Educație

Colegiile Unirea și Botta Adjud ar putea deveni Centre de Excelență în Tehnologia Informației

Mihaela Vlădescu
9 ian 2018 1596 vizualizări

 

Fiecare centru va beneficia de un laborator IT dotat cu 26 calculatoare performante și o tablă interactivă

Colegiile Unirea Focșani și Emil Botta Adjud ar putea deveni Centre de Excelență în Tehnologia Informației. Aceste două unități de învățământ corespund cerințelor MENCȘ și sunt interesate să devină astfel de centre. IȘJ așteaptă și alte unități școlare, care îndeplinesc criteriile, să transmită, până pe 18 ianuarie, documentele necesare ce vor fi înaintate, apoi, către Unitatea de Implemenatre a Proiectelor Finanțate din Fonduri Structurale (UIPFFS ) București. Criteriile de selecție a liceelor care pot deveni Centre de Excelență în Tehnologia Informației (CETI) au fost aprobate de MENCȘ în cadrul proiectului „Promovarea și susținerea excelenței în educație prin dezvoltarea competențelor în disciplina Tehnologia Informației”. Proiectul are ca obiectiv asigurarea condițiilor optime de pregătire și dezvoltare a elevilor din clasele IX - XIII capabili de performanțe înalte (profil matematică - informatică), prin înființarea și operaționalizarea a 60 de Centre de Excelență în Tehnologia Informației. Prin intermediul acestui proiect derulat de Ministerul Educației Naționale, cu sprijinul Guvernului Japoniei, fiecare centru va beneficia de un laborator IT dotat cu 26 calculatoare performante și o tablă interactivă. Pentru a fi eligibilă, o unitate școlară interesată trebuie să transmită ISJ o scrisoare de intenție prin care își asumă un program deschis de cel puțin 10 ore/săptămână adresat copiilor din comunitate interesați să participe la activități, pe o durată de cel puțin doi ani de la data punerii in funcțiune a centrului. Activitățile vor implica în mod direct copiii. Fiecare cadru didactic-resursă va asigura formarea a minimum 10 profesori la nivel local, pe structura cursului furnizat de către experții japonezi. Aceștia vor fi considerați, la rândul lor, persoane-resursă pentru activitatea centrului și pot realiza activități de pregătire cu propriii elevi, pe baza cunoștințelor asimilate în cadrul programului de instruire.

Selecție în două etape

Procesul de selecție va avea două etape. Prima etapă va fi realizată de fiecare inspectorat școlar județean pe baza a șapte reguli și se va încheia cu desemnarea câte unui centru la nivelul fiecărui județ. Printre criteriile care vor fi luate în calcul se află existența unui centru de excelență, înființat conform ordinului nr. 5577/2011, care desfășoară activități de excelență în domeniul IT la nivelul anului școlar 2017-2018, existența profilului matematică-informatică, intensiv informatică și elevi cu rezultate la Olimpiada Națională de Informatică în ultimii 3 ani (premii/mențiuni la fazele naționale). Etapa a II-a presupune o evaluare efectuată de o comisie națională în urma căreia vor fi selectate încă 13 centre la nivel național, din regiunile mai puțin dezvoltate, care obțin cele mai bune punctaje și respectă principiul conform căruia, în fiecare județ, nu pot fi mai mult de două centre."Implementarea proiectului „Promovarea și susținerea excelenței în educație prin dezvoltarea competențelor în disciplina Tehnologia Informației” pornește de la modelul japonez de a preda această disciplină și de la necesitatea înființării în țara noastră a unor licee-CETI care să ofere elevilor o pregătire avansată, calificată și centrată pe aptitudinile și nevoile lor de instruire, respectiv pe stimularea creativității", informează Ministerul Educației. (M.V.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.