cred că ar fi mai bine să nu fie publicată“.

„Uiţi că vorbeşti cu regina României?“. „Da, dar nu cu regina poeziei“, i-ar fi zis Eminescu.

La Centrul de Zi „Dănuţ” au fost pregătite expoziţii interesante de carte şi de desen inspirate din nemuritoarea operă eminesciană. Nu au lipsit nici momentele  artistice care au scos în evidenţă, odată în plus, dragostea Poetului pentru natură, patriotismul de care a dat dovadă, precum şi relaţia pe care a avut-o cu Divinitatea, cu Binefăcătoarea sa Maica Domnului, conştient fiind că –l va ajuta să depăşească toate necazurile.

Grupurile Vocale ,,Angels” şi ,,Milcovia” au realizat  un moment  de mare emoţie, s-au recitat poezii, s-au cântat romanţe inspirate din versurile eminesciene, dar şi cântece închinate Luceafărului românesc şi limbii române.

Acest adevărat eveniment cultural a fost pregătit şi coordonat de elevii şi studenţii voluntari, Daniela Docan, Tania Dinu, Ionela Docan, Nicoleta Hagiu, Daniel Bahnea şi de profesorii Elisaveta Norocea, coordonatorul Centrului de Zi „Dănuţ”, Ştefana Popa, Jana Ţigăeru, Mimi Sbîrciog, Răzvan Ionescu. ( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.