Educație

Conferința Publică ”Centenarul Marelui Război - Vrancea Eroică 1917-2017”

Alexandra TĂTARU
18 iul 2017 927 vizualizări

La Colegiul Unirea va avea loc o conferință publică dedicată celor 22 de absolvenți care s-au jertfit pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. În preambulul conferinței va avea loc o depunere de jerbe la placa comemorativă din incinta Colegiului Național Unirea – ”un veritabil catalog al elevilor și studenților căzuți în luptele Primului Război Mondial”. Totodată, va fi prezentată publicului larg emisiunea filatelică  ”1917- Pe aici nu se trece!” realizată de către Romfilatelia cu ocazia centenarului victoriilor de la Mărăști, Mărășești, Oituz.

Conferința ”Centenarul Marelui Război - Vrancea Eroică 1917-2017” va avea loc pe 19 iulie 2017, de la ora 19.00, evenimentul făcând parte din seria manifestărilor organizate de Consiliul Județean Vrancea, de comemorare a eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Despre legătura Colegiului Național”Unirea” cu Primul Război Mondial, participanții la conferință pot afla informații ascultând prelegerile istoricului Ionuț Cojocaru, reprezentant al Departamentului Centenar din cadrul Guvernului României, profesorului de istorie Adrian Atarcicov și Ruxandra Dobre, absolventă a Colegiului Național ”Unirea”, promoția 2017. De altfel, Ruxandra Dobre a publicat în revista colegiului câteva însemnări despre cei 22 de elevi de la Colegiul Național ”Unirea” care s-au jertfit în timpul Marelui Război. În cinstea lor, în holul Colegiului Național ”Unirea” a fost amplasată o placă comemorativă realizată de Societatea Studenţilor Putneni, dezvelită la 6 noiembrie1921, clasată ca și Monument Istoric, cod LMI VN-III-m-B-06572. ”În încercarea de a urmări paşii celor doborâţi la datorie, am găsit câteva însemnări despre cei pe care astăzi îi numim eroi şi am reuşit să descopăr informaţii despre Nic. Sorescu, Alex. Iliescu, Marin Georgescu, Octav Cristea, N. Tigoianu, până în prezent, nu am găsit niciun fel de date. Dintre cei menţionaţi, Alex. Ionescu, Nic. Tănăsescu, Gab. Pruncu, Dumitru Ţanu, George Potop, Dr. Virgil Bălan, Gh. Madgearu, Nic. Dumitriu, Ion T. Marosin sunt eroii a căror nume devin şi denumirile unor străzi din oraşul Focşani. Ghica C. Rafail şi Gabriel Pruncu pot fi găsiţi şi în menţiunile de pe monumentele din localităţile lor natale, Odobeşti şi Mărăşeşti. În general, copii de agricultori sau proprietari, excepţia fiind Constantin A. Rădulescu, fiu de doctori, sau Ion T. Marosin, fiul preotului Marosin. O singură femeie: Elena Vicol, medic tânăr căzut eroic la datorie. Majoritatea români, ultimul menţionat în lista, S. Rosenblum, fiind însă evreu. Se remarcă la învăţătură Constantin Rădulescu, Dumitru Ţanu, Nicolae Tănăsescu, Constantin Raşcu, comparative cu Alexandru Ionescu, Ion. I. Constantinescu, George Potop, Nicolae Dumitriu, Ion Marosin şi Andrei Chirilă având rezultate deosebite numai în domeniul militar.22 de eroi, 22 de vieţi, 22 de sacrificii şi 22 de poveşti, adunate în câteva pagini pentru slavă celor ce şi-au dat viaţă pentru patrie într-un episod cutremurător al Europei. Importantă nu doar pentru instituţia în care se află, recunoscută chiar drept un monument semnificativ al actualului judeţ Vrancea, alaturi de rândurile astfel consemnate întru slăvirea sacrificiului suprem, placa este pusă în valoare, urmând să nască, în mintea colegilor mei, amintirea valorilor de care eroii au dat dovadă”, a scris Ruxandra Dobre în Revista Noastră, Seria a III-a, Nr. 45-46, ianuarie 2016. (A.T.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.