Educație

Profesoara Carmen Ion de la CN Pedagogic din Focșani, în rubrica „Omul sfințește locul” a Ministerului Educației

Ziarul de Vrancea
9 nov 2022 3011 vizualizări

Ministerul Educației - România prezintă săptămânal, la rubrica „Omul sfințește locul”, în semn de recunoștință, oameni care schimbă în bine comunitățile educaționale din care fac parte. În săptămâna 31 octombrie - 6 noiembrie, a fost prezentată Carmen Ion, profesor titular de limba și literatura română la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret“ din Focșani. 

Rubrica „Omul sfințește locul” vă prezintă astăzi un profesor care mereu găsește metodele potrivite pentru a-i face pe elevi să învețe cu plăcere. Nu este o căutare ușoară, ci una plină de așteptări, de emoții, de neliniști, de încercări și de dorința de a face totul mai bine de la o zi la alta. O căutare care a dat deja rezultate mari (cu dăruire pe măsură), care inspiră, care motivează și pentru care a venit vremea, astăzi, să spunem „mulțumim”.

Carmen Ion este profesor titular de limba și literatura română la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret“ din Focșani. Cu un doctorat în filologie despre opera lui Max Blecher, un masterat în management educațional, cursuri de perfecționare în țară și în străinătate, doamna Carmen Ion rămâne mereu aproape de elevi. Cu sufletul și cu credință în perfectibilitatea omului, copil sau profesor deopotrivă. Nu una vânturată pe post de etichetă, ci acea credință de nezdruncinat, credința în copii și în visurile lor, credința în carte, în prietenie, în viață.

După 30 de ani de învățământ, doamna Carmen Ion mărturisește că încă iese cu ochii în lacrimi de la o oră care nu a ieșit conform așteptărilor, că se străduiește continuu să găsească drumurile adecvate către sufletul și mintea elevilor săi. Și nu i-a pierit niciodată speranța, nici măcar atunci când alții cântau deja prohodul vremurilor bune din educație. Crede în puterea cărților de a deschide uși către înțelegere și și-a canalizat eforturile către descoperirea unor modalități inovative de a-i determina pe elevi să citească din plăcere – de la analize SWOT și IKIGAI aplicate pe protagoniștii operelor literare, până la rezumate interpretate cu păpuși, desene, grupuri statuare, legume sau orice obiect din clasă, toate acestea dezvoltă nu doar creativitatea elevilor, ci și modul în care ei gândesc și se raportează la lume.

De șapte ani organizează cel mai mare eveniment educațional extrașcolar din țară (cu participare directă) - „Festivalul de book-trailere Boovie”, care a adunat în jurul său aproape 10000 de elevi și de profesori din țară și străinătate. În fiecare an, Focșaniul devine, pentru elevi, un centru al bucuriei de a citi și de a realiza book-trailere după romanele din concurs, de a se întâlni cu scriitori sau cu nume importante din cinematografia românească, de a participa la ateliere și la conferințe cu personalități memorabile. Paula Herlo, Carmen Uscatu, Valeriu Nicolae, Pavel Bartoș, Virgil Ianțu, Andi Moisescu sunt câteva dintre numele care s-au alăturat festivalului și au constituit modele de urmat pentru elevi.

Prin doamna Carmen Ion și prin oamenii buni pe care vă invităm să îi nominalizați în comentarii și să le mulțumiți, școala românească, dincolo de toate greutățile, continuă să schimbe în bine destine și să îndeplinească visuri.

Vă rămânem alături, cu toată recunoștința.

Text informații + foto:Ministerul Educației - România

Citiți și:VIDEO | De Ziua Națională a României, Pro TV a prezentat proiectul Boovie, inițiat de profesoara Carmen Ion;

Cu o zi înaintea debutului ediției a VI-a, interviu cu profesoara Carmen Ion din Focșani, „mama” Festivalului Boovie;

VIDEO | Profesoara Carmen Ion, inițiatoarea proiectului Boovie, la Morning Glory cu Răzvan Exarhu;

Boovie, ideea profesoarei Carmen Ion, de la Liceul Pedagogic din Focşani, cel mai mare concurs extraşcolar din România;

Bovie, sau cum a devenit o poveste de succes, un concurs școlar județean din Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.