Educație

Carte de la 1827, clasată în patrimoniul cultural mobil după demersurile Direcției Județene pentru Cultură Vrancea

Ziarul de Vrancea
18 sep 2019 2192 vizualizări

Încă o carte veche realizată de Tipografia lui Ioan Bart, în Sibiu, în anul 1827 a fost clasată în patrimoniul cultural naţional mobil ca urmare a demersurilor realizate de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea.

Volumul ”Sfintele și dumnezeieștile Liturghii” a fost clasat în categoria Fond, de Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor (CNMC) în baza unei expertize şi documentaţii de clasare întocmită voluntar de către Mihaela Boldeanu, expert în carte veche românească şi documente în cadrul Muzeului Vrancei.

”Sfintele și dumnezeieștile Liturghii” a fost tipărită de Tipografia lui Ioan Bart, Sibiu, în anul 1827 și se află în colecţia de carte veche a Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” Vrancea. Acest exemplar face parte din seria de tipărituri prin care oficina sibiană a contribuit la constituirea unui limbaj literar și științific în limba română.

Clasarea acestui nou bun cultural continuă seria prin care, în anul 2014, la inițiativa Direcției Județene pentru Cultură Vrancea, au fost clasate alte trei volume de carte veche, respectiv „Ceaslov”, „Carte folositoare de suflet” și „Istoria Noului Testament” aflate în proprietatea Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

 De asemenea, facem precizarea că Direcția Județeană Vrancea a propus spre clasare, în categoria ”Fond”, încă un volum de carte veche românească, respectiv ”Triodion”, aflată în proprietatea unei mănăstiri din județul Vrancea, cu care intenționează să continue seria clasărilor în patrimoniul cultural național mobil a exemplarelor de carte veche din județul Vrancea.

Cartea propusă pentru clasare este bogat ilustrată, cu diverse elemente ornamentale în cerneală neagră și roșie și a fost scoasă în Tiparnița orașului București de către preotul Stoica Iacovici în lunile septembrie-decembrie ale anului 1746.

Pe această cale dorim să felicităm Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” pentru grija cu care a conservat cărțile vechi aflate în proprietate și, totodată, să mulțumim experților Muzeului Vrancei pentru realizarea documentațiilor necesare.

Director executiv,

Victor-Traian Negulescu

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.