Cartea de debut în literatura pentru copii a profesoarei de la Școala Gimnazială „Anghel Saligny” din Focșani, Retuța Mocanu
Aventura între iubire și bunătate
Aflată la debutul literaturii pentru copii, doamna Retuța Mocanu, profesor de limba și literatura română și limba engleză la Școala Gimnazială „Anghel Saligny” din Focșani, își dovedește talentul, abordând un subiect specific lumii copiilor: „Puf, motanul familiei Popescu, se bucura de liniștea unei după-amiezi senine… într-un labirint al păcii”. Vă dați seama câți copii visează la un asemenea peisaj? Cu atât mai mult un motan care mai era, pe deasupra, foarte simpatic. Și cum motanul a devenit răsfățatul familiei încă de la naștere, fiind îndrăgit și de Nasty, o fetiță „doar de opt anișori”, motanul a devenit stăpânul deplin al mediului ce umplea sufletele tuturor.
Cu o excelentă prezentare a fetiței „Cu părul împletit în două codițe răzvrătite, cu ochii mari și căprui”, aceasta aducea cu ea binefacerile unor dimineți ce păreau să devină parte a ființei umane. Autoarea reușește să ne descrie fără prea multe amănunte costumul fetiței ce avea grijă de motan. Pe de altă parte, „Puf era un motan bucălat cu ochi mari și albaștri, iar blana argintie amintea de luna rece de iarnă”. Frumoasă descriere a unui motan care, prin argintiul său, amintește de luna rece de iarnă. Figurile de stil ce definesc pe motanul Puf sunt prezente la tot pasul. Este interesant cum autoarea a găsit o traducătoare (profesor Roxana Raveică) capabilă să traducă lumea metaforică în limba engleză, pentru că, trebuie să aduc aminte, volumul face parte din trilogia Aventurii cu Nasty si Puf, la care Retuța Mocanu s-a angajat să ne poarte pașii.
Dacă și celelalte volume vor fi bilingve, așa cum este prezentul volum, va fi un prilej pentru copiii vorbitori de limba engleză să-și umple spiritual orizontul cu cromatica unei vieți răsfățate, a unui motan năzdrăvan și a unei fetițe minunate.
Apariția unui iepuraș cu blana „cenușie ca norii de pe cerul unei zile ploioase” nu face decât să mărească zestrea personajelor volumului. Ba, mai mult, apar și furnicile, și florile de măr într-o livadă aidoma unei altfel de celebre dumbrave minunate. Farmecul lirismului autoarei izbucnește câteodată ca într-un izbuc: „o furnică mai curajoasă a tras aer în piept și, ca un soldat din prima linie, s-a îndreptat cu pași repezi către inamicul prea entuziasmat…”.
Frumos colorată, plină de inovatii tehnice realizate de către profesor Stelian Ghinea, dialogurile cărții se întâlnesc răspândite ca într-o poiană fermecată. Mai mult, ni se descrie cum furnica înfuriată, „cu sabia scoasă”, este pregătită să îl înfrunte pe iepuraș. Lupta se desfășoară aievea în fața privirilor unui copil pregătit să asculte o lectură plină de fantezia creatoare a doamnei Retuța Mocanu. Nu pot să descriu cu lux de amănunte lupta dintre personajele zoomorfe ale volumului, fără a evidenția intervenția lui Puf în fața iepurașului atacat de furnicuță. După cum, nu pot să nu remarc și mica poezioară rostită de Puf, cu promisiuni de noi aventuri. În final, fetița intervine împăciuitor în dispută, transformând totul într-un lanț al prieteniei.
Volumul se încheie cu o ofertă surprinzătoare, menită să atragă copiii într-o interacțiune creativă binevenită. Pentru că, ce altceva ar mai putea să-și dorească un copil în stare de a lectura un volum atât de bine ilustrat și cu o ofertă lingvistică și în limba engleză
Gheorghe Andrei Neagu