Educație

Centenarul Unirii a început la Odobești: Povestea fotografului care a înveșnicit Unirea

Ziarul de Vrancea
28 ian 2018 1330 vizualizări

În timp ce reședința județului Vrancea a devenit capitala „Cântării României” postdecembriste și istoria națională se reduce numai la festivisme cu politicieni aduși cu forța din București, la Odobești a început un proiect național dedicat momentului 1 Decembrie 1918.

Prima etapă din acest proiect s-a desfășurat pe 26 ianuarie și a avut ca subiect descoperirea „Fotografului Unirii” – Samoilă Mârza. A fost mai degrabă un act de dreptate față de tânărul ofițer căruia istoriografia românească i-a folosit imaginile, chiar și în manualele școlare, dar nimeni nu i-a notat numele pe marginea fotografiei.

Samoilă Mârza, fotograful cu bicicleta

Înainte și mai ales după 1989 au fost realizate ecranizări despre toate nimicurile societății românești, dar niciun film despre povestea incredibilă a lui Samoilă Mârza, despre destinul unui tânăr dintr-un sat ardelean, pe care Cel de Sus l-a trimis la Alba-Iulia cu bicicleta să fotografieze Unirea. Samoilă Mârza a fost unul dintre miile de tineri ardeleni înrolați în timpul Primului Război Mondial în armata austro-ungară. Sfârșitul războiului l-a găsit pe frontul de Vest, de unde vine la Viena și împreună cu ceilalți soldați români pleacă pe drumul fericirii, în Galtiu, satul natal din inima Transilvaniei, județul Alba.

În ziua de 1 decembrie 1918 merge cu țăranii din satul său la Marea Adunare de la Alba-Iulia, dar i se refuză accesul în clădirea unde se semna Declarația Unirii, deoarece comitetul tocmise un fotograf sas să aibă exclusivitate. Numai că sasul nu a onorat momentul, spre dramatismul oficialilor români. Samoilă Mârza, din postura de simplu participant a surprins câteva cadre sugestive de la Marea Adunare, inclusiv Declarația rostită de episcopul Iuliu Hossu. După eveniment a realizat un volum numit „Marea Adunare de la Alba-Iulia în chipuri”, pe care l-a trimis câtorva personalități.

Albumul lui Mârza pe masa Tratatului de Pace

Spre fericirea delegației românești participantă la Tratatul de Pace de după război, când s-a pus problema Unirii aceștia au prezentat pe lângă Harta „Distribuirea naționalităților în țările unde domină românii”, întocmită de celebrul geograf francez Emmanuel de Martonne, și volumul „Marea Adunare de la Alba-Iulia în chipuri”, realizat de Samoilă Mârza. Cel din urmă era dovada că delegațiile românilor din toate provinciile românești aflate sub talpa austro-ungară participaseră la Alba-Iulia și plebiscitaseră Unirea cu Regatul României. Mai ales că din imaginile prinse de fotograf se vedeau pancartele cu numele satelor românești și țăranii îmbrăcați în haine naționale. Din acea clipă, tânărul din satul Galtiu a fotografiat marile momente din istoria Transilvaniei, de la vizita Generalului Berthelot (care i-a oferit un permis gratuit de călătorie pe căile ferate), la construcția catedralei Reîntregirii, la comemorarea eroilor transilvăneni Avram Iancu, Horia, Cloșca și Crișan, la încoronarea Regelui Ferdinand la Alba-Iulia etc.

Până și fostul președinte Nicolae Ceaușescu l-a vizitat și s-a fotografiat cu Samoilă Mârza. După 1989 au fost introduse în cărțile de istorie toate prostiile, toți utilizează fotografiile acestui transilvănean fără să precizeze cine este autorul și mai ales ce poveste frumoasă a fost viața sa. În cadrul manifestării a fost prezentată biografia fotografului redactată de nepotul acestuia, fostul deținut politic Aurel Sântimbrean.

Centenarul Unirii un proiect de identitate națională

Din aceste considerente, Casa de Cultură din Odobești organizează pe parcursul acestui an un proiect de identitate națională prin care elevii și tinerii din localitate sunt invitați să descopere istoria României așa cum a fost, nu cum o prezintă manualele alternative. Proiectul se realizează cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Odobești, în parteneriat cu Liceul Tehnologic și Liceul Teoretic din Odobești. La acest prim eveniment participarea elevilor s-a făcut cu susținerea directorului Nelu Taman și a profesoarelor Constanța Giurcan și Ema Dragomir de la Liceul Teoretic, iar din partea Liceului Tehnologic a directoarei Vasilica Zaharia și a profesoarelor Rodica Moraru și Larisa Hărăbor.

Evenimentul s-a desfășurat cu participarea excepțională a managerului Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu”, Dr. Teodora Fîntînaru. Următorul eveniment din acest proiect va desfășura în a doua parte a lunii februarie și va avea ca temă „Conducătorii spirituali ai românilor din Transilvania, episcopul ortodox Elie Miron Cristea și episcopul greco-catolic Iuliu Hossu”. (Ziarul de Vrancea)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.