Educație

CJE Vrancea atrage atenția asupra drepturilor din Statutul Elevului care continuă să fie ignorate

Ziarul de Vrancea
27 sep 2021 2153 vizualizări

Prin intermediul unui comunicat de presă, Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Vrancea atrage atenția asupra drepturilor cuprinse în Statutul Elevului, care continuă să fie ignorate.

În fiecare an, consiliile județene ale elevilor redactează Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel județean, pentru a realiza o radiografie a respectării drepturilor și îndatoririlor elevilor la nivelul fiecărui județ. Statutul Elevului este primul document ce reglementează distinct drepturile şi obligaţiile elevilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat, particular sau confesional din România. Statutul Elevului devine un pilon pentru dezvoltarea palierului educaţional în unităţile de învăţământ preuniversitar, atât la nivel judeţean, cât şi la nivel naţional.

În perioada 15.05-5.08.2021, Consiliul Naţional al Elevilor a lansat un chestionar în mediul online adresat atât elevilor, cât şi cadrelor didactice. În urma raportului, s-a constatat lipsa de informare a elevilor privind drepturile și îndatoririle acestora sau chiar privind existența Statutului Elevului, deși acesta a fost implementat de mai bine de 5 ani, atestă prin intermediul unui comunicat de presă, Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Vrancea, unica structură de reprezentare a elevilor din județul Vrancea.

CJE Vrancea a realizat în perioada mai-iulie 2021, prin intermediul unui formular, o consultare bipartită privind implementarea Statutului Elevului la nivel județean, precum și gradul de respectare a prevederilor acestuia. Așadar, timp de două luni, elevii au răspuns la o serie de întrebări referitoare la calitatea actului educațional, resursele puse la dispoziție de unitățile de învățământ, dar și la transparența și obiectivitatea evaluării.

Condițiile epidemiologice din ultimul an școlar, dar și schimbările derutante prin care au trecut elevii, odată cu tranziția orelor de curs în mediul online, au dus la nerespectarea anumitor prevederi ale documentului sus-menționat. După redactarea raportului s-a constatat că, printre drepturile cuprinse în Statutul Elevului care continuă să fie ignorate se numără: dreptul de a contesta rezultatele evaluării lucrărilor scrise, dreptul de a oferi feedback cadrelor didactice, precum și dreptul de a-și exprima opțiunea pentru disciplinele din curriculumul la decizia școlii, aflate în oferta educațională a unității de învățământ.

„Statutul Elevului a fost aprobat în urmă cu mai bine de cinci ani. Cu toate acestea, ne confruntăm și în ziua de azi cu încălcări majore ale prevederilor acestuia. Drept urmare, vom depune toate eforturile necesare ca în viitor, regulamentele de organizare și funcționare ale tuturor unităților de învățământ preuniversitar din județul Vrancea să funcționeze in conformitate cu actul normativ menționat, superior acestora din punct de vedere legislativ. De asemenea, cred cu tărie că este extrem de important ca elevii vrânceni să înțeleagă că pe lângă drepturi, avem și îndatoriri pe care e firesc să le respectăm in egală măsură”, susține Iulia-Andreea Tudor, vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor Vrancea.

În următoarele luni, CJE Vranceapromite respectarea regulamentelor de organizare și funcționare ale unităților de învățământ preuniversitar din județul Vrancea, asigurând conformitatea din actul normativ menționat, superior acestora din punct de vedere legislativ.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.