Educație

Centenarul Marii Uniri de la 1918 – evocat de Asociația cultural- umanitară BOGDANIA la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu”

Radu BORCEA
28 nov 2018 2644 vizualizări

Asociația cultural – umanitară BOGDANIA, condusă de poetulIonel Marin, care este și fondatorul revistei de creație și cultură cu același nume, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu”, a inițiat și organizat marți, 27 noiembrie 2018, după amiază, în preziua împlinirii a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România, prin actul plebiscitar de la Cernăuți, prezentarea cărții „PATRIE, CREDINȚĂ, REGĂSIRE” apărută recent la editura proprie, urmată de evocarea drumului de luptă și jertfă parcurs de statul român de acum 100 de ani, de armata sa eroică, precum și de către românii din toate provinciile istorice românești aflate atunci sub stăpânire străină pentru împlinirea idealului lor secular de Unire cu Țara.

Într-una din sălile de lectură pusă la dispoziție în acest scop s-au aflat membri ai asociației mai sus amintite, pasionați de literatură și istorie din Focșani, Odobești și din comune învecinate cu urbea noastră,veniți să audieze comentarii despre conținutul volumului lansat de autor, precum și despre devenirea României Mari în anii plini de entuziasm, dar și despre înfrângerile, jertfele și victoriiobținute pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial care, pentru generația de atunci, s-a încheiat cu Reîntregirea României în granițele sale etnice prin voința locuitorilor din Moldova desprinsă din ghearele Imperiului Țarist exprimată de aleșii săi la Chișinău (27 martie 1918), din Bucovina, la 28 noiembrie 1918, culminând cu ziua stelară de la 1 decembrie același an, de la Alba Iulia, unde peste 100 000 de români din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș au dat glas Unirii cu România.

Cuvântul de deschidere a aparținut prof. Adrian Țiglea, din partea instituției gazdă, iar moderatorul discuțiilor a fost poetul Ionel Marin. Despre cartea autorului au vorbit poeta Genoveva Simona Mateev,secretarul literar al Revistei BOGDANIA, precum și autorul acestor rânduri. În expunerea sa, vorbitorul a făcut o incursiune în istoria anilor 1914-1919, pornind de la cauzele izbucnirii primei conflagrații mondiale până la semnarea Tratatelor de la Conferința de Pace de la Versailles (inclusiv Trianon) din1919-1920, acte juridice care, în virtutea normelor și principiilor sacre ale dreptului internațional, au consfințit granițele dintre România Reîntregităși statele cu care țara noastră urma să se învecinezeîn toate cele patru puncte cardinale.

Tot în cadrul acestei acțiuni de promovare literară și evocare istorică au fost prezentate Antologia literară BOGDANIA  (vol. lll) „Aripi spre zbor” și Ediția Nr. 53-54/2018 a Revistei BOGDANIA, ediție specială pe lunile noiembrie-decembrie a.c. dedicate Zilei Naționale a României – 1 Decembrie, având pe copertă o superbă ilustrație înfățișând mai multe mâini împreunate la fruntariile României Mari, în mijlocul căreia se află Catedrala Reîntregirii de la Alba Iulia împodobită cu drapele tricolore și înconjurată de mulțimi de români  care au sperat, luptat,suferit și s-au bucurat pentru înfăptuirea acestui ideal purtat în suflet de moșii și strămoșii lor.

Manifestarea s-a încheiat într-o atmosferă de unitate în gând și simțire încurajată de versurile cu mare încărcătură patriotică ale cântecului „Noi suntem români!” interpretată vocal de profesoara de biologie Dana Iordăchioiu, membră a Asociației Bogdania.

Trăiască în veci România noastră!

Radu BORCEA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.