Educație

Cinstirea înaintașilor ,o datorie sfântă

Janine VADISLAV
11 iul 2017 1888 vizualizări

S-au împlinit iată, 100 de ani de la prima mare victorie a Armatei Române, din 9/22 iulie 1917, condusă de către gen.  Alexandru Averescu, în zona satului martir Mărăşti. Au urmat alte victorii, la fel de răsunătoare până când,  de pe pământul românesc a fost alungat şi ultimul  duşman. 100 de ani de la Primul Război Mondial, cumplit pentru întreaga naţie română . Atâţia tineri care au pierit pe câmpul de luptă fără să-şi fi trăit viaţa, fără să apuce a mai regreta bucuria de care n-au mai avut parte. Nimeni n-a ştiut ce va urma când a pornit iureşul, nimeni nu s-a aşteptat ca  maşina de război nemţească şi austro-ungară să lase în urmă  morţi fără număr, sate arse, întoarse cu faţa în pământ de către şenilele tancurilor, recolte distruse, văduve înmărmurite de durere, copii fără tată,  părinţi îngenunchiaţi de  moartea flăcăilor, seceraţi  de glonţul  duşmanului.

 

La 100 de ani, de la sângeroasele lupte, care nu au fost uitate, locuitorii de azi ai comunei Răcoasa, ai satului Mărăşti făcut una cu pulberea purtată de vânt,  i-au comemorat pe 9 iulie, pe eroii de al căror chip, al căror nume, doar bătrânii satului mai vorbesc, se ştiu din poveşti, despre jertfa lor care va proteja în veci satul şi Mausoleul unde îşi dorm somnul de veci, în vreme ce sufletele lor stau de-a dreapta Domnului, în loc cu verdeaţă, unde nici durere şi nici întristare nu e.  Întristare n-a fost nici pe pământul pentru care au luptat, ca să-l lase  apoi in urma, căci numele lor a fost pomenit, curajul lor lăudat,  poveştile spuse la lumina lumânării aprinsă la parastas...  Am ajuns la Mărăşti - bucurându-ne de această zi sfântă,  chemaţi de datoria morală ce-o avem faţă de ei, pentru a le aduce omagiul nostru.  A fost  un moment unic în felul său pe care, cu siguranţă, îl vor trăi, peste alţi 100 de ani, urmaşii copiilor noştri.

 

 

În zi de pomenire  a  morţilor,  ştiuţi  şi neştiuţi,  locuitorii comunei Răcoasa l-au avut în mijlocul lor pe fostul prim- ministru  al României, Petre Roman, cel care  a ţinut să-i recunoască  Armatei  Române, gloria de altădată, puterea ei nu doar de a distruge în luptă ci şi pe aceea de a reclădi în timp de pace. Nu doar că a alungat duşmanul din ţară, dar a refăcut - împreună cu Regele Ferdinand şi blânda Regină Maria -  satul Mărăşti, care s-a înălţat ca pasărea Phoenix  din propria-i cenuşă,  Mausoleul Eroilor, biserica  cu hramul Sf. Maria Magdalena, Şcoala, care a primit numele Reginei preaiubite. 

 

De dimineaţă,  localnicii şi oaspeţii lor l-au întâmpinat pe fostul prim -ministrul României, Petre Roman, care a fost primit cu onoruri militare, cu pâine şi sare. Împreună au participat la un Te-deum ţinut la Biserica cu hramul Sf. Maria Magdalena, unde a fost  făcut  un parastas pentru eroi.  A urmat  sfinţirea troiţei de către preoţii din satul Mărăşti, troiţă ridicată în aproprierea Mausoleului, întru amintirea jertfei  soldaţilor români, care au luat parte la asaltul condus de către generalul Al. Averescu,  în 9 iulie 1917.  A urmat apoi o depunere de coroane. Garda, purtând veşminte ostăşeşti din Primul Război Mondial, l-a însoţit pe  fostul prim -ministru.

 

„Sunt foarte bucuros şi emoţionat pentru că astăzi, 9 iulie, se împlinesc 100 de  ani de la   momentul asaltului de la Mărăşti. Momentul  în care s-a întâmplat acel asalt, hotărât de Armata Română,  gândit, plănuit, hotărât de generalul  Al. Averescu, situaţia României, în contextul istoric era „ Mai rău de atât nu se poate!”  România mai avea 1/3 din  teritoriul ei de dinaintea începerii Primului Război Mondial. Pierdusem restul.  Nu se întrevedea nici o speranţă.  Părea că România, ca stat , dispare.  Atunci s-a produs o minune, putem spune că Dumnezeu  şi-a întors din nou  faţa către români  şi România. Asaltul de la 9 iulie marchează renaşterea lumii moderne, este momentul în care România reuşeşte  să iasă dintr-o îngrozitoare  situaţie, dintr-o  ruină, şi să renască. Cine ar fi crezut, pe 9 iulie, înainte de asalt că, la doi ani,  prin tratatul de la Versailles, România va deveni unul dintre cele mai mari state din Europa, incluzând Transilvania, Basarabia şi Bucovina ? Nimeni. Şi totuşi, s-a întâmplat!  Avem toate motivele să cinstim acest moment.  Ar trebui s-o facem cel puţin cât au făcut-o cei de-atunci, Regele Ferdinand şi Regina Maria. Să ne amintim de fiecare dată că fără acel moment 1917, poate că azi nu aveam un stat, poate nu ne bucuram. Vă felicit cu ocazia acestui centenar”, a spus, vădit emoţionat, fostul prim-ministru al României, Petre Roman.

 

La eveniment a fost prezent şi Cristian Dănuţ, vicepreşedintele C.J.Vrancea.  

 

„Sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră. Domnule primar,  mulţumesc pentru invitaţie. Din partea domnului Marian Oprişan, preşedintele C.J.Vrancea, vă felicităm. Aveţi tot respectul pentru ceea ce faceţi la Mărăşti, pe frontul de luptă. Mărăştiul reprezintă  un element al identităţii  naţionale. Fără Mărăşti, fără bravii eroi,  care şi-au  dat viaţa  aici, n-ar fi existat România.  De-a lungul timpului  Mărăşeştiul a venit înaintea Mărăştiului dar, ştim prea bine, fără istoria Mărăştiului, n-ar fi existat Mărăşesti niciodată”, a spus Cristian Dănuţ, vicepreşedintele C.J Vrancea

 

La Mărăşti  se înalţă maiestuos, Mausoleul Eroilor din Primul Război Mondial în care îşi dorm somnul de veci cei 35 000 de eroi, mulţi dintre ei fii ai Vrancei Arhaice, care nu s-au gândit la tinereţea lor, la părinţii ori copiii care le rămâneau acasă, în calea urgiei, pe care  nu avea cine-i apăra. Ei, eroii,, aveau de apărat o ţară, de scos de sub cizma duşmană şi din focul dezlănţuit de  armele vrăjmaşe,  pământul strămoşesc, glia din care s-au întrupat, care le-a fost şi mamă şi tată şi frate şi soră şi soţie şi prunc şi  adăpost, chiar dacă pentru unii glia părea un bordei  sau o simplă casă, modestă.  Glia a fost  întotdeauna ACOPERIŞUL de deasupra capului, pe al cărui perete de la răsărit, a stat icoana la care s-au închinat. Credinţa i-a întărit, le-a dat curaj să lupte deşi duşmanul avea arme grele, şi tot cu gândul la credinţa strămoşească şi-au încredinţat Domnului sufletul, la care cei mai mulţi au ajuns în scurt timp. Casa lor este acest Mausoleu înălţat  „Spre odihna veşnică a rămăşiţelor sfinte neamului românesc a treizeci şi cinci de mii de viteji căzuţi pentru ţară în bătălia de la Mărăşti şi împrejurimi şi pentru ca să fie pururea vie în sufletele urmaşilor amintirea măreţei jertfe”.

 

A cinsti pe înaintaşi înseamnă ca şi noi, cei de astăzi, să slujim şi să iubim patria cu credinţă, ca pe propria noastră casă părinteasca, pentru că aici ne-am născut şi am crescut, pentru că aşa cum spunea Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Patria nu e pământul  pe care trăim din întâmplare ci e pământul plămădit cu sângele şi  întărit cu oasele înaintaşilor”. ( Janine  VADISLAV  )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.