Educație

Cenaclul literar „Dimitrie Dăscălescu”, deschis la Biblioteca Județeană Vrancea și-a început activitatea

Radu BORCEA
3 iun 2021 1855 vizualizări

Din inițiativa profesorilor și scriitorilor Nina-Elena Plopeanu și Petrache Plopeanu, și-a început activitatea, la Focșani, Cenaclul Literar „Dimitrie Dăscălescu”. Cei doi dascăli de școală, legați sufletește și de activitatea literară (ambii având publicate,până în prezent, numeroase volume de poezie, proză, eseuri, precum și altele în pregătire editorială), și-au propus să umple un gol în acest domeniu, întrucât toate cenaclurile literare care au funcționat la Focșani,fără întrerupere din decembrie 1989 încoace,și-au încetat activitatea.

Gazdă primitoare pentru întrunirile membrilor cenaclului este sediul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” din  Focșani, Str. Maior Ghorghe Sava Nr. 4.

La întâlnirea inaugurală, care a avut loc în ziua de vineri, 16 mai 2021, celor  doi membri inițiatorii ai cenaclului li s-au alăturat scriitorii Constanța Cornilă, Pompiliu Crețu, Ion Apostu, Corina Pendus, Ionel-Mony Constantin, Gheorghe Sucovershi și autorul acestor rânduri, cu toții având în spate ani mulți de frecvență la cenacluri literare. Au citit din creațiile lor primii trei poeți menționați mai înainte. La a doua întrunire, de vineri, 28 mai a.c.,  a participat și poetul Adrian Matei.Acesta își va lansa vineri, 4 iunie, de la ora 12:30, la aceeași locație, volumul Fiul anotimpurilor apărut, recent, la Editura Salonul literar. Au citit din creațiile lor mai vechi sau mai noi Gheorghe Sucoverschi, Pompiliu Crețu, Constanța Cornilă, Ion Apostu și noul venit – Adrian Matei.

Reacțiile după începutul de drum al cenaclului nu au întârziat să apară pe rețelele de socializare, fiind evidențiată atât inițiativa, cât și valoarea producțiilor literare citite și supuse observațiilor critice ale celor prezenți. În cea de-a două „rundă” de lecturi poetice, cu toții au remarcat că acest al doilea pas făcut a fost mai lung, dar și mai înalt calitativ. De altfel profesorul Petrache Plopeanu, care deține și onorantul titlu științific de doctor în literatură, a ținut să precizeze că ora de lectură și critică literară de la cenaclu (cam atât durează o întrunire) va fi folosită pentru a scoate în evidență rolul tămăduitor al creației literare pentru sufletul omenesc.Pentru că, se știe, dintre toate cele 7 arte, în decursul istoriei, la noi și în lume, CUVÂNTUL SCRIS  a contribuit cel mai mult la afirmarea ideilor de progres și civilizație umană.

Alegerea numelui pe care îl poartă cenaclul nu este întâmplătoare: Dimitrie Dăscălescu (1827-1863), focșănean prin naștere, cu temeinice studii în știința Dreptului la Berlin și Paris, și-a pus condeiul și cuvântul în slujba înfăptuirii Principatelor Române Unite ale Moldovei și Munteniei. Mai târziu, ca Președinte al Tribunalului Putna și membru al Comisiei Centrale (cu atribuții în elaborarea legilor în Principate), a contribuit la unificarea celor două părți ale orașului, Focșani Moldova, capitala Județului Putna, cu Focșani Muntenia, a cărei capitală era la Rm. Sărat, act administrativ-teritorial înfăptuit în anul 1862. Alecu Russo l-a numit pe Dimitrie Dăscălescu „poet al răzeșilor”.

După aproape 160 de ani de la acel eveniment, nevoia de unire, de unitate în „cuget și simțiri” este mai necesară ca oricând. Inclusiv în literatură!O unitate în diversitate de stiluri, de modalități de exprimare artistică, desigur.

Radu Borcea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.